Yerli otomobil için devlet desteği şart

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Kurulu Zirvesi “Uluslararası Lisanslı Yedek Parça, Uluslararası Lisanslı Yan Sanayi” başlığıyla gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Yerli otomobil için devlet desteği şart

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Kurulu Zirvesi “Uluslararası Lisanslı Yedek Parça, Uluslararası Lisanslı Yan Sanayi” başlığıyla gerçekleştirildi.

Konuk konuşmacı olarak Makina Yüksek Mühendisi ve Türkiye Yerli Otomobil Platformu Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu’nun yer aldığı zirveye, MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni’nin yanı sıra, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, MÜSİAD Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Baş ve Bursa'daki Otomotiv Yan Sanayisinin önde gelen isimleri de katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Hasan Çepni, dünya ticaretinin hızla yol aldığını belirtirken, “Dünya ekonomisi büyümeye ve dünyanın trilyon dolarları hızla yer değiştirmeye devam ediyor. MÜSİAD olarak 2 yıl önce yaptığımız ‘Yerli Sistemlerde Yerli Üretim’ konulu toplantımızın ardından, Bursa’da yürüyen ilk yerli tramvayımızı görmek bizleri oldukça heyecanlandırdı. Bursa gerçekten güçlü bir sanayiye ve güçlü bir alt yapıya sahip olduğunu bu adımla herkese göstermiş oldu. Otomotiv sektöründe de, makina sektöründe de çok ciddi bir deneyim ve birikim var. Şimdi Bursa’nın bu deneyim ve birikimini çeşitlendirme zamanıdır. Tüm bunları yan yana koyarak büyük resme bakmamız lazım. Çünkü dünyada ki büyük ticaret pastasından pay almak için daha fazla AR-GE çalışması yapmamız gerekiyor. Tüm bunları yaparken bulunduğumuz yerin güven ve istikrarının korunması gerektiği gerçeğinin de unutulmaması lazım. Yani, Büyüyen Türkiye’nin kesintisiz yola devam etmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Dünyada karşılıklı ticaretler yapılırken üretim maliyetlerinin ön planda olduğunu da dile getiren Hasan Çepni, şöyle konuştu: “Dünyada kaliteler konuşuluyor. Bu kaliteyi yakalayanlar iş yapmaya devam ediyor. Otomotiv sektörü kendi içinde çok ciddi alt kümeleri olan bir sektör. Son bir yılda Türkiye genelinde otomotiv sektöründeki ihracatın 3’te 1 ini Bursa’nın gerçekleştirmiş olması hepimizi mutlu etmiştir. Fakat bu ihracatın daha ileriye ulaşması için hepimiz çaba göstermeliyiz. Bu noktada sizlerin gayretlerinin olduğunu çok iyi biliyorum. Umarım 2014 yılı hem sektörümüz hem ülkemiz açısından güzel gelişmelere vesile olur.”

LİSANSLI YAN SANAYİ, LİSANSLI YEDEK PARÇA

Otomotiv sektörünün 2013 yılına iyi bir başlangıç yapıp, yılı karlı bir şekilde tamamladığına dikkat çeken MÜSİAD Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Baş ise, şöyle konuştu: “2013 yılında otomotiv sektörü yılı yüzde 7 gibi bir artışla kapattı. Sektörümüzün 2013 yılında ihracat rakamları otomobil sektöründe yüzde 14, ihracat gelişimine sahip. İhracatın yaklaşık 3 te 1 inden fazlasını Bursa sağlamıştır. Bu demek oluyor ki otomobil konusunda Bursa’mız önemli bir paya sahip. Bursa 2013 yılında Türkiye’de ve şehrimizde bir ilke daha imza atmış oldu. Bugün İpekböceği projemiz, yollara çıktı ve yollarda çalışmaya başladı. Buradan çıkacak sonuç, eğer istenirse ve küçük destekler verilirse yapamayacağımız ve başaramayacağımız iş yoktur.”

Otomotiv sektörünün 2014 yılına büyük sıkıntılar ile başladığını da belirten Baş, “Son 2 buçuk aylık sürecin içinde otomotiv sektörü satış rakamlarında yüzde 27.5, üretim alanlarında da %30’un üzerinde bir daralma gözlenmiştir. Yani uzmanların gözüyle baktığımız zaman 2014 yılı otomotiv sektörü açısından daralmış, bir miktarda küçülerek yoluna devam edecekmiş gibi gözüküyor” şeklinde konuştu.

Yerli otomobil yapılamasa da, lisanslı yedek parça ve lisanslı yan sanayi ürünlerinin yapılabileceğini vurgulayan Mehmet Baş, şunları kaydetti: “Bugün için gündemde tuttuğumuz yeni projemiz lisanslı yerli yedek parça, lisanslı yerli yan sanayii. Bu konu için bizim yetkililerden istediğimiz, OEM’lerin bu yedek parçaları, yerli sanayimizden TÜBİTAK onayı ile alınması maddesinin konulmasıdır. Bu doğrultuda, dünyanın her tarafına, bütün OEM’ lere lisanslı olarak üretim yapmış oluruz. Eğer bunu başarabilirsek, ülkelerin arasında kendi yan sanayisi ile birlikte OEM’ lere hizmet edebilecek, kendi katma değerini üretebilecek bir ülke konumuna geliriz düşüncesindeyim. Bunun için bu seneki bizim sloganımız ‘lisanslı yan sanayi, lisanslı yedek parça’.”

YERLİ OTOMOBİLDE DEVLET DESTEĞİ ŞART…

Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük hafif ticari araç üreticisi olduğunu açıklayan Makina Yüksek Mühendisi ve Türkiye Yerli Otomobil Platformu Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu ise, “Türkiye’de şuanda 4 bin adet oto yan sanayi firması bulunmaktadır. Bu Türkiye’deki oto yan sanayi ihtiyacının yüzde 85’ini karşılıyor. Yani yüzde 15’lik kısmını ithal ediyoruz. Dünyadaki pazara baktığımızda da, oto yan sanayinin 85 milyar dolarlık bir yatırım gerektirdiğini görüyoruz. 2023 hedefleri olan bir ülke olarak bizim devletle özel sektörü birleştiren projelere imza atmamız gerekiyor. 500 milyar dolar ihracat diyoruz. 25 bin dolar kişi başı milli gelir hedefleri için katma değeri yüksek ürünler üretip, AR-GE noktasında yoğun zaman harcamamız gerekiyor” diye konuştu.

Dr. Mustafa Hatipoğlu, yerli otomobil işine girecek kişilerin biraz idealist olması gerektiğini de belirterek, "Türkiye, 'Devrim' otomobilini yaptı ve orada kaldı. Bu çalışmaların daha ileri gidebilmesi için muhakkak devlet desteğini arkamızda görmeliyiz. Bu işte azimliysek 'Teknik altyapımız da var' diyoruz. Ufaktan da başlasak bu işi geliştirmek durumundayız. Belki yapacağımız otomobil ilk planda kısa mesafeli olacak ama onun da müşterisi olacak” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar