Zeybekci’de cari açık umudu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 74 olduğunu belirterek, “Bu durum cari açığı etkiliyor. Cari açıkta daralma bu sene ilk çeyrekte yüzde 30. Türkiye’nin sene sonu hedefi de 50 milyar...

Google Haberlere Abone ol
Zeybekci’de cari açık umudu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 74 olduğunu belirterek, “Bu durum cari açığı etkiliyor. Cari açıkta daralma bu sene ilk çeyrekte yüzde 30. Türkiye’nin sene sonu hedefi de 50 milyar dolar. 50 milyar doları tutturmak başarı. Ama şu da muhakkak açık, ilk çeyrekte 11 milyar dolar. 11’i 4 ile çarpın 44 milyar dolar. Böyle giderse cari açıkta belimizi doğrultacak bir başarı elde edeceğiz.” dedi.

20. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı (EVTEKS) kapılarını açtı. Bine yakın firmanın iki bini aşkın marka ile yerini aldığı fuar, CNR’da 160 bin metrekare alanda yapılıyor.

21-25 Mayıs tarihlerini kapsayan fuarın açılış törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı. Törende söz alan Nihat Zeybekci, Türkiye’nin ihracatının 4-5 senedir 140-150 milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret etti. Ülkenin bu anlamda önemli aşamalar aldığını anlatan Zeybekci, “33 sene evvel 4,5 milyar dolar olan dış ticaretimiz şu an 470 milyar doları buldu. 33 senede 100 kat arttı. Ama bu yeter mi? Yetmez. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi ‘bundan böyle bize yürümek, koşmak yetmez. Artık aralardan atlamak durumundayız’. Muasır medeniyetler seviyesine böyle yürümeliyiz. Bundan böyle ya orta gelir tuzağında, kendi etrafımızda döneceğiz ya da koşarak 2023 hedeflerine varacağız.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİNE GÖRE 15. SIRADA, 13. OLMAYA RAMAK KALDI”

Türkiye’nin milli gelirinin 820 milyar dolar, birey başına milli gelirinin 10 bin 700 dolar olduğunu aktaran Zeybekci, şunları kaydetti:

“Şu an dünyanın 16. ekonomisiyiz. Dünya Bankası yakınlarda bir rapor yayınladı. Raporda satın alma gücü paritesine göre Türkiye’nin dünyanın 15. ekonomisi olduğu beyan ediliyor. Burada Kanada ve İspanya’yı geçmemize ramak kaldı, 14. ve 13. olmamıza ramak kaldı. Türkiye’nin satın alma gücü 1 trilyon 380 milyar dolara geldi. 13. olmaya 80 milyar, 14. olmaya 60 milyar dolar kaldı. Türkiye buraya edilgen olarak, fason üretici olarak geldi. Buraya başkaları adına üretim yaparak geldi. Ama yeni dönemde planımız, edilgen ekonomiden etken ekonomiye geçmek. Bunun için gerekenleri yapıyoruz. Yeni bir program da koyduk. Bundan böyle enerji ve hammaddeyi başkalarının kontrol ettiği, tüketim eğilimlerini başkalarının belirlediği Türkiye’den enerji ve hammaddeyi kontrolüne alan, tüketim eğilimlerini belirleyen Türkiye’ye geçiyoruz.”

“BİR AN EVVEL AR-GE VE İNOVASYONA GEÇMELİYİZ”

İhracatta ileri teknolojili ürünlerin payının yüzde 4 olduğundan dert yanan Zeybekci, şöyle devam etti:

“TİM Başkanı Büyükekşi’nin bir sözü var ‘Türkiye’nin cari açık problemi yoktur, Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon problemi vardır’ diye. Yani daha evvel bizimle aynı durumda olan Güney Kore’nin ihracatında ileri teknolojili ürünlerin payı şu an yüzde 20. Onun için bizim bir an evvel Ar-Ge ve inovasyona geçmemiz gerekiyor. 2023’te Ar-Ge’nin milli gelirden aldığı pay yüzde 3 olmalı. Bu olmadan moda, marka ve tasarım olmayacaktır. Hedefimiz 2 trilyon dolar milli gelirden yüzde 3 payın Ar-Ge ve inovasyona ayrılmasıdır. Tüm icraatlarımız ve teşviklerimiz o yöndedir. “

“İÇ VE DIŞ FUARLAR AYNI KAPSAMDA ELE ALINACAK”

İhracatı artırmak için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Ekonomi Bakanı, “Tasarımın Ar-Ge kapsamında teşviki talep ediliyordu. Orada nihai aşamaya geldik. Bundan sonra tasarım da Ar-Ge kapsamında teşvik edilecek.” açıklamasında bulundu.

Nihat Zeybekci, ayrıca ihracat amaçlı iç fuarlara katılım dış fuarlara katılım gibi ele alıp teşvik edeceklerini müjdeledi.

Zeybekci, ithalata dayanmayan, ihracata dayanan büyümenin önemini vurgularken, “İhracat bizim geleceğimizdir. İhracatta dilediğimiz rakamlar var. ihracatın yüzde 10 ortalama ile artması ithalatın stabil olması, dış ticaret açığının daralması temennimiz. Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74. Bu durum cari açığı etkiliyor. Cari açık yumuşak karnımız, en zayıf olduğumuz yer. Cari açıkta daralma bu sene ilk çeyrekte yüzde 30. Türkiye’nin 2014 bu anlamda hedefi de 50 milyar dolar. 50 milyar doları tutturmak başarı. ma şu da muhakkak açık, ilk çeyrekte 11 milyar dolar. 11’i 4 ile çarpın 44 milyar dolar. Böyle giderse cari açıkta belimizi doğrultacak bir başarı elde edeceğiz.” dedi.

“BOSNA’DA SEL İHRACATI ETKİLEMEZ”

Zeybekci, EVTEKS Fuarı’nı açmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. “Bosna’da meydana gelen sel ihracatı etkiler mi, çünkü burası Avrupa’nın girişi? Yine Ukrayna bunalımı ülkeye ihracatı baltalar mı?” sorularına Nihat Zeybekci, şu karşılığı verdi:

“Yok, yok etkilemez. Öyle bir şey olmaz. Bosna için tabii üzgünüz. Selde hayatın kaybedenlere, Soma’da şehit olan kardeşlerimize ben Allah’tan rahmet diliyorum. Bosna’da 120 senenin en büyük yağışı, 50 can kaybı var. 2-3 hafta evvel ben, Bosna’daydım. Orası ilgili yeni projelerimiz var. Türkiye’den yatırımcıların Bosna’da etkin olmaları için tasarılarımız var. Selden dolayı belki yatırımlar ile ilgili sıkıntılar olur, ama ihracat ile ilgili hiçbir sıkıntı olmaz.

Ukrayna ile ilgili soruya gelelim. Ukrayna ve Rusya bunalımının ihracata etkisi yok. Bu bunalım derinleşir ve uzarsa belki. Ama Ukrayna bizim için ihracat bağlamında önemli. Böyle olumsuz bir etkinin olmaması adına Rusya ile görüşmemiz var, engel görmüyoruz şu an.”

DÖRT AYLIK EV TEKSTİLİ İHRACATI 3 MİLYAR DOLAR

Yorgan, battaniye, perde gibi ürünlerin tanıtıldığı fuarda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ev tekstili ihracatında ilk 4 ayda 3 milyar dolar olduğunu, geçen seneye göre yüzde 10 artış görüldüğünü ifade etti. Ev tekstili ihracatında 2023 hedefinin 20 milyar dolar olduğunu bildiren Büyükekşi, bu rakamın yakalanabilmesi için katma değerin artırılması gerektiğine temas etti. Katma değeri artırmanın yöntemlerinin inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve marka olduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar