Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Uyuşturucu kullanımını teşvik etmek, kullanımına aracılık etmek, uyuşturucu temini ve satışını gerçekleştirmek terör ve insanlık suçudur" - "Herkes bilmelidir ki ülkemizin gençlerini uyuşturucu terörüne feda etmeyiz" - "Haziran ayı itibarıyla toplam uyuşturucu yakalaması 2016 yılını 5'e katlayarak 17 ton 789 kiloya ulaşmıştır"

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, uyuşturucu kullanımını teşvik etmek, kullanımına aracılık etmek, uyuşturucu temini ve satışını gerçekleştirmenin terör ve insanlık suçu olduğunu belirterek, "Herkes bilmelidir ki ülkemizin gençlerini uyuşturucu terörüne feda etmeyiz." ifadesini kullandı.

Tüfenkci, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, uyuşturucu madde kullanımının toplum sağlığını, güvenliğini ve esenliğini tehdit eden ve gençleri hedef alan toplumsal bir sorun olduğunu kaydetti.

Uyuşturucunun özellikle terör ve organize suç örgütlerinin finansman araçları arasında yer aldığına dikkati çeken Tüfenkci, uyuşturucu ticaretini önlemenin terör örgütlerinin maddi gücünü zayıflatmak bakımından önemine işaret etti.

Uyuşturucuyla mücadelenin terörle mücadele anlamı da taşıdığını ifade eden Tüfenkci, "Uyuşturucu kullanımını teşvik etmek, kullanımına aracılık etmek, uyuşturucu temini ve satışını gerçekleştirmek terör ve insanlık suçudur. Herkes bilmelidir ki ülkemizin gençlerini uyuşturucu terörüne feda etmeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, Türkiye'de uyuşturucu kullanımının Avrupa ülkelerine göre çok düşük seviyelerde olmasına karşın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu oranın arttığını belirterek, bu nedenle gençleri uyuşturucudan koruma konusunda herkese görev düştüğünün altını çizdi.

Başta aile ve okul olmak üzere medya ve sivil toplum kuruluşlarının uyuşturucuyla mücadelede birlikte hareket etmelerinin önemine değinen Tüfenkci, Bakanlık olarak uyuşturucu ve madde kaçakçılığı üzerinde hassasiyetle durduklarını, bu konuda etkin ve özverili bir mücadele yürüttüklerini belirtti.

Mücadele kapasitesinin artırılması amacıyla geçen yıl 60 milyon lira düzeyinde yatırım yaptıklarına dikkati çeken Tüfenkci, uyuşturucu madde kaçakçılığı açısından riskli konumda bulunan tüm kara, hava, deniz hudut kapıları ile posta ve kargo işleme merkezlerini gelişmiş teknolojik cihazlar ve narkotik dedektör köpekler başta olmak üzere yardımcı ekipmanlarla donattıklarını ifade etti.

Tüfenkci, yeni nesil uyuşturucu maddelerin tespit edilmesine yönelik olarak dünyada sayılı ülkelerce kullanılmakta olan cihazları envantere dahil ettiklerine işaret ederek, son olarak 16 bin farklı kimyasal maddeyi ayırt edebilen 15 el tipi gelişmiş uyuşturucu madde tespit cihazını temin ederek ilgili idarelerin kullanımına sunduklarını bildirdi.

- "Yakalanan uyuşturucu miktarı 5'e katlandı"

Uyuşturucu madde ticaretinin organize ve örgütsel bir yapı ile mücadeleyi gerektirdiğini ve sınır ötesi bir nitelik arz ettiğini belirten Tüfenkci, bu anlamda uluslararası arenadaki aktörler ve ulusal düzeyde başta kolluk birimleri olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla müşterek çalışmalara ağırlık verdiklerini kaydetti.

Tüfenkci, gümrük muhafaza ekiplerinin uyuşturucuyla mücadele konusunda ülke genelinde gerçekleştirdiği operasyonlara ilişkin ise şu bilgileri verdi:

"2015'te 2 ton 689 kilo olan yakalama miktarı, 2016'da yüzde 27 artışla, 3 ton 426 kiloya yükselmiştir. 2015 yılında 206 milyon lira değerinde uyuşturucu yakalanmış iken bu değer 2016 yılında yüzde 14,5 artışla 236 milyon liraya ulaşmıştır. 2017 yılında ise yakalamalar artan bir ivme göstermiş ve haziran ayı itibarıyla toplam uyuşturucu yakalaması 2016 yılını 5'e katlayarak 17 ton 789 kiloya ulaşmıştır."

İnsan ve toplum sağlığının korunması ve terörün finansman kaynağının kurutulması amacıyla, uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadele alanında yaptıkları özverili çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini kaydeden Tüfenkci, "Bu vesileyle, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü'nün bu alanda farkındalık yaratarak toplumsal bilincin artırılmasına katkı sağlamasını ve uyuşturucunun başta ülkemiz ve dünya için tehdit unsuru olmaktan çıkmasını temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

Yorumlar