" 1. Bakliyat Şenliği"

- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Nazlı: - "Bugün dünyada 800 milyon aç insandan bahsediyoruz ama buna karşılık yaklaşık 2 milyar obez insan var. Bütün bu dengesizlikleri ortadan kaldıracak insanların en azından açlıkla mücadelesinde başarıya, zafere ulaşmasını sağlayacak en önemli argümanlardan biri bakliyat."

Google Haberlere Abone ol
" 1. Bakliyat Şenliği"

İSTANBUL (AA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı, bugün dünyada yaklaşık 800 milyon aç insan bulunduğunu belirterek, "Ama buna karşılık yaklaşık 2 milyar obez insan var. Bütün bu dengesizlikleri ortadan kaldıracak insanların en azından açlıkla mücadelesinde başarıya, zafere ulaşmasını sağlayacak en önemli argümanlardan biri bakliyat." dedi.

İstanbul Kalkınma Ajansının desteği, Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneğinin (PAKDER) öncülüğünde "Bakliyat ile Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Sempozyumu 1. Bakliyat Şenliği" düzenlendi.

İstanbul Kalkınma Ajansı Mali Destek Programı kapsamında yürütülen "Bakliyat ile Sağlıklı Beslenme Sağlık Hayat" projesinin çıktılarının da paylaşıldığı etkinliğin açılışında konuşan Nazlı, çalışmanın ülkeye değer katan bir proje olduğunu söyledi.

Nazlı, 2016'nın Birleşmiş Miller Gıda Tarım Örgütü'nün kabul etmesiyle dünyada "Uluslararası Bakliyat Yılı" olarak kutlandığını belirterek, bu kapsamda da etkinlikler düzenlendiğini aktararak, "Bu basit bir olay değil. 2016 yılının bakliyat yılı ilan edilmesi hakikaten önemli. Dünyada bu yıl uluslararası arenada Türkiye'nin öncülüğünde bakliyat yılı olarak kutlanmakta." diye konuştu.

Dünya ölçeğinde konuşulması gereken çok hassas konular olduğunu dile getiren Nazlı, şöyle devam etti:

"Bunlar arasında en önemli çözüm noktalarından bir tanesi bakliyat. Bugün dünyada 800 milyon aç insandan bahsediyoruz ama buna karşılık yaklaşık 2 milyar obez insan var. Bütün bu dengesizlikleri ortadan kaldıracak insanların en azından açlıkla mücadelesinde başarıya, zafere ulaşmasını sağlayacak en önemli argümanlardan biri bakliyat. Neden? Bir defa beslenmemizi sağlıyor. Bir başka önemli konu toprağın güçlenmesini, dengeli olmasını ve sürdürülebilir olmasını sağlayan çok önemli bir araç. Dünyada Türkiye'nin de dahil olduğu 2030 yılı BM hedefleri var. 'Açlığı sıfırlayacağız' diyoruz dünyada 2030'un sonuna kadar böyle bir hedefimiz var. Bu hedefe giderken bizim kullanacağımız bazı araçlar var, bunlardan bir tanesi de yine bakliyat. 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 9 milyar olacağı tahmin ediliyor. Bugün ürettiğimiz gıdanın, tarım ürünlerinin yüzde 60 daha fazlasını üretmemiz lazım. Dengeli ve yeterli bir diyet için mutlaka bakliyata ağırlık vermemiz lazım. Çünkü insanın sağlıklı yaşaması için en önemli araçlardan birisi bakliyattır. Bu yıl bizim için çok önemli. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak önemli çalışmalar yapmayı planlıyoruz."

- PAKDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Aral

PAKDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Aral, 2016'nın Dünya Bakliyat Yılı olarak ilan edildiğini hatırlatarak, bunun baklagillerin sürdürülebilir gıda üretimi ve sağlıklı beslenmedeki önemli rolünün ortaya koyulması amacıyla yapıldığını söyledi.

Aral, bu yıl dünyayla senkronize olarak kamu, sektör ve üniversiteleri de içine alan Türkiye'nin en kapsamlı bakliyat projelerine imza attıklarını dile getirerek, projeye büyük bir ilgi olduğunu aktardı.

Projenin, İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik üniversitelerinin Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğünü anlatan Aral, bakliyat tüketiminin artırılması amacıyla hazırladıkları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca da onaylanan bir kamu spotu hazırlandığını vurguladı.

Aral, 2016'nın bakliyat yılı ilan edilmesinin Türkiye'de bakliyat üretim artışının ivme kazanmasına vesile olacak önemli bir fırsat olduğunu, bu konuda havza modelinin hayata geçirilmesini beklediklerini ifade ederek, yapılacak çalışmaların kendine yeterlilikle ihracat artışını getireceğini sözlerine ekledi.

​İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül'ün de katıldığı etkinlikte, bakliyat ürünleriyle yapılmış 60'a yakın ürün de katılımcıların ilgisine sunuldu.

Yorumlar