"Türkiye'ye 41 bin ATM az, en az 70-75 bin olmalı"

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye’de ATM sayısının 41 bini bulduğunu ancak bu rakamın daha da artması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'ye 41 bin ATM az, en az 70-75 bin olmalı"

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye’de ATM sayısının 41 bini bulduğunu ancak bu rakamın daha da artması gerektiğini söyledi. Canko, “75 milyonu 41 bine bölelim, ATM sayımızın yeterli olmadığını görürüz. Burada bir ilerleme gerekiyor. ATM sayısı da kartlar gibi yaygın olmalı. Her 10 bin bireye 1 ATM denk gelmeli. Bu anlamda 70-75 bin ATM uygundur.” dedi.

BKM Genel Müdürü Canko, ekonomi muhabirleri ile Swissotel’de bir araya geldi. Buluşmada ilk olarak Mobey Forum ile ilgili açıklamalarda bulunan Canko, İstanbul’da yapılan etkinliğe 35 ülkeden 55 kurum 100 konuğun geldiğini belirtti. Reneissance Barbaros Otel’de devam eden Mobey Forum’da mobil ödeme ürünleri ve akılllı aygıtlardan para gönderiminin ele alındığını aktardı. Türkiye’de kredi kartı sayısının 56,7 milyonu, banka kartı sayısının 98,3 milyonu gördüğünü vurgulayan Canko, “Bunların toplamı 155 milyonu geçiyor. Ben buradan şunu anlıyorum, bir defa 75 milyonluk ülkede 150 milyon kart önemli bir rakam. Bu rakam Türkiye’nin üçüncü dünya ülkesi olmadığına, alt gelir seviyesi dâhil her kesimin finansal yapıya katıldığını ortaya koyuyor. Finansal erişilebilirliğin ilerlediğini ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı. Türkiye’de POS sayısının 2,3 milyon olduğunu dile getiren BKM Genel Müdürü, şöyle devam etti:

“ATM’de 40 bini devirdik, 41 bine geldik ama bu rakam 75 milyon için yeterli mi? Hayır, değil. Bakın bir AVM içinde 12 ATM yan yana, burada bir ATM israfı var gibi görünüyor. 75 milyonu 41 bine bölelim ATM sayımız yeterli değil. Burada ilerleme gerekiyor. Türkiye büyük bir ülke. Artık ATM sayısı da kartlar gibi yaygın olmalı. Her 10 bin bireye 1 ATM denk gelmeli. Bu anlamda 70-75 bin ATM uygun. Tabii ben, bir AVM’de 12 ATM’nin yan yana olmasından söz etmiyorum. ATM’lerin bölgelere ve popülasyona homojen yayılımından söz ediyorum."

İNTERNETTEN KARTLI ÖDEMELER 35 MİLYAR LİRAYI GÖRDÜ

Soner Canko, şu aşamada internetten yapılan kartlı ödemelerin arttığına işaret ederken, “Alanda bu sene yüzde 40 büyüme, 35 milyar lira ödeme var.” dedi. Dünya mobil alım satımın yüzde 82 büyüyerek 39 milyar dolar olduğunu aktaran Canko, rakamın yüzde 60’ının tabletten geldiğini ifade etti.

BKM EXPRESS ARTIK TÜM MOBİL AYGITLARDA

Konuşmasında ödeme platformu BKM Express’e de değinen Canko, internetten yapılan ödeme ve mobil alım satım oranının artmasının uygulamayı önemli kıldığını belirtti. Platformun bütün finans kurumlarına, operatörlere, şirketlere, kartlara ve akıllı aygıtlara açık olduğundan söz etti. BKM Express’in e-ticaretin üçte birini kapsadığını savunan Canko, şunları kaydetti:

“185 üye şirketimiz, 200 bin üyemiz var. 13 finans kurumumuz var, 2 tane daha yeni senede sisteme eklemlenecek. Bu finans kurumları ile kart sektörünün yüzde 92’sini ardımıza aldık. Biz, BKM Express mobil ile hem alışveriş hem de cep telefonuna ya da kart numarasına 7/24 para gönderimi yapmayı vaat ediyoruz. Para gönderiminde daha evvel Apple versiyonumuz vardı. Bunun kapsama alanı genişledi. Şu an Android versiyonumuz yayında. Artık BKM Express tüm mobil aygıtlarda.”

“KREDİ KARTI İLE YAPILAN ALIŞVERİŞLER YAVAŞLADI”

Gündeme ilişkin soruları da cevaplayan Canko, “Kredi kartında taksit sınırlamalarının kart kullanımına ve alışverişe etkileri nedir?” sorusunu, “Tüketici Kanunu, BDDK önlemleri ve taksit sınırlamalarından kart kullanıcıları iletiyi aldı. Kart kullanım talebi yavaşladı. Aynı şekilde kartlar ile alışveriş de yavaşladı, reel anlamda.” diyerek cevapladı.
CİHAN

Yorumlar