Yurt içi ve dışardan 159 firmanın katıldığı Domotex Halı Fuarı hızlı başladı

Dünyanın en önemli halı fuarlarından Domotex’e ev sahipliği yapan Gaziantep’te, sektör için 4 gün dolu dolu geçecek. Özellikle ihracat alanında önemli iş bağlantılarının oluşturulmaya çalışılacağı fuarda, katılımcılar da ürünlerini...

Google Haberlere Abone ol
Yurt içi ve dışardan 159 firmanın katıldığı Domotex Halı Fuarı hızlı başladı

Dünyanın en önemli halı fuarlarından Domotex’e ev sahipliği yapan Gaziantep’te, sektör için 4 gün dolu dolu geçecek. Özellikle ihracat alanında önemli iş bağlantılarının oluşturulmaya çalışılacağı fuarda, katılımcılar da ürünlerini sergileme yarışına girdi. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, iç ticarete de katkı sağlayan sektörün kendi arasında işbirliğine gitmesi için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracat artışı için halı sektörünün önemli bir oyuncu olduğunu, katma değeri yüksek ürünlerin pazarlanması noktasında yapılması gereken çalışmalar olduğuna dikkat çekti.

Yurt içi ve yurt dışından 159 firmanın katıldığı fuarda ilk gün hızlı başladı. Makine halısı ile yan sanayi ürünlerinin pazarlanması noktasında ziyaretçilerle firma temsilcilerini bir araya getiren platformda, ülke ihracatına da katkı sağlanması hedefleniyor. Sektörün genelinin isteği üzerine Domotex’i Gaziantep’e taşıdıklarını dile getiren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, “Umarım bu memnuniyeti devam ettiririz. Çünkü biz dünyada bu fuarları iyi yapan bir kent olmak istiyoruz. Yarışta önde koşan bir kent olmak istiyoruz. O zaman dünya markalarıyla da bu işbirliğini beraber yapmamız gerekiyor. Halı sektöründe o kadar çok müşteri var ki bunlar Gaziantep’e geliyorlar. Şehirde 5 yıldızlı otel sayısı 10 civarında. Bu sektör Gaziantep’in iç ticaretine de önemli etki yapıyor. Halı sektörü yalnızca kendini değil, diğer sektörleri de destekliyor.” değerlendirmesinde bulundu. Sektörün ihtiyaçlarına da dikkat çeken Bartık, “Birazcık işbirliği anlamında eksiklik görüyorum. Yani biz işbirliği ve güç birliği yapmalıyız.” şeklinde tavsiyede bulundu.

Elektronik ticaret rakamlarının dünyada büyüdüğünü, ancak bu büyüyen rakamlar içerisinde Gaziantep halı sektörünün gerekli yeri alamadığını kaydeden Bartık, “Elektronik ticaretle bu işi önplana çıkarmalıyız. Biz elimizden geleni desteği vermeye hazırız. Artık insanlar evden çıkıp tek tek halı almıyorlar gelişmiş ülkelerde. Biz katma değerli ürün üretmek istiyorsak, gelişmiş ülkelere halı satma zorunluluğumuz var. Bunun yolu da elektronik ticaretten geçiyor.” diye konuştu.

“METREKARE FİYATINDAKİ ARTIŞI ÖNEMSİYORUZ”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de halı sektörünün ülke ihracatında önemli bir oyuncu olduğunu vurguladı. Şu anda sektörün 2,2 milyar dolar ihracata ulaştığını söyleyen Büyükekşi, 2023 yılı hedefi olan 5,5 milyar dolara da rahat ulaşılacağına inandığını belirtti. Metrekare fiyatlarındaki artışı da önemsediklerinin altını çizen Büyükekşi, “Çünkü Türkiye ihracatını artırabilmemiz için de aynı şey gerekli. Bizim mutlaka katma değeri yüksek ürünlerin ihracatında çok çalışmamız gerekiyor. 4 ana konuya ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunlar da inovasyon, tasarım, marka ve Ar-Ge. Biz bunları yapabilirsek ihracatı çok rahat bu seviyelere taşırız. O yüzden de bununla ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Gaziantep Valisi Erdal Ata ise halı sektöründe Türkiye’de üretilen makine halısının yüzde 85’inin Gaziantep’te üretildiğine dikkat çekti. Vali Ata, şunları söyledi: “Sektör, yüzlerce firma ve binlerce çalışanıyla hem Gaziantep hem ülke ekonomisine büyük katkıda bulunmakta. Geçen yılki 6,5 milyar dolarlık ihracatımızın neredeyse dörtte biri halı ihracatından oluşmakta. Bu da Gaziantep ekonomisinde halı sektörünün ne kadar önemli olduğunun göstergesi. Tabi üretilen ürünün pazara sunulması yeni ürünlerin sergilenmesi, üretici ve satıcıların bir araya getirilmesi de önemli. İnşallah bu fuarda da bunu göreceğiz.”

CİHAN

Yorumlar