27. Arap Birliği Zirvesi sona erdi

- Moritanya'nın ev sahipliğinde yapılan zirve, kapanış bildirisinin okunmasıyla sona erdi

Google Haberlere Abone ol
27. Arap Birliği Zirvesi sona erdi

NOVAKŞOT (AA) - Moritanya'nın ev sahipliğini yaptığı 27. Arap Birliği Zirvesi, sonuç bildirisinin kabulüyle çalışmalarını tamamladı.

Başkent Novakşot'ta 8 ülkenin liderler düzeyindeki katılımıyla gerçekleşen zirve, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın kapanış bildirisini okumasıyla sona erdi.

Bildiride, Fransa'nın yürüttüğü Ortadoğu barış girişiminden duyulan memnuniyet dile getirilirken, Yemen'de çatışan taraflara diyalog çağrısı yapıldı.

Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinin ülkede en kısa sürede güvenlik ve istikrarı yeniden sağlamaya yönelik kararlarla neticelenmesi gerektiği ifade edilen bildiride, Arap liderlerinin, Irak ve Libya'da teröre karşı verilen mücadeleye destek olduğu vurgulanırken Libya'daki taraflara, devletin inşasının tamamlanması ve terör gruplarıyla mücadeleye devam edilmesi çağrısında bulunuldu.

- Filistin meselesinin merkeze alınması

Filistin meselesinin Arap ülkelerinin ortak çalışmalarının merkezinde yer alması gerektiği vurgulanarak, Arap ülkelerinin, İsrail işgali karşısında Filistin halkının verdiği mücadeleyi desteklediği kaydedildi.

İsrail'in nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşmasına sadık kalması ve nükleer tesislerinin uluslararası denetime açık olması gerektiği belirtilerek, İsrail'in Lübnan'ın güneyi ile Suriye'deki Golan Tepeleri olmak üzere Arap topraklarından çekilmesi gerektiği kaydedildi.

- Suriye'de siyasi çözüm

Arap ülkelerinin, "Suriyeli kardeşleri"nin birlik ve beraberliğinin korunması, uluslararası açıklamalar, Cenevre bildirisi ile BMGK'nin bu bağlamdaki kararlarına göre ülkedeki krize siyasi bir çözüm bulunması, halkın bağımsızlığı ve saygınlığının muhafazası konularındaki temennileri aktarıldı.

Irak dosyasına ilişkin ise ülkenin birlik ve beraberliğinin önemine değinilerek, terörle mücadele konusunda Irak'a verilen desteğin devam ettiği kaydedildi.

- İran müdahalesine ret

Arap ülkelerinin içişlerine müdahalenin kabul edilemeyeceğinin altı çizilen bildiride, bilhassa Arap ülkelerinin ulusal güvenliğini tehdit eden İran'ın müdahalesinin reddedildiği vurgulandı.

Gelişmekte olan ülkeler, bölgesel ve uluslararası kurumlarla iş birliğini artırma yollarının güçlendirilmesi, kültürel birliğin sağlanması, fasih Arapça'nın Arap kimliğinin simgesi olması gerektiğine dikkat çekildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından önerilen ortak Arap askeri gücü oluşturulması meselesine ise değinilmediği kaydedildi.

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh, Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani, Katar Emiri Şeyh Temim Hamad Al Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabbah Ahmed el-Cabir es-Sabbah'ın katıldığı zirvede, 14 Arap lideri ise yer almadı.

Daha önce düzenlenen ve iki gün devam eden Arap Birliği zirvelerinin aksine çalışmalarını bir günde tamamlayan zirvede gözlemciler, tartışmalı meselelerin gözardı edilerek, gelenekselleşmiş konuların ele alındığını ifade etti.


Yorumlar