TZOB: Tarım sektörü de ancak eğitimle gelişiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekonomi için tarım sektörünün gelişmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Bütün sanayileşmiş ülkeler tarımda da çok ileriler.

Google Haberlere Abone ol
TZOB: Tarım sektörü de ancak eğitimle gelişiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekonomi için tarım sektörünün gelişmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Bütün sanayileşmiş ülkeler tarımda da çok ileriler. Sanayileşme olmadan tarım, tarım olmadan sanayileşme olmuyor. Tarım sektörü de ancak eğitimle gelişiyor.” dedi.

Şemsi Bayraktar, zirai eğitimin başlamasının 168. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Bayraktar, mesajda Türkiye’nin tarımsal potansiyeli ve koşulları dikkate alındığında zirai eğitimin değerinin daha iyi anlaşılacağını belirtti.


Ziraat mühendisliği eğitiminin insandan toprağa çok geniş bir alanı kapsadığını vurgulayan Bayraktar, şunları ifade etti:

“Tarımda zenginlik yaratan ülkeler, tarımsal yayımın önemini algılamıştır. Tarımla geçimlerini sağlamaya çalışan çiftçilerin resmi eğitimin dışında, işletme düzeyinde yönetim ve yeni teknolojik gelişmeler ile ilgili eğitimine de özen göstermişlerdir. Bir tarımsal işletmenin mevcut sorunlarının çözümü için kullanılan en etkin araç güncel, pratikte uygulanabilir ve yüksek düzeyli bilgi transferidir. Bu transferin kalitesi, yani bilginin veriliş biçimi ve çiftçiler tarafından alınış derecesi büyük önem taşıyor. Ülkemizin tarımsal üretimde dünya ile rekabet edebilir koşullara gelmesi, eğitimin kırsal alanda yaşayanlara ulaştırılabilmesi ve yaygınlaştırılabilmesi için, tarım sektörüne hizmet verecek elemanların kaliteli eğitim ve öğretim alması çok önemlidir. Bu konuda, sektörde yer alan tüm paydaşların da, bilginin çiftçiler tarafından üretim sürecinde ve etkin bir biçimde kullanılmasını sağlamak için eğitime katkı sağlaması gerekiyor.”

“HER TÜRLÜ ÇİFTİÇİ EĞİTİMİNİ DESTEKLİYORUZ”

TZOB olarak bu sorumluluğu yerine getirebilmek amacıyla çiftçilere yönelik her türlü eğitim faaliyetini desteklediklerini bildiren Bayraktar, şunları aktardı:

“Bu çerçevede, çiftçimizin tarımdaki yeniliklere daha kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İş- Kur ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile imzalanan protokoller kapsamında, farklı illerde bulunan Ziraat Odalarına mensup çiftçilerin ve teknik personelin, bölge ihtiyacına göre belirlenen çeşitli konularda eğitim almaları sağlanmaktadır. Birliğimiz, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik ile getirilen sistemin, yerleşmesi ve geliştirilmesi yönünde de önemli çalışmalar yapmaktadır. Ziraat Odalarımızın teknik ve idari seviyesinin yükseltilmesini sağlamak amacıyla, daha fazla teknik eleman istihdam eder hale gelmesi de her zaman Birliğimizce desteklemektedir.”

Bayraktar, ziraat mühendislerinin Türkiye’nin gerçeklerine ve çağın koşullarına uygun olarak yetişmesi gerektiğini aktardı. Donanımlı mühendislerin Türk tarımına büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.


CİHAN

Yorumlar