UFK: Adeta kılı kırk yararak gerçekleştirilen bir bahçe tespiti bekliyoruz

Ulusal Fındık Konseyi'nin (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, mart ayında yaşanan don vakası nedeniyle bu yıl fındık rekolte tespit çalışmalarının daha hassas yapılması gerektiğini söyledi. Arslantürk, yaptığı açıklamada, bu ay...

Google Haberlere Abone ol
UFK: Adeta kılı kırk yararak gerçekleştirilen bir bahçe tespiti bekliyoruz

Ulusal Fındık Konseyi'nin (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, mart ayında yaşanan don vakası nedeniyle bu yıl fındık rekolte tespit çalışmalarının daha hassas yapılması gerektiğini söyledi.

Arslantürk, yaptığı açıklamada, bu ay içinde üretim yapılan illerde fındıkla ilgili tüm kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşturulan komisyon tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın koordinasyonunun da bahçelere gidilerek tahmini rekoltenin belirleneceğine dikkat çekti. Bu tespit çalışmalarına başlamadan ilgilileri uyarmak istediklerini dile getiren Arslantürk, "Bugüne kadar yapılan çalışmalarda Tarım İl Müdürlükleri’nin koordinasyonunda ilgili kurumlardan oluşturulan heyetle bahçe incelemeleri ile açıklanan rekolteler kamuoyun da çok tartışıldı. Bu tartışmaların artık sona ermesi ve spekülasyonlara neden olan kafa karışıklığı yaratılmaması için, olabildiği ölçüde sağlıklı ve sağlam rekolte tahmini yapılması gerekiyor. Bunun için daha detaylı ve adeta kılı kırk yararak gerçekleştirilen bir bahçe tespiti bekliyoruz." dedi.

Geçmiş yıllardaki rekolte tespitleri ve sonrasında gerçekleşen miktarlar incelendiğinde ciddi sapmalar görüldüğünü ifade eden Arslantürk, "Ayrıntılarıyla tabloya bakıldığında bakanlık verilerinde ciddi sapmaların olduğu dikkatten kaçmıyor. İlgilileri bir kez daha uyarıyoruz yapmış olduğunuz çalışmalarda mutlaka bilimsel bir metot kullanınız ve kendinizi bir önceki yıl gerçekleşen fındık miktarı ile tespit ettiğiniz tahmini rekolteleri karşılaştırınız. Özellikle bu yıl don olayı sonrası belli bir rakımdan sonra fındık olmaması, daha da hassas çalışma gerektirmektedir." dedi.

UFK Başkanı Arslantürk, rekolte tahminlerinde büyük yanılmalara örnek olarak da, 2006'daki 654 bin tonluk tahminin 823 bin, 2007'deki 498 bin ton tahminin 556, geçen yılki önce 572 bin ton olarak açıklanıp, daha sonra 542 bin tona revize edilen miktarın ise Nisan 2014 sonu itibari ile 633 bin ton olarak gerçekleşmesini gösterdi.

CİHAN

Yorumlar