27. Afrika Birliği Zirvesi'ne doğru

- Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Zuma: "Gelecek nesillere çatışmaları miras bırakmamak için çalışmalıyız"

Google Haberlere Abone ol
27. Afrika Birliği Zirvesi'ne doğru

KİGALİ (AA) - Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini Zuma, Güney Sudan'daki çatışma ortamından derin endişe duyduğunu belirtti.

Ruanda'nın başkenti Kigali'de 17-18 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan 27. Afrika Birliği Zirvesi'nin dışişleri bakanları düzeyindeki hazırlık toplantısında konuşan Zuma, Güney Sudan halkının yaşadığı sıkıntıların sürdüğüne işaret ederek, bu zaman diliminde silah seslerinin yükseldiğine dikkati çekti.

Güney Sudan'da yeniden başlayan çatışmalardan ötürü derin endişe duyduğunu ifade eden Zuma, halkın bağımsızlığının 5'inci yılını kutlayacağı bir zamanda çatışmalardan kaçışını, "kurtlar gelmeden önce kaçışan kuzulara" benzeterek, bunu izlemenin üzüntü verdiğini söyledi.

Zuma, Güney Sudan hükümetine halkın çıkarlarını öncelemesi ve Afrika Birliği ülkelerine de Afrika'da çatışmaların son bulması için verdiği taahhütleri yerine getirmesi çağrısında bulunarak, "Gelecek nesillere çatışmaları miras bırakmamak için çalışmalıyız" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Afrika Ekonomi Komitesi İcra Direktörü Carlos Lopes de Afrika Birliği'nin sayıları sürekli artan sığınmacıları görmezden gelemeyeceğini belirtti.

Lopes, geçen yıl "okuma-yazma, taşımacılık, bilgi teknolojisi, iletişim ve altyapıda" ilerleme sağlayan Afrika ülkelerinin göç olgusundan son derece etkilendiğini kaydetti.

Ruanda Dışişleri Bakanı Louise Mushikiwabo da Afrika kıtasının kalkınması için gayret sarf edilmesi çağrısı yaptı.

Afrika Birliği Zirvesi'nin hazırlık toplantıları, üye ülkelerin daimi temsilcilerinin katılımıyla önceki gün başlamıştı.

Zirvenin, kadınların ve azınlıkların haklarının korunması, terörle mücadele, Burundi'deki siyasi kriz ve "Afrika pasaportu" uygulaması gündemiyle toplanması bekleniyor.

Yorumlar