Yazıcı: Kooperatiflerde kullandırılan kredi hacmi 11,1 milyar TL’yi aştı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırdığı kredilerle ekonominin kılcal damarları olan küçük işletmelerin çarkları döndürüldüğünü belirterek, 31 Mayıs itibariyle kredi kullanan...

Google Haberlere Abone ol
Yazıcı: Kooperatiflerde kullandırılan kredi hacmi 11,1 milyar TL’yi aştı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırdığı kredilerle ekonominin kılcal damarları olan küçük işletmelerin çarkları döndürüldüğünü belirterek, 31 Mayıs itibariyle kredi kullanan ortak sayısının 303 bini, kullandırılan kredi hacminin ise 11,1 milyar TL’yi aştığını söyledi.

Hayati Yazıcı, kredi kefalet kooperatifleriyle ilgili yaptığı yazılı değerlendirmede 31 Mayıs itibariyle söz konusu kooperatiflerden 849 kooperatif de kefalet verebilecek durumda olduğunu bunun da kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu gösterdiğini ifade etti.

“Kooperatif kefalet sistemi; çarkları döndürüyor, küçük işletmeyi olumsuz kredi sicili almaktan kurtararak krediye erişimini devam ettiriyor.” diyen Yazıcı, açıklamasında şu verileri de paylaştı:

“Kredi Ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla Türkiye Halk Bankası A.Ş. kaynaklarından 2002-2013 döneminde Mali Bütçeye toplam 2 milyar 553 milyon 973 bin 200 TL’lik ödenek konulmuş ve bu ödeneklerin 2 milyar 244 milyon 282 bin TL’lik kısmı aynı dönemde küçük işletmelere, esnaf ve sanatkârlara faiz indirimi olarak kullandırılmıştır. 2002-2013 döneminde Türkiye genelinde kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 870.000 küçük işletme/esnaf ve sanatkâr düşük faizli kredi imkânından yararlanmıştır.”

"TOPLAM KREDİ HACMİNİN 13 MİLYAR LİRAYA ULAŞMASI BEKLENİYOR"

Bakan Yazıcı, hükümetin küçük işletmelere, esnaf ve sanatkâra verdiği önem doğrultusunda, bu kesime tahsis ettikleri kaynakları 2014 Yılı Bütçesi için ise kaynak miktarının 528 milyon 108 bin TL olarak kesinleştiğini belirterek, “Bu ödeneğin tamamının 2014 yılı içerisinde kullanılması halinde, küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkârın 2014 yılında kullanabileceği toplam kredi hacminin ortalama 13 milyar liraya ulaşması beklenmektedir.” dedi.

CİHAN

Yorumlar