Yıldız: IŞİD kontrolünde olan alanlar petrol tedarikimizi etkilemiyor

Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Taner Yıldız, şu an için Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kontrolünde bulunan alanlarda Türkiye’nin ham petrol tedarikini etkileyecek bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Uluslararası Enerji Forumu’na...

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: IŞİD kontrolünde olan alanlar petrol tedarikimizi etkilemiyor

Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Taner Yıldız, şu an için Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kontrolünde bulunan alanlarda Türkiye’nin ham petrol tedarikini etkileyecek bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Uluslararası Enerji Forumu’na (International Energy Forum) verilen arada gazetecilerin Irak olaylarının petrol alımına etkileri ile ilgili sorularını cevaplayan Yıldız, şunları ifade etti:

“Türkiye 13 ayrı ülkeden ham petrol alımına devam etmektedir. Ama Irak’ın ortalarından ve güneyinden gelen petrolün Kerkük-Yumurtalık ham petrol hattı ile Türkiye’ye, Ceyhan’a gelişi 3 aydır yoktu; bu sevkiyat 3 aydır yoktu. Yani IŞİD kontrolünde olan hattan şu an sevkiyat yapılmıyor ama 3 aydır sevkiyat yapılmıyor. Yine Kuzey Irak’tan günde 120 bin varil ham petrol devam ediyor. Şu an akışta problem yok.

Tekrar ediyorum bu petrol Irak’ın petrolüdür. Irak’ın siyasi bütünlüğüne Türkiye saygı duymakta, önem vermektedir. Irak’ın bütünlüğü ve orada oluşan gelirin Irak halkının belirlediği biçimde paylaşımına önem vermektedir. Bu petrol Irak’ın ürettiği, Türkiye’nin ilettiği ve dünyaya Ceyhan’dan sunduğu bir petroldür. Şu an kurguda değişiklik yoktur ama gelecek günler ya da haftalarda nasıl bir yapılanma meydana geleceğini belirtmek de mümkün değil. Gelişmeleri biz de merak ediyoruz.”

Irak petrolünün sevkiyatları ile ilgili sorulara muhatap olan Yıldız, “2 büyük tanker yola koyuldu, sevkiyatlar yapıldı, ancak petrolün hangi ülkelere, ne yöntemle satıldığı bizim konumuz değil. Yine biz, her çıkan petrol ile ilgili Bağdat’a açıklamalarda bulunuyoruz. Kaç varil, ne şekilde yükleniyor bildiriyoruz. Bu anlamda kurguda değişiklik yoktur.” dedi.

Bir gazetecinin “Petrolden elde edilecek gelirden Irak merkezi hükümetine de yararlanarak pay aktarılacak mı? sorusuna ise Taner Yıldız, şu karşılığı verdi:

“Biz, dediklerimizi uygularız. Petrol geliri Irak’ın tamamına aittir. Irakta kurulan, bozulmaya çalışılan sistemi Türkiye bu girişimi ile kumuştur. Bu, önemli gelişmedir ve Türkiye burada olumlu duruşuna devam edecektir.”

CİHAN

Yorumlar