2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

- AK Parti Bayburt Milletvekili Kavcıoğlu: - "Avrupa'da kullanılmayan tarım arazileri vergilendiriliyor, bunun gibi bir çalışma Türkiye'de de yapılabilir" - CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu: - "Çiftçinin kara gün dostu artık gördüğümüz kadarıyla TARSİM olmuş. Toprak Mahsulleri artık kara gün dostu değil" - HDP Van Milletvekili Ertan: - "Türkiye tarım ülkesi olmaktan çıkarıldı"

Google Haberlere Abone ol
2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, tarım arazilerinin boş bırakılmasının üretim kaybına neden olduğunu belirterek, "Avrupa'da kullanılmayan tarım arazileri vergilendiriliyor. Bunun gibi bir çalışma Türkiye'de de yapılabilir." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının bütçeleri görüşülüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, Türkiye'de tarım ve hayvancılık alanında bir seferberlik gerektiğini ifade ederek, bu alanda bir stratejiye de ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Fındığın milli ve stratejik bir ürün olduğuna işaret eden Tamaylıgil, doğru bir fındık üretim, satış ve türevleştirme çalışmasının gereğini belirtti.

Tıbbi aromatik bitkilerin üretiminin de çok önemli olduğunu anlatan Tamaylıgil, tıp ve kozmetik alanındaki kullanımlara ilişkin araştırmaların yoğunlaştırılması gerektiğini kaydetti.

AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, tarımsal üretimin artırılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankasının yakın bir işbirliği içinde çalışmasının önemine değindi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, sanayi ve yerleşim alanlarının tarımsal arazilere kurulmaması, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi ve kentleşmenin tarım arazileri dışında yapılması gerektiğini belirtti.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, yanlış uygulamalar nedeniyle hayvan varlığının 4 milyon baş azaldığını, tarım ve hayvancılıkta ülkenin ithalatçı konuma getirildiğini ileri sürdü.

- Kullanılmayan tarım arazisine vergilendirme önerisi

AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, tarım arazilerinin boş bırakılmasının üretim kaybına neden olduğunu ifade ederek, Avrupa'da kullanılmayan tarım arazilerinin vergilendirildiğini, bunun gibi bir çalışmanın Türkiye'de de yapılabileceğini söyledi.

Düşük faizli ve faizsiz tarımsal kredilerin büyük bir kısmının batı illerine verildiğini kaydeden Kavcıoğlu, tarımsal kredilerin genele yaygın bir şekilde kullanılması için çalışmalar yapılmasını istedi.

Hayvancılık yatırımlarının batı illeri dışında da desteklenmesi gerektiğini belirten Kavcıoğlu, "Batı illerine doğu illerinden canlı hayvan nakli yerine soğuk zincir et nakli gerçekleştirilmelidir." diye konuştu.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Türkiye'nin tarım ülkesi olmaktan çıkarıldığını savunarak, özellikle son dönemde izlenen güvenlikçi politikaların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki tarımı ve hayvancılığı da olumsuz etkilediğini ileri sürdü.

"Ne oldu da tarımda kendi kendine yeten Türkiye, hayvan ithal eder konuma geldi?" sorusunu yönelten Ertan, günümüzde köylülerin işçileştirildiğini savundu.

- "Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 200'e düştü"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, çiftçiye destek olmak için mazottaki KDV ve ÖTV'nin kaldırılması gerektiğini söyleyerek, 17 üründen sadece 2'sinde destekleme ödemelerinin artırıldığını aktardı.

Gaytancıoğlu, "Çiftçinin kara gün dostu artık gördüğümüz kadarıyla TARSİM olmuş. Toprak Mahsulleri artık kara gün dostu değil." dedi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, et açığının en önemli nedenlerinden birinin de kaba yem açığı olduğunu ifade ederek, kaba yem ürünlerine verilen destek miktarlarının artırılmasını ve mera ıslahı çalışmaları için daha fazla kaynak ayrılmasını talep etti.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, verilen tarımsal desteklerin çok etkisinin olmadığını savunarak, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 800 binden 2 milyon 200'e düştüğünü aktardı.

Yorumlar