Yazıcı: Türkiye, yabancı yatırımcılar için güvenli bir limandır

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ocak-Mart döneminde 199 anonim şirket ve 942 limited şirket olmak üzere sermaye miktarı 213 milyon TL’nin üzerinde olan bin 141 yabancı sermayeli şirketin kurulduğunu belirterek, “Türkiye, yabancı...

Google Haberlere Abone ol
Yazıcı: Türkiye, yabancı yatırımcılar için güvenli bir limandır

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ocak-Mart döneminde 199 anonim şirket ve 942 limited şirket olmak üzere sermaye miktarı 213 milyon TL’nin üzerinde olan bin 141 yabancı sermayeli şirketin kurulduğunu belirterek, “Türkiye, yabancı yatırımcılar için güvenli bir limandır.” dedi.

Hayati Yazıcı, 2014 yılının ilk üç ayında kurulan yabancı sermayeli şirketlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son 12 yılda gerek hukuki ve gerekse mali alanda büyük bir dönüşüm yaşandığını belirten Yazıcı, bunun sonucu olarak da güçlü ve istikrarlı ekonomik yapısıyla Türkiye’de önemli dönüşümler yaşandığını ifade etti. “Türkiye, yabancı yatırımcılar için güvenli bir limandır” diyen Bakan Yazıcı, 2014 yılının ilk üç ayında kurulan yabancı sermayeli şirketlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yazıcı, “Ocak-Mart döneminde 199 anonim şirket ve 942 limited şirket olmak üzere toplam 1.141 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketlerin toplam yabancı sermaye miktarı 213 milyon TL’nin üzerinde” diye konuştu.

“EN FAZLA YABANCI SERMAYE RUSYA FEDERASYONU VATANDAŞLARI TARAFINDAN GETİRİLMİŞ“

Yazıcı, kurulan yabancı sermayeli şirketler ile ilgili şunları kaydetti:

“2014 yılının ilk üç ayında kurulan 199 yabancı sermayeli anonim şirket 56 farklı ülkeden girişimcilerce kuruldu. Burada, Alman vatandaşları en başta geliyor. Onları sırasıyla, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ile Lüksemburg vatandaşları izliyor. Bu şirketlere konulan sermayenin yapısına baktığımızda ise, yabancı sermaye miktarının yaklaşık 70 milyon TL olduğunu görüyoruz. En fazla yabancı sermaye ise Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından getirilmiş.”

“HER DÖRT LİMİTED ŞİRKETTEN BİRİ SURİYE VATANDAŞLARININ ORTAKLIĞINDA KURULMUŞ”

İlk üç aylık dönemde kurulmuş yabancı sermayeli şirketlerin büyük çoğunluğunun limited şirketlerden oluştuğunu bildiren Yazıcı, şunları ifade etti:

“Yılın ilk üç ayında, 78 farklı ülkeden girişimcilerce 942 yabancı sermayeli limited şirket kurulduğunu görüyoruz. Bu da yabancı yatırımcıların çoğunlukla bu şirket türünü tercih ettiğini ortaya koyuyor. Hemen hemen her dört limited şirketten biri Suriye vatandaşlarının ortaklığında kurulmuş. İkinci sırada yine yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız var. Onları, Alman ve Irak vatandaşları izliyor. Bu limited şirketlerdeki yabancı sermaye 143 milyon TL’nin üzerinde. Söz konusu miktarın önemli bir bölümü Suriye vatandaşları tarafından getirilmiş. Güney Kore gibi yakın coğrafyamız dışında bulunan ülkelerden de ciddi oranda sermaye girişleri mevcut.”

Türkiye’nin yalnızca yakın coğrafyadaki ülkeler için değil, diğer ülkelerdeki yatırımcılar açısından da bir cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Yazıcı, bu yatırımların daha da artması için çalıştıklarını, bu kapsamda özellikle şirket kuruluş işlemlerini elektronik ortama aktarmak suretiyle basitleştirerek yatırımcılar için uygun bir ticari ortam tesis etmeye çalıştıklarını vurguladı.

CİHAN

Yorumlar