Üretici çay fiyatından memnun değil

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2014 yılı yaş çay fiyatını 1,38 taban fiyat, 12 kuruşta destekleme olmak üzere toplamda 1,50 lira olarak açıkladı. Rizeli çay üreticileri fiyatı yeterli bulmadı.     Üreticiler,...

Google Haberlere Abone ol
Üretici çay fiyatından memnun değil

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2014 yılı yaş çay fiyatını 1,38 taban fiyat, 12 kuruşta destekleme olmak üzere toplamda 1,50 lira olarak açıkladı. Rizeli çay üreticileri fiyatı yeterli bulmadı.

    Üreticiler, yaş çay fiyatının en az 2 lira olması gerektiğini, çayın çok masraflı bir ürün olduğunu ve verilen fiyatın kendilerini tatmin etmediğini söyledi. 30 Mart’ta aniden yağan karın ardından yeni filizlenmeye başlayan çaylarının yandıklarını hatırlatan üreticiler, ürün kaybı yaşayacaklarını ve bu kayıp göz önünde bulunarak daha iyi bir fiyat verilmesini beklediklerini, ancak umduklarını bulamadıklarını ifade etti.

    Birçok üretici, “Yevmiyesi, gübresi, işçilik maliyetleri düşünülerek çayımıza daha iyi bir fiyat verilebilirdi. Fiyat yeterli değil. Çay ile ilgili uygulanan birçok politika yanlış. Hükümet 1,50 lira verdi ama özel sektör çay fabrikaları da aynı fiyatta çayımızı alacak mı?” şeklinde konuştu.

    Açıklanan fiyatın yeterli olduğunu düşünen bazı üreticiler ise, enflasyon oranına göre verilen fiyatın az da olsa tatmin edici olabileceğini söyledi.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2013 yılındaki yaş çay fiyatını 1,23 lira taban fiyat, 12 kuruşta destekleme olmak üzere 1,35 lira olarak açıklamıştı. Bu yıl ise yüzde 12’lik bir artışla yaş çay kilogram fiyatı 1,50 lira olarak açıklandı. CİHAN

Yorumlar