630 yıllık cami restore edildi

- Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: - "Ecdadın bize emaneti için ne yapsak azdır. 630 yıllık heyecanı özgün özelliğiyle gerçekleştirdik"

Google Haberlere Abone ol
630 yıllık cami restore edildi

BURSA (AA) - Bursa Büyükşehir Belediyesince restore ettirilen İznik ilçesindeki 630 yıllık tarihi Yeşil Cami, yeniden ibadete açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yeşil Cami'nin restorasyonun ardından yeniden ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen törende, İznik'in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için alan başkanlığının oluşturulduğunu hatırlattı.

İznik'te her alanda çalıştıklarını ifade eden Altepe, "Sadece tarihi miras çalışmaları kapsamında 51 proje başlatıldı. Tüm projelerin sayısı da 200'i geçti. İlçeler gelişsin, İznik kalkınsın. İznik, önemli bir dünya kenti ve tarih başkenti. Bu değerler yüzyıllardır var." dedi.

Altepe, geçen yıl restorasyon çalışmalarına başlanan caminin ibadete açılmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek "Ecdadın bize emaneti için ne yapsak azdır. 630 yıllık heyecanı özgün özelliğiyle gerçekleştirdik. İlçede çalışmalar devam ediyor. Büyükşehir ile İznik en önemli turizm destinasyonlarından olacak. Hem kendi kültürümüze hem de diğer kültürlere sahip çıkıyoruz." diye konuştu.

Yeşil Cami'nin İznik surları dahilinde Lefke ve İstanbul kapıları arasında, Lefke Kapı'nın kuzeybatısında yer aldığını aktaran Altepe, şöyle devam etti:

"Tarihi yapı, planı, üslubu, süslemeleri, kullanılan malzemenin kalitesiyle Osmanlı mimarisinin erken döneminde inşa edilen yapıların arasında özel bir yere sahiptir. Kitabesinde Çandarlı Hayrettin Paşa'nın inşasını başlattığı ancak vefat etmesi nedeniyle oğlu Ali Paşa tarafından 1392'de tamamlattırıldığı belirtilmektedir. Kitabelerinin en önemli yanı ise yapının mimarı olarak Musa Oğlu Hacı isminin geçmesidir. Bu özelliği yapıyı mimarı bilinen İkinci Osmanlı Dönemi eseri yapmaktadır."

Restorasyon çalışmaları sırasında caminin cephe temizliğinin yapıldığını, yakın dönemde yapılan çimento eklentili derzlerin kaldırılmasının sağlandığını anlatan Altepe, nitelikli ve çini malzemelerden oluşan minarenin de temizlendiğine dikkati çekti.

Yaklaşık 12 bin çiniden oluşan minarenin envanteri çıkarılarak mevcut durum projelerinin hazırlandığını vurgulayan Altepe, şunları söyledi:

"Yapının kubbe ve çatısında bulunan, yıpranmış olan kurşun malzemenin yenilenmesi sağlandı. Mevcut kubbe, merkezinde olan bezemelerin korunma kararı verilmesi ile yeri ihya edilerek bırakıldı. Mihrap ve sütun başlıklarında olan mermer erimelerinin desenleri çıkarılmış ve özgün malzemeler ile tamamlanma yöntemi tercih edildi."

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle İznik'in ayrı değer kazandığını belirterek Altepe'ye teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Altepe, protokol üyeleri ve vatandaşlar, dualarla yeniden ibadete açılan camide cuma namazı kıldı.

Yorumlar