Yatırımcıyı ençok Euro sevindirdi, BIST ise üzdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre en fazla getiriyi Euro, en az getiriyi Borsa İstanbul (BIST) sağladı.

Google Haberlere Abone ol
Yatırımcıyı ençok Euro sevindirdi, BIST ise üzdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre en fazla getiriyi Euro, en az getiriyi Borsa İstanbul (BIST) sağladı.

Euro; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 16,72, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde de yüzde 19,94 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. BIST ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 27,64, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 25,64 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

AYLIK EN YÜKSEK REEL GETİRİ KÜLÇE ALTINDA GERÇEKLEŞTİ


En yüksek aylık reel getiri, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,03, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,42 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından Amerikan Doları yüzde 4,31 ve Euro yüzde 3,68 oranında reel getiri sundu. Buna karşılık BIST yüzde 10, mevduat faizi yüzde 2,82 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 2,79 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise Amerikan Doları yüzde 5,68 ve Euro yüzde 5,04 oranında reel getiri sağlarken, BIST yüzde 8,82, mevduat faizi yüzde 1,54 ve DİBS yüzde 1,51 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARININI AYLIK REEL GETİRİLERİ

Üç aylık en yüksek reel getiri Amerikan Doları’nda görüldü. Amerikan Doları üYİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,36, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9,12 oranlarıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, BIST, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,60, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 16,49 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

ALTI AYLIK EN YÜKSEK REEL GETİRİ EURO'DA GERÇEKLEŞTİ

Altı aylık değerlendirmeye göre Euro; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,23, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,17 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde BIST, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 17, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 15,56 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK DEĞERLENDİRMEDE EN YÜKSEK REEL GETİRİ EURO GERÇEKLEŞTİ

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 16,72, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 19,94 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 27,64, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 25,64 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

DİBS DE DAHİL EDİLDİ

TÜİK, duyurusunda Ocak 2014 haber bülteni ile finansal yatırım araçlarına DİBS'in de dahil edildiğini bildirdi. Buna ilişkin nominal ve reel getiri oranlarının, diğer yatırım araçları gibi aylık, üç aylık, altı aylık, yıllık ve ortalama yıllık dönemlere göre, 2005 yılından itibaren yayımlandığını kaydedilen duyuruda DİBS'e ait reel getiri oranlarının, Borsa İstanbul tarafından yayımlanmakta olan Borçlanma Araçları Piyasası Portföy Performans Endeksleri kapsamındaki Piyasa Değeri Ağırlıklı (PDA) Genel Endeksi kullanılarak hesaplandığı açıklandı. Bu endeksin, Borçlanma Araçları Piyasası’nda işlem gören Türk Lirası cinsinden iskontolu menkul kıymetlerin getirilerini yansıttığı kaydedilen duyuruda, "Her bir Devlet İç Borçlanma Senedi'nin, piyasa değeri oranınca ağırlık alarak endeks hesaplamalarına dahil olmaktadır." denildi.


CİHAN

Yorumlar