Üretimi arttı, Antalya pamuktan 56 milyon lira kazanacak

Antalya'da pamuk üretim sahalarında artış yaşanıyor. Geçen yıl 45 bin dekar olan üretim sahası bu yıl 60 bin dekara ulaşarak, yüzde 25 arttı. Geçen yıl 18 bin ton olan rekoltenin ise 23 bin tona ulaşması bekleniyor. Pamuk üretiminin parasal...

Google Haberlere Abone ol
Üretimi arttı, Antalya pamuktan 56 milyon lira kazanacak

Antalya'da pamuk üretim sahalarında artış yaşanıyor. Geçen yıl 45 bin dekar olan üretim sahası bu yıl 60 bin dekara ulaşarak, yüzde 25 arttı. Geçen yıl 18 bin ton olan rekoltenin ise 23 bin tona ulaşması bekleniyor. Pamuk üretiminin parasal karşılığının 56 milyon lira olacağı tahmin ediliyor.

    Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacı 1,2 milyon ton. 2014'te bunun 600 bin tonunun üretimle karşılanması bekleniyor. Bu rakam ihtiyacın yarısını karşılıyor, geri kalan kısım ithal ediliyor. Türkiye, pamuk ithalatçısı ülkeler arasında Çin'in ardından ikinci sırada. Cari açıkla mücadele eden Türkiye'de pamuk ithalatına harcanan para ise 2 milyar dolar. Türkiye'nin pamuk üretiminin yarıdan fazlasını Güneydoğu Anadolu Bölgesi karşılıyor. Antalya'nın üretimdeki payı yüzde 3. Üretimdeki düşük payına karşın ince iplik yapımı için gerekli olan uzun lifli, yani en kaliteli pamuk Antalya'da üretiliyor. 1988-1989 yıllarında 412 bin dekar arazide pamuk üretimi yapılan Antalya'da çeşitli nedenlerden dolayı üretim sahalarında ciddi daralma yaşandı. Bu durumun başlıca nedeni, girdi maliyeti sürekli artan çiftçinin dünya pamuk piyasalarıyla baş edememesi neticesinde üretimi bırakması oldu. Ardından Antalya'da turizmin gelişmesi, hızlı şehirleşmeyle birlikte tarım alanlarının yok olmaya başlaması, toprakların miras yoluyla bölünmesi diğer nedenler olarak sıralandı. Ancak son yıllarda Antalya'daki pamuk üretim alanlarında yeniden artış yaşanıyor. Bunda pamuk yerine ikame edilen ürünlerden verim alınamaması ile pamuğa verilen desteğin artırılmasının yanı sıra, üreticinin elindeki pamuğun tümünü satın alan Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (ANTBİRLİK) hasat öncesi desteği ile uyguladığı fiyat politikası geliyor.

    Antalya'da geçen yıl 45 bin dekar olan üretim alanının bu sene 60 bin dekar ulaşmasını beklediklerini ifade eden ANTBİRLİK Genel Müdür Atila Diniz, "Pamuğa kilogram başına desteklemede yüzde 10 artış var. Bu sene 55 kuruş destek verilecek. Geçen yıl rekolte 18 bin tondu bu sene 23 bin ton bekliyoruz." dedi. Aktif olarak 3 bin ortağı olan ANTBİRLİK'in çiftçinin mazot, ilaç, gübre, çapa parası gibi üretimle ilgili tüm girdilerini karşıladığını anlatan Diniz, hasat sonrası ise hesaplaştıklarını söyledi. Antalya'da pamuk üretim alanlarının 2010'dan itibaren uygulanan destek politikasıyla birlikte yavaş yavaş da olsa artamaya başladığı belirten Diniz, "Tarla tarımında hasat öncesi en çok girdisi olan ürün pamuk. Açık sahada yapılan bir ziraat. Çiftçimizin ekimden hasada kadar olan dönemde ihtiyaç malzemesini karşılayacak yapı yok. Çiftçinin ekonomik gücü yok. Temel sorun bu. Devlet hasat öncesi girdi sistemini çözemediği sürece bu işi kontrol etme şansı yok. Bu bölgede ANTBİRLİK olmadığı zaman bir kilogram pamuk ekilmez. Burada ikame turizm, narenciye, nar, seracılık var. Adam uğraşmaz. Buğday, mısır eker pamukla uğraşmaz. ANTBİRLİK'i niye tercih ediyor? Tohumundan başlıyor ilaç, gübre, hararına, ipine, mazotuna kadar her şeyini veriyor. Geçen sene 25 milyon liraya yakın destek verdik. Bu sene 30 milyon TL'ye yakın vereceğiz. Üretimle ilgili ne lazımsa ANTBİRLİK sağlıyor. Destekliyoruz, hasat zamanı hesaplaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

    Türkiye'nin verdiği cari açıkta pamuğun ciddi payı olduğunu, Türkiye'nin yıllık 2 milyar dolar pamuk ithal ettiğini anlatan Diniz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tekstil ana sektörlerden birisi, hatta en büyüğü. Hazır giyimi dahil ettiğinizde otomotivin önünde çıkıyor. Sektörün en büyük hammaddesi pamuk. 'Üretimi arttı' dediğiniz dönemlerde ihtiyacın yarısını, 'düştü' dediğinizde üçte birini karşılıyorsunuz. İhtiyacın ya yarısını ya üçte ikisini ithal ediyorsunuz. Yıllar itibariyle ihtiyaç 1,2 ile 1,4 milyon ton arasında oynuyor. Türkiye'nin üretimi maksimum 700 bin ton. Önemli bir ürün. Stratejik bir ürün. Bugüne kadar stratejik ürün olarak ilan edilmemesi hata. Farkına varıldı, desteklemeler 40 kuruştan başladı. Daha önceleri daha düşüktü. Her yıl yüzde 10 civarında artırıldı. Buğday ve mısıra göre katma değer olarak neredeyse 2 katı. Pamuğu sapına kadar değerlendiriyorsunuz. Mobilya sektöründe kullanılıyor. Banknotta kullanılıyor. Yağı gıda sektöründe kullanılıyor. Hayvan küspesi olarak kullanılıyor. Lifi tekstilin ana hammaddesi. Ekonomiye sağladığı katkı diğer ürünlerden çok fazla." CİHAN

Yorumlar