2. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali

- Tekirdağ Valisi Ceylan: - "Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde hazırlanan üzüm suları, Türkiye ve dünya çapında çok değerli bir ürün haline geldi. Bunların artık endüstriyel hale de getirilerek tüm ülkeye ve dünyaya ihracıyla birlikte inşallah hem bağcılığın gelişmesine hem de bölgemizin tanıtılmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
2. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, "Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde hazırlanan üzüm suları, Türkiye ve dünya çapında çok değerli bir ürün haline geldi. Bunların artık endüstriyel hale de getirilerek tüm ülkeye ve dünyaya ihracıyla birlikte inşallah hem bağcılığın gelişmesine hem de bölgemizin tanıtılmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz." dedi.

Ceylan, Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali'nin Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'ndeki açılışında yaptığı konuşmada, bağcılığın Tekirdağ için ekonomik ve kültürel bir değere sahip olduğunu söyledi.

Geleneksel hale gelmesi planlanan etkinliklerle bağcılığın bölgede daha da gelişeceğini ifade eden Ceylan, "İnşallah bu geleneksel hale gelecek olan etkinlikler, bundan sonra da bölgedeki bağcılık sektörünün gelişmesine ve bu enstitüde elde edilen yeni üzüm çeşitleriyle birlikte ülke ekonomisine ve ülkemizdeki üzüm çeşitliliğine yeni bir nefes aldıracak bu çalışmalar, bundan sonra da başarıyla devam edecek." diye konuştu.

Vali Ceylan, Tekirdağ'ın sanayi şehri olmasının yanı sıra aynı zamanda çok önemli bir tarım kenti olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden biri olan Tekirdağ'ın önemli tarım ürünlerinden biri de üzüm. Bağcılığa bağlı olarak da diğer alt ürünleriyle birlikte pekmez ve üzüm suyu gibi ürünler. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde hazırlanan üzüm suları, Türkiye ve dünya çapında çok değerli bir ürün haline geldi. Bunların artık endüstriyel hale de getirilerek tüm ülkeye ve dünyaya ihracıyla birlikte inşallah hem bağcılığın gelişmesine hem de bölgemizin tanıtılmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat da festivali üzüm üretimini canlandırmak, geliştirmek ve katkıda bulunmak amacıyla düzenlediklerini ve geliştirerek devam ettireceklerini belirtti.

Bağcılığın zor ve meşakkatli bir iş olduğunu anlatan Eşkinat, "Yapısı itibariyle bağcılık çok meşakkatli, zor bir iş. Ama aynı zamanda da bir kültür işi. Bu nedenle de dünyanın ender üzümlerinin üretildiği bu coğrafyada yaşamanın da mutluluğunu tadıyoruz." ifadelerini kullandı.

Eşkinat, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nün Tekirdağ için önemli bir değere sahip olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu enstitümüze sahip çıkalım, geliştirelim, bizim önemli bir değere sahip olduğumuzu asla unutmayalım. Festivallerimiz devam etsin, bağcılık Trakya'da gelişsin, Trakya'da bağcılığın merkezi Tekirdağ Süleymanpaşa olsun ve bizim birliğimiz de tıpkı bu üzüm salkımları gibi hep bütün kalsın."

Konuşmaların ardından "Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Muhafaza ve Tanımlanması Üzerine Çalışmalar" projesi kapsamında oluşturulan milli koleksiyon bağında, hasat zamanı gelen yaklaşık 150 farklı üzüm misafirlere sunulurken, bağda katılımcılarla bağ bozumu yapıldı.

Festivalin açılışına Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Özer ile çok sayıda davetli katıldı.

Yorumlar