Zeytin rekoltesi düşük bekleniyor, fiyatlar tırmanışta

Aydın ekonomisinin gelir kaynakları arasında yer alan zeytin ve zeytinyağının rekoltesinde, bu yıl yüzde 50'ye varan düşüş bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Zeytin rekoltesi düşük bekleniyor, fiyatlar tırmanışta

Aydın ekonomisinin gelir kaynakları arasında yer alan zeytin ve zeytinyağının rekoltesinde, bu yıl yüzde 50'ye varan düşüş bekleniyor. Özellikle zeytinde görülen Akdeniz sineği kurdunun çokluğu, zeytinyağının asit oranının yükselmesine sebep oluyor. Geçen sezon toptan fiyatı ortalama 4 TL olan 0,7 dizirem yemeklik zeytinyağı, sezon başında 6,80 TL’ye alıcı buluyor. Zeytin ticareti yapan Mustafa Apaydın, “Rekolte az, zeytin kurtlu. Yemeklik zeytin ve zeytinyağı da az. Fiyatlar ortalama haftada iki kez yükseliyor. Üretici fiyatlardan şimdilik memnun. Fiyatların yükselme beklentisi var. Maddi sıkıntısı olmayan satmıyor, bu da fiyatları yükseltiyor.” dedi.

2012-2013 sezonunda 91 bin ton zeytinyağı ihracatı karşılığında 288 milyon 700 bin dolar gelir elde edilirken Türkiye'nin 2013-2014 sezonunda ihraç edebileceği zeytinyağının, 45-50 bin ton aralığında kalacağı tahmin ediliyor. Yağ rekoltesindeki düşüşün bu yıl fiyatları yükselttiğini belirten zeytinyağı fabrikası işletmecisi Adnan İnce, geçen yıla oranla yüzde 50'den fazla artış olduğunu söyledi. Yağların asit oranına gör fiyatlarında en bariz artışın, derecesi 1 aside kadar olan yemeklik yağda olduğunu kaydeden İnce, “Bu yıl ovada zeytin yok. Dağlık alanlarda da yüzde 40’tan fazla rekolte düşük. Dağlardaki zeytinler de az ama yağlı. Geçen yıl 4 TL olan 1 derece asitli yemeklik yağ, şu anda 6,8 TL’den toptan alıcı buluyor. 5 derece asitli olan zeytinyağı fiyatı geçen yıl 3,4 TL iken şimdi 5 TL’den satılıyor. Çiftçilerimiz, mecbur kalmadıkça yemeklik zeytinyağını satmıyor. Şimdiden piyasada zeytinyağının fiyatının 10 TL’yi bulacağı konuşuluyor ama bu gerçekleşir mi bilemiyorum. Şimdilik üreticilerimiz fiyatlardan memnun. Zeytinyağı satıcıları, yemeklik yağ bulmakta zorlanıyor. Yağ az olduğu için üreticiler öncelikle yemeklik yağlarını kendileri için ayırıyor.” şeklinde konuştu.

Geçen yıl ürettiği zeytinyağının kilosunu 3,8 TL’den sattığını, bu yıl ise aynı yağın 6 TL olduğunu belirten Mehmet Ökten ise kendisinin ve köylülerin zeytin ve zeytinyağı fiyatlarından memnun olduklarını söyledi. Çiftçinin yüzünün fiyatlar bu şekilde devam ederse güleceğini belirten Ökten, fiyatlarda daha da artış beklentisi içerisinde olduklarını söyledi.

Kişi başı zeytinyağı tüketiminin yıllık yaklaşık 1,5 kg. olduğu Türkiye'de, bu sezon 140 bin ton zeytinyağı ve 391 bin ton sofralık zeytin rekoltesi bekleniyor. 2012-2013 sezonunu 76 bin 377 ton ihracatla kapatan zeytincilik sektörünün, bu sezon 60-65 bin tonda kalacağı tahmin ediliyor. CİHAN

Yorumlar