Yıldız: Verimlilik çalışmaları yıllık 15 milyar TL enerji tasarrufu sağlayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda her sektörde yapılan enerji verimliliği çalışmaları sonucunda yıllık yaklaşık 15 milyar TL tasarruf sağlanabileceğini vurguladı. Yıldız,...

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: Verimlilik çalışmaları yıllık 15 milyar TL enerji tasarrufu sağlayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda her sektörde yapılan enerji verimliliği çalışmaları sonucunda yıllık yaklaşık 15 milyar TL tasarruf sağlanabileceğini vurguladı. Yıldız, İstanbul’da 27 Haziran’da yapacakları bir lansman ile ‘Enerji Takımı’ adını verdikleri ‘Ulaştırmada Enerji Verimliliği’ kampanyasını başlatacaklarını açıkladı.

Taner Yıldız, Bakanlıkta yapılan ‘Enerji verimliliğinde yeni teşvik ve uygulamalar’ konulu toplantıda; sanayide, konutlarda, kamuda, sokak aydınlatmaları ve tüm alanlarda ölçülebilen değerlerle ilgili 2023 yılına kadar sağlanacak tasarruf oranlarını bildirdi. Hedef gösterilen tarihe kadar sanayide sağlanacak enerji tasarrufu; demir çelik sektöründe 8,4 milyar TL, çimento sektöründe 4,2 milyon TL, petrokimya sektöründe 3 milyar TL, seramik sektöründe 700 milyon TL olarak tespit edildiğini kaydeden Bakan Yıldız, tüm sanayi sektörüne bakıldığında 10 yılda ülke ekonomisine 65 milyar TL katkı sağlanacağını söyledi.

Yıldız, “Bu nedenle, sanayicimizin desteklenmesi amacıyla sanayide enerji verimliliği çalışmalarının teşvik edilmesi hükümetimiz tarafından karara bağlanmıştır. Bu amaçla aldığımız Bakanlar Kurulu Kararı (9 Mayıs 2014) ile bazı enerji yatırımlarının teşvik edilmesi kararlaştırılmıştır. Teşvik edilecek enerji yatırımları yıllık asgari 500 TEP (Ton Eşdeğeri Petrol) enerji tüketimi olan mevcut imalat sanayi tesislerinde gerçekleştirilecek, birim ürün başına en az yüzde 20 oranında enerji tasarrufu sağlayan ve yatırım geri dönüş süresi azami 5 yıl olan enerji verimliliğine yönelik yatırımlar, atık ısı kaynaklı olarak, bir tesisteki atık ısıdan geri kazanım yolu ile elektrik üretimine yönelik yatırımlar (doğalgaza dayalı elektrik üretim tesisleri hariç), bu karar kapsamında ayrıca; asgari 50 Milyon TL tutarındaki, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) yatırımları ve yer altı doğal gaz depolama yatırımları, yapılacağı bölgeye bakılmaksızın 5. bölgede yapılacak olan yatırımlara sağlanan teşviklerden yararlandırılacaktır. Faydalanılacak 5. bölge teşvikleri ise Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, vergi indirimi,sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi.” dedi.

150 KAMU BİNASINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDÜ YAPILDI

Taner Yıldız, şu ana kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 150 kamu binasının enerji verimliliği etüdü yapıldığına dikkat çekerek, şunları dile getirdi:

“Bu etütlerin hızlı bir şekilde yaygınlaştırılması amacıyla bu yıl bütçeye 4 milyon TL ödenek aktarılmıştır. Enerji verimliliği etütlerinin daha hızlı şekilde yapılması ve uygulamasının gerçekleştirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalar Kamu bütçesi ile devam etmekle birlikte süreci hızlandırmak adına alternatif bir yöntem olarak özel sektör eliyle etütlerin yapılması sağlanacaktır. Enerji Performans Sözleşmesi uygulamalarının önünü açmak için yapılan yasal düzenlemeler Bakanlığımız, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı tarafından tamamlanmış olup Bakanlar Kurulu imzasındadır.”

GENEL AYDINLATMADA LED’Lİ TASARRUF

Bakan Yıldız, genel aydınlatmada enerji verimliliğini sağlamak üzere de, LED teknolojisinin sağladığı avantajlardan yararlanmak amacıyla mevcut aydınlatma sistemlerinin bu teknoloji ile yenilenmesine karar verildiğini belirtti.

Ayrıca, genel aydınlatma kısmında yapılacak dönüşümün; sadece ampullerin LED teknolojisi ile değişimi şeklinde değil tüm sistemin (direk aralıkları, direk uzunlukları vebenzeri) estetik, güvenlik ve verimlilik açısından revizyonu şeklinde gerçekleşeceği bilgisini paylaşan Yıldız, şunları aktardı:

“LED dönüşüm projesi, belirlediğimiz stratejiler doğrultusunda bir önceliklendirmeye göre başlanacak ve önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde tamamlanmış olacaktır. Bu konudaki mevzuat çalışmalarının tamamlanmış olduğunu da belirtmek isterim. Ülkemizde toplam 6 milyon adet armatür var. Sadece armatürlerin değişimi için yaklaşık 3 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu yıl sokak aydınlatmaları için devletin kasasından 1.2 milyar lira para çıkacak. Bu çalışmalarımızdan sonra bu paranın yarı yarıya düşeceğini hesaplıyoruz. Yani 600 milyon TL tasarruf edilecek. Yapılacak yatırım kendisini 3.5-4 yılda amorti edecek.”

“ENERJİ TAKIMI OLUŞTURUYORUZ”

Bakan Yıldız, enerji verimliliği kültürünü oluşturmak için şu ana kadar; ‘Enerji Hanım’, ‘Enerji Çocuk’, ‘Sanayide Enerji Verimliliği’ uygulamalarını hayata geçirdiklerini hatırlatarak, şimdi de 27 Haziran’da İstanbul’da yapacakları bir lansman ile 'Ulaştırmada Enerji Verimliliği' kampanyasını başlatacaklarını, bu dört ayaklı yapıya da 'Enerji Takımı' adını verdiklerini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar