AB Dışişleri Bakanları Toplantısı

- Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz: - "Suriye'deki durum gerçekten ürkütücü. Evet Suriye'de savaş suçu işlenmekte ve kim yapmışsa tabii ki yargılanmalıdır. Ancak bence bundan daha önemlisi bir an önce ateşkesin sağlanması ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması. Bunun için de Suriye'ye destek görüşmelerinin devam etmesi gerekmektedir" - "Bugün Rusya'ya yeni yaptırımları konuşmak bence yanlış. Şu an güçlü bir blok oluşturarak diyaloğun ve görüşmelerin sürdürülmesi, nihai olarak barış anlaşmasına varılması hedeflenmeli"

Google Haberlere Abone ol
AB Dışişleri Bakanları Toplantısı

VİYANA (AA) - Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Suriye'de bir insanlık dramının yaşandığına dikkati çekerek Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlardan ziyade diyaloğun ve görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Kurz, Lüksemburg'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Suriye'de son dönemde insanlık dramının yaşandığını ve buna seyirci kalınamayacağını belirtti.

Suriye'deki durumu "vekalet savaşı" olarak nitelendiren Kurz, bu savaşın sona ermesi için taraflar üzerinde diplomatik baskı kurulması gerektiğini vurguladı.

Suriye'de olup bitene seyirci kalmak istemediklerini söyleyen Kurz, bu savaşın mağdurlarının acılarını dindirmek için çatışmadan ziyade diyaloğa ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Kurz, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlara ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

"Şu an Suriye'deki durum gerçekten ürkütücü. Evet Suriye'de savaş suçu işlenmekte ve kim yapmışsa tabii ki yargılanmalıdır. Ancak bence bundan daha önemlisi bir an önce ateşkesin sağlanması ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması. Bunun için de Suriye'ye destek görüşmelerinin devam etmesi gerekmektedir. Tecrübelerimizden bilmekteyiz ki Suriye'de olumlu bir şeylerin oluşabilmesi için ABD ve Rusya'nın aynı tarafta yer alması gerekmekte. Bugün Rusya'ya yeni yaptırımları konuşmak bence yanlış. Şu an güçlü bir blok oluşturarak diyaloğun ve görüşmelerin sürdürülmesi, nihai olarak bir barış anlaşmasına varılması hedeflenmeli."

İsviçre'nin Lozan kentinde 15 Ekim'de gerçekleştirilen ve Türkiye, Rusya, ABD, Suudi Arabistan, İran, Irak, Katar ve bazı bölge ülkelerin katıldığı Suriye toplantısında bir karar alınamamıştı.


Yorumlar