TUSKON Başkanı Meral: Türkiye'ye gelen sıcak para sanayiye dönüştürülemedi

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Kırşehir Ahi İşadamları Derneği'nin (KAHİAD) düzenlediği "Türkiye Ekonomisinin Dünü Bugünü ve Yarını" konferansında konuştu.

Google Haberlere Abone ol
TUSKON Başkanı Meral: Türkiye'ye gelen sıcak para sanayiye dönüştürülemedi

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Kırşehir Ahi İşadamları Derneği'nin (KAHİAD) düzenlediği "Türkiye Ekonomisinin Dünü Bugünü ve Yarını" konferansında konuştu. Meral, gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye'ye gelen sıcak paranın sanayiye dönüştürülemediğini söyledi.

Rızanur Meral, Kırşehir’de, Türkiye dünyanın en büyük satın alıcı ülkelerinden bir tanesi olduğunu Afrika'da 54 tane ülke var. Bunların toplam ithalatı 500 milyar dolar civarında olup, Türkiye'nin ise tek başına ithalatı 241 milyar dolar olduğunu dile getirdi.

TUSKON Başkanı Meral, "Diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye'ye de çok sıcak para geldi. Türkiye bu sıcak parayı sanayiye dönüştürmede kullanamadı. Daha çok bu parayı finans sektöründe, inşaat ve arazi imkanlarında ve borsada kullandı. Ancak ticari alanlarda değerlendirilmesi ise mümkün olmadı. Türkiye 100 milyar dolarlık dış ticaret açığı verdi. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yaklaşık yüzde 60 oldu. Bu ciddi bir sorun. İthalat yapmak için, devlet borçlarını ödemek için, özel sektör borçlarını ödemek için para bulamayız. Türkiye'de faizler yüksek olunca, borsa canlı olunca, arazi ve inşaat kuvvetli gittikçe yurt dışından yatırımcılar sıcak paralarını buralara getirdiler. Güzel paralar kazandılar. Bu paraları yurt dışına taşıdılar. Dış ticaret açığı dışında 26 milyar dolar civarında turizm geliri var. Biraz da diğer döviz gelirleri var." ifadelerini kullandı.

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral’e KAHİAD Başkanı Murat Baran tarafından günün anısına hediye takdimi yapılması ise program son buldu.
CİHAN

Yorumlar