Avrupa Kalite Haftası

- TSE Başkanı Korkmaz: - "Ülkemizin rekabet gücünün artması, tüketicilerin daha kaliteli mal ve hizmetleri tüketmesi, kalite konusunda farkındalığın artması için çaba sarf ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Kalite Haftası

ANKARA (AA) - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, "Ülkemizin rekabet gücünün artması, tüketicilerin daha kaliteli mal ve hizmetleri tüketmesi, kalite konusunda farkındalığın artması için çaba sarf ediyoruz." ifadesini kullandı.

TSE'den yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler, 1990'da kalitenin refah artışına ve kurumsal gelişmeye katkısı konusunda dünya çapında farkındalığı artırmak amacıyla kasım ayının ikinci perşembesini "Dünya Kalite Günü" ilan etti. Avrupa Kalite Teşkilatı (EOQ) da kasım ayının ikinci haftasını "Avrupa Kalite Haftası” olarak kutlama kararı aldı. Bu çerçevede, bu yıl 6-10 Kasım tarihleri Avrupa Kalite Haftası, 9 Kasım da Dünya Kalite Günü olarak belirlendi. Hafta, "Kalite Dönüşür" temasıyla kutlanıyor.

TSE Başkanı Korkmaz da "Avrupa Kalite Haftası" ve "Dünya Kalite Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, TSE olarak her alanda kalite altyapısının gelişmesi için çalıştıklarını belirtti.

Korkmaz, "Ülkemizin rekabet gücünün artması, tüketicilerin daha kaliteli mal ve hizmetleri tüketmesi, kalite konusunda farkındalığın artması için çaba sarf ediyoruz. Böylece ülkemizin rekabet gücünün artacağına, kalkınma hamleleriyle ekonomik plan ve politikaların başarı imkanının yükseleceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tüketiciler tarafından kalitenin daha fazla talep edilmesinin toplumsal gelişme ve rekabetçi ekonomi adına önemli olduğunu vurgulayan Korkmaz, hizmet sunanların da bu beklenti doğrultusunda kurumsal olarak kendilerini yenilemek, verimlilik, müşteri memnuniyeti, yenilikçilik, çevrenin korunması, iş sağlığı ve güvenliği gibi hususlara dikkat etme zorunluluğu bulunduğunu bildirdi.

Korkmaz, tüm sektörlerde uluslararası standartlarda müşteri beklenti ve memnuniyetine uygun mal ve hizmet üretiminin, rekabetin temel şartı haline geldiğine dikkati çekerek, "Bu da ancak kuruluşlarda tasarımdan üretime, personel politikasından pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm aşamaları kapsayan kalite yönetim sistemlerinin uygulanmasıyla mümkün olabilmektedir." ifadesini kullandı.

TSE'nin, verdiği eğitim desteği, belgelendirme süreci ve sonrasında yaptığı denetimlerle Türkiye'deki kurum ve kuruluşlarda kalite altyapısının yaygınlaşmasına hizmet ettiğinin altını çizen Korkmaz, şunları kaydetti:

"Hem ulusal hem de küresel düzeyde kaliteyle ilgili çalışmalar gerçekleştiren TSE, uluslararası kuruluşların yönetim mekanizmalarında görev almak için aktif politikalar yürütüyor. Böylece, üretici ve tüketicilerimizin uluslararası mekanizmalarda temsiline ve buralarda ülkemiz lehine kararlar alınmasına hizmet ediyor. Enstitümüz bu yıl 1976 yılından bu yana tam üyesi olduğu Avrupa'nın kalite alanındaki lider kuruluşu EOQ'da 41. yılını doldurdu. EOQ, Avrupa'da ve dünya çapında bulunan üyeleri, ortak kuruluşlarıyla 70 binden fazla üye ve 500 bin firmayı kapsamaktadır. Teşkilat, Avrupa toplumunun kalite alanında desteklenmesini hedefleyerek, üye kuruluşları arasında koordinasyon sağlayıcı katalizör görevi görmektedir. TSE, Avrupa Kalite Teşkilatı üyeliği süresince, teşkilatın kongrelerine birçok kez ev sahipliği yapmış, çalışmalarına aktif katılmış ve yeni projeler geliştirerek ülkemizde ve Avrupa'da kalite altyapısının geliştirilmesine katkılarda bulunmuştur."

- TSE'nin belgelendirmesi benimsendi

Korkmaz, TSE'nin geliştirdiği Müşteri Dostu Marka ve Müşteri Dostu Kuruluş belgelendirmelerinin EOQ tarafından benimsenerek Avrupa ülkelerinde uygulanmaya başlanan ilk kalite belgelendirme modeli olduğunu aktararak, "Müşteri memnuniyetinde kapsamlı bir değerlendirme imkanı sağlayan bu belgelendirme, EOQ'ya üye 35 Avrupa ve Akdeniz ülkesinde TSE koordinasyon ve yönetiminde yürütülmektedir. Enstitümüz, projeye katılmak isteyen EOQ üye ülkelerine know-how, eğitim, danışmanlık ve doküman desteği sağlamakta, ayrıca bu ülkelerin yapacağı her belgelendirmeden de ücret almaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

TSE olarak mal ve hizmet üretiminde, bu üretimin müşteriye sunulmasında kalitenin taşıdığı öneme bir kez dikkati çekmek istediklerini belirten Korkmaz, "Kaliteli üreten ve kaliteli yaşayan bir toplum vizyonunun ülkemizde hakim olması temennisiyle Avrupa Kalite Haftası ve Dünya Kalite Gününü kutluyorum." ifadesini kullandı.

Yorumlar