Yunanistan, 7 yılda 54,5 milyar gelir, 770 bin kişiye de istihdam hedefliyor

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ülkenin yeni kalkınma ve üretim modelini açıkladı. Ülkeyi kriz öncesi 2008’deki 233 milyar Euro’luk GSMH’ya ulaştırması öngörülen 7 yıllık plana göre ilave 54,5 milyar Euro gelir ve 770 bin kişiye...

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan, 7 yılda 54,5 milyar gelir, 770 bin kişiye de istihdam hedefliyor

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ülkenin yeni kalkınma ve üretim modelini açıkladı. Ülkeyi kriz öncesi 2008’deki 233 milyar Euro’luk GSMH’ya ulaştırması öngörülen 7 yıllık plana göre ilave 54,5 milyar Euro gelir ve 770 bin kişiye de istihdam sağlanması hedefleniyor.

Yunanistan’tan Başbakanı ve Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Antonis Samaras, pazar günü yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesi, Atina’daki Benaki Müzesi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Samaras, Yunanistan’ın yeni bir döneme geçişi için önerdiği büyüme ve üretim modelinin ayrıntılarını açıkladı.

Hükümet’in Avrupa Birliği ve IMF ile birlikte hayata geçirdiği krizden çıkış politikasına karşı çıkan ana muhalafet Radikal Sol Parti SYRIZA’ya sert eleştirilerde bulunan Samaras, iflas eden Arjantin’i örnek gösterdi ve hiç kimsenin ülkeyi geriye götüremeyeceğini söyledi.

7 YIL SONRA KRİZ ÖNCESİNE DÖNÜŞ

Gelecek 7 yılda yeni bir Yunanistan için ulusal kalkınma planının ayrıntılarını ve alınması gereken önlemleri anlatan Başbakan Samaras, şimdi 183 milyar Euro olan GSMH’nın 54,5 milyar Euro artışla, 2008’de yılındaki seviye olan 233 milyar Euro’ya ulaşacağını, 770 bin kişiye de istihdam sağlanabileceğini söyledi.

BÜYÜME VE İSTİHDAM SAĞLAYACAK SEKTÖRLER

2009’dan bu yana Yunanistan’ın GSMH’sında 50 milyar Euro kayıp yaşandığını belirten Samaras, 54,5 milyarlık artışın önümüzdeki 7 yılda 10 farklı sektörden gecikmeksizin temin edilebileceğini kaydetti: 1-Turizmden ilave 16,5 milyar Euro ve 225 bin kişiye istihdam, 2- Birincil sektörlerden 13,5 milyar Euro ve 315 bin kişilik istihdam, 3-Enerjiden 9,5 milyar Euro ve 40 bin istihdam, buna yer altı zenginliğinin değerlendirilmesi dahil değil, 4- Araştırma ve teknolojiden 2 milyar Euro gelir ve 50 bin kişiye istihdam, 5-Denizcilik’ten ilave 8,5 milyar Euro ve 70 bin kişilik istihdam…

Samaras, yeraltı enerji kaynaklarının değerlendirilmesinden elde edilecek gelirin yukarıda ifade edilenlere dahil edilmediğini, buradan önümüzdeki 30 yılda 300 milyar Euro gelir beklendiğini vurguladı.

VERGİ ORANLARINDA YENİ DÜZENLEME

“Bizi geleceğe götürecek ve memorandumların yerini alacak ulusal kalkınma planı oluşturuyoruz.” diyen Samaras, hafta sonu yapılacak AP seçimlerini hatırlatarak ana muhalefet SYRIZA’yı sert bir dille eleştirdi: “Ülke, uçuşa geçiyor. Bu en kritik ve son şansı hiç kimse durduramayacak. Yunan halkı buna karar vermeye davet ediliyor: Ya ileri kalkınmaya gideceğiz ya da krize geri döneceğiz.”

Bu arada Samaras, ne zaman uygulanacağını belirtmediği konuşmasında dolaylı vergiler, gelir ve kurumlar vergisi oranları ile KDV’de yeni bir düzenlemeye gidileceğini de belirtti. Herkesin gücüne göre vergi ödeyeceğini belirten Samaras, şirket kârına uygulanacak vergi oranının yüzde 15’e ulaşacağını, en yüksek gelir vergisinin yüzde 33 ve KDV oranının da hiçbir konuda yüzde 12’yi geçmeyeceğini kaydetti.

2016’DA YÜZDE 3,7’LİK BÜYÜME BEKLENİYOR

Kritik dönemin gelecek 7 yıl olduğunu belirten Başbakan Samaras, 2020 yılına kadar ülkenin kriz öncesi refaha kavuşacağını savundu. “2020-2021 döneminde kayıp refah sağlanacak.” diyen Samaras, bir daha Troyka ile anlaşma ve yatay mali tedbirler alınmayacak ifadelerini kullandı.

“Vergi yükü kademeli olarak düşüyor. Bu yıl durgunluğa son” diyen Başbakan Samaras, “Euro bölgesi ülkeleri arasında yüzde 2,9 ile 2015’te büyümesi en iyi durumda olan ülke olacağız. 2016’da yüzde 3,7’ye ulaşarak Euro bölgesinin en iyi iki ülkesinden biri olacağız.” şeklinde sözlerini sürdürdü. CİHAN

Yorumlar