27. Afrika Birliği Zirvesi'ne doğru

- Etiyopya Dışişleri Bakanı Adhanom: - "Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında Hedasi Barajı sorununu aşacak ortaklık kurmaya çalışıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
27. Afrika Birliği Zirvesi'ne doğru

KİGALİ (AA) - Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom, ülkesi ve Mısır ile Sudan arasındaki Hedasi (Nahda) Barajı sorununu aşacak ortaklık kurmaya çalıştıklarını bildirdi.

27. Afrika Birliği Zirvesi'nin hazırlık toplantısı kapsamında Ruanda'nın başkenti Kigali'de bulunan Adhanom, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hedasi Barajı ile ilgili Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında imzalanan "İlkeler Anlaşması"nın ardından üç ülke arasındaki ilişkilerin büyük atılım gerçekleştirdiğini söyledi.

Adhanom, "Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında, Hedasi Barajı sorununu aşacak ortaklık kurmaya çalışıyoruz. Üç ülkenin de yeterli imkanları var. Bu imkanların Hedasi Barajı sorunuyla sınırlandırılması mümkün değil." dedi.

Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında oluşturulan üçlü komitenin, müzakerelerde "büyük ilerleme" sağladığına işaret eden Adhanom, ülkesinin Mısır ve Sudan'ın çıkarlarına zarar vermeyeceğini yenileyerek, söz konusu baraj meselesinde kaybeden tarafın olmayacağını kaydetti.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında cuma günü başlayan çatışmalardan derin endişe duyduklarını ifade eden Adhanom, Etiyopya ve Eritre arasındaki ilişkilere de değinerek, "Eritre'nin barıştan geri adım attığını ve istikrarın sarsılmasını tercih ederek Etiyopya, Cibuti ve Somali karşıtı gruplara destek verdiğini" öne sürdü.

Adhanom, Etiyopya'nın Eritre'nin bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden olduğunu da hatırlatarak, bu ülkeyle iyi ilişkiler kurmak istediklerini belirtti.

Afrika Birliği Zirvesi'nin hazırlık toplantıları, üye ülkelerin daimi temsilcilerinin katılımıyla pazar günü başlamıştı. Zirvenin, kadınların ve azınlıkların haklarının korunması, terörle mücadele, Burundi'deki siyasi kriz ve "Afrika pasaportu" uygulaması gündemiyle toplanması bekleniyor.

Yorumlar