TUSKON: Türkiye’deki gerilim politikası, Türkiye’ye gelecek olanları korkutuyor

Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye’de son zamanlar yaşanan gerilime işaret ederek, "Türkiye’deki gerilim politikası Türkiye’ye gelecek olanları korkutuyor.

Google Haberlere Abone ol
TUSKON: Türkiye’deki gerilim politikası, Türkiye’ye gelecek olanları korkutuyor

Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye’de son zamanlar yaşanan gerilime işaret ederek, "Türkiye’deki gerilim politikası Türkiye’ye gelecek olanları korkutuyor. Türkiye’de bir gecede kanunlar değişiyor. Güvenilir hukuk devletinden, bir gecede kanunları değişen bir ülke haline geldik. Yatırımcı gelirken bakıyor." diye konuştu.

Anadolu İşadamları Federasyonu (ANAFED)’nun düzenlediği ‘Son Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisi’ konulu konferansına katılan Rızanur Meral, yaptığı konuşmada ekonomiyi değerlendirdi. Türkiye’deki gidişatın iyi olmadığına işaret eden TUSKON Başkanı, alınan kararların kısa vadede sonu belli olan bir gidişatı geciktirme adına olduğuna dikkat çekti. Meral, "Bu kadar ağır yolsuzluk ve rüşvet yükünü dünyada hiçbir lider hiçbir parti taşıyamaz bu mümkün değil ne yaparsanız yapınız Twitter’ı kapatırsınız Xter çıkar. Fakat dünyada o kadar iletişim gelişmiş bir durumda ki siz bunu örtemezsiniz. Sonu belli olan bir sürecin uzatılma şekli ama her gelişi Türkiye’ye o kadar büyük tahribatlar veriyor ki bizlere yansıması ağır. Yüksek enerji maliyetleri olarak, daralan pazarlar olarak bize geri dönüyor." yorumunu yaptı.

Vatandaşın daha fazla özgürlük, demokrasi için oy verdiğini belirten Rızanur Meral, "Her yerde biz muhasır ülke seviyesine çıkacağız derken ani standart düşüşler dünyayı da Türkiye’yi de şoke ediyor. Hani pire için evler yakılıyor. Siyasi karar mekanizmaları bu kadar ülke menfaatlerini göz ardı ederek şahsi menfaatler kısa vadeli kurtuluş planı adına çok ağır noktalara götürülüyor. Bunlar iş dünyası adına kabul edilebilir eğilimler değil. Yurtdışından gelen sermayeler sıkıntı olarak dönüyor. İnsanlar ciddi ciddi Türkiye iş yapmak için güvenilir mi diyor soruyor ve hemen kriterlere bakıyor. Acaba Türkiye iş yapma kolaylığında dünyada kaçıncı? Bakıyor Türkiye 180 ülke arasında iş yapma kolaylığı açısından 69." şeklinde konuştu.

"ÖZEL MÜTEŞEBBİSİNİ KAPATAN ÜLKEYE YABANCI SERMAYE GELİR Mİ?"

Türkiye’nin ekonomik özgürlüklerde 73. sırada olduğunu vurgulayan TUSKON Başkanı, "Bir yasayla ülkede özel teşebbüsler kapatılıyor. Yani Başbakan ben dershaneleri kapatıyorum diyor, sen mi kurdurdun, sen mi talimat verdin, orda bir ihtiyaç vardı, insanlar yüzüklerini bileziklerini sattılar bir tane küçücük dershane açtılar 20-30 yıl çalıştılar dershane zinciri yaptılar, sen bir gece kalktın ve o dershaneleri kapatacağım dedin. Bunun ekonomik özgürlüklerle bağdaşır yeri neresi? Okullar keza öyle serbest kurumlar. Bunlar pervasızca yapılınca, adamlar bu ülkeye gelir mi? Ülke notu sıralamasında birkaç ay içinde 2 puan yukarı çıktık neredeyse zil takıp oynayacağız. Çıka çıka 64. sıraya yükseldik." yorumunu yaptı.

"GEZİ PARKI SÜRECİNDE BAŞBAKAN KEŞKE YUMUŞAK DAVRANSA DEDİK"

Gezi parkı sürecinde yaşananları da değerlendiren Meral, konuşmasına şöyle devam etti:

"İş dünyasının önemli temsilcileriyle birlikte Gezi Parkı olaylarının 3. gününde İhracatçılar Meclis’inde bir programdayız. Başbakan da katılacak onu beklerken yanımda MÜSİAD’ın Başkanı vardı. Dedim ki, ‘Keşke şimdi Başbakan gelse ve yumuşatıcı bir konuşma yapsa. Tamam biz oraya AVM yapmıyoruz dese. Halk yumuşasa, milletin sokağa çıkması için bir sebep kalmasa. 3. köprünün ismi içinde Cumhurbaşkanı'nı arayarak ‘Biz alevi vatandaşlarımızı kırmış olabiliriz, bu ismi değiştirelim dese.’ Ama Başbakan geldi, esti, kükredi, yağdı, herkesin kolu kanadı kırıldı. Üstüne bir de 'Atatürk Kültür Merkezi’ni yıkacağım dedi, salonda buz kesti. Biri kalktı Başbakan’ım Taksim’e cami yapacaktınız değil mi deyince evet Taksim’e bir de cami yapacağım dedi. Düşünün ortada bir yangın var, onun üzerine bidon bidon benzin döküyorlar. Sonra ortam daha da gerildi, iş çıkılmaz bir noktaya gelince, bu işi paralel polis yaptı dedi. Sonra çadırların zabıtalar tarafından yakıldığı ortaya çıktı."

Dünyada ekonomik göstergelerin kötüye gitmesine rağmen Başbakanın Türkiye ekonomisinde yaşanan her şeyi 17 Aralık operasyonuna bağlamasının doğru olmadığına da dikkat çeken Meral, "Bu süreçte Türk parası değer kaybetti, ancak sadece Türk parası değil Arjantin parası da değerini yitirdi. Yani bu operasyon olmasaydı da ekonomik bazı sıkıntılar baş gösterecekti, ama bu operasyonun da aynı tarihe denk gelmesiyle ekonomik bazı göstergeler aşağı yönlü bir seyir izledi." dedi.

"NET DÖVİZ REZERVLERİMİZ 41,1 MİLYAR DOLAR"

Türkiye ekonomisinin bozulmaya başlamasıyla birlikte Merkez Bankası’nın Ocak ayında rezervlerinden 5,8 milyar dolar para kullandığına dikkat çeken Meral, "Başbakan bugün 128 milyar dolar rezervimiz var diyor. Yıl sonu Merkez Bankası'nın bilançosu 135 milyar dolar rezervi var. Ancak bu rezerv bürüt rezerv. Net rezerv değil. Munzam karşılıklar falan Merkez Bankası’nın net döviz rezervi 41,1 milyar dolar yıl sonu itibariyle. Dünyada ikisi de kriterdir. Bürüt rezervler değerlendirilir ama kullanmaya geldiğinizde bu kadar, daha fazla değil. Biz bu rakamın 6 milyar dolarını Ocak ayında Merkez piyasalara verdi. Kaldı geriye 35 milyar dolar. 6 aylık bir ihtiyaç olsa, 6 aylık bir rezervimiz var demektir. Bu 6 olur biraz daha fazla olur ama rahatta olmadığımızı gösterir." dedi. FED’in 2015 yılında faiz artırımı kararına işaret eden Rızanur Meral, "Onlar öksürünce biz yatağa düşüyoruz. Çünkü kırılgan 5’li içindeki en hassas ülke biziz. Reel değerlendirmeler yapmak zorundayız, biz bu değerlendirmeyi yapınca TUSKON kurgulu konuşuyor diyorlar, hayır efendim biz reel bir değerlendirme yapmak zorundayız." açıklamasında bulundu.

Türkiye’de ekonomik anlamda bir krizin olmadığını ancak bazı sektörlerde daralmaların yaşandığını anlatan TUSKON Başkanı, "Dönem cengaverlik dönemi değil. Çok atak yapmak üzere olduğunuz bir dönemde iseniz, bu süreci biraz zamana yayın. Biraz yumuşak gidin, nakit akışında emniyette kalın. Borçlanacaksanız kazandığınız para cinsinden borçlanın. Borcunuzu kısa vadeli yapın." diyerek işadamlarına tavsiyede bulundu.
CİHAN

Yorumlar