Türkiye'nin şubat ayı ihracatı yüzde 4,3 artı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şubat ayı ihracat rakamlarını Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB)'nde düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin şubat ayı ihracatı yüzde 4,3 artı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şubat ayı ihracat rakamlarını Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB)'nde düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Basın toplantısına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, ihracatçılar ve işadamları katıldı. Burada konuşan Büyükekşi, “İlk iki aylık ihracatımız yüzde 6,5 artarak 24 milyar 565 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç, net mal ihracatının ilk iki aydaki kümülatif artış performansı yüzde 6,8 oldu. Son 12 aylık dönemdeki ihracat ise yüzde 0,6 gerileyerek 152 milyar 509 milyon dolara indi.” dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre 2014 Şubat ayında en çok ihracatı, 1 milyar 836 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken hazır giyim ve konfeksiyon 1 milyar 489 milyon dolarla ikinci sırada, kimyevi maddeler ise 1 milyar 449 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Şubat ayında en fazla ihracat artışını yüzde 37,1 ile fındık, yüzde 25 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller, yüzde 19,7 ile meyve sebze mamulleri sektörü yakaladı. Şubat ayında en fazla ihracat yapılan üç ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu. Almanya'ya ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7, Irak'a yüzde 19, İngiltere'ye yüzde 7 arttı. Şubat ayında Türkiye’nin ihracatının önemli oranda arttığı ülkeler arasında yüzde 235 ile Etiyopya, yüzde 188 ile Hırvatistan, yüzde 97 ile Fas, yüzde 90 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 86 ile Şili, yüzde 81 ile Suriye ve yüzde 70 ile Nijerya yer aldı. Şubatta AB'ye ihracat yüzde 8 artarak 5,4 milyar dolara, Ortadoğu'ya ihracat yüzde 19 artarak 2,3 milyar dolara yükseldi.

TİM'DEN BAŞBAKAN ERDOĞAN'A JEST

Şubat ayı ihracat rakamları başka bir ilde açıklanacakken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Denizli’de miting yapacağı için bu ilde yapıldığı bildirilen toplantıda Mehmet Büyükekşi, “En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında, ihracat artışında lider Sakarya oldu. Sakarya'nın ihracatı, şubat ayında yüzde 83 arttı. Sakarya'yı yüzde 14 ihracat artışıyla Gaziantep ve yüzde 8 ihracat artışıyla İstanbul takip etti.” diye konuştu.

Dünya ekonomisindeki gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, ihracatçıları riskler konusunda uyardı: “Dünya ekonomisine baktığımızda bu yılki gidişatı şekillendirecek önemli unsurlardan biri, daha önceki açıklamalarımızda da vurguladığımız gibi ABD Merkez Bankası (FED)'nın parasal genişlemeden çıkışı. Gelişen ülkelerde ortaya çıkan sıkıntılara rağmen ABD'deki ekonomik veriler iyi gelmeye devam ettikçe FED, parasal genişlemeden çıkış takvimini sürdürecek. Muhtemelen mart, nisan, haziran ve eylül aylarındaki toplantılarda da genişlemeyi kademeli olarak azaltacak. ABD'deki ocak ayı konut satışları oldukça düşük çıktı, bu ve benzeri gelişmeler neticesinde FED'in politikalarında bir değişiklik öngörülmüyor ancak olası oynaklıklara karşı ihtiyatlı olmak gerekiyor. Zira Ukrayna'da son günlerdeki kritik gelişmeler de yakın coğrafyadaki dinamikleri olumsuz etkileyebilir. Firmalarımızın, bütün bu riskleri gözeterek kısa vadeli nakit akışı yönetimlerine ve kaynak kullanımlarına azami şekilde dikkat etmesi önem taşıyor. FED'in politikalarından dolayı finansal piyasalarda önemli çalkantılar yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor.”

'KAZANIMLARIN GERİYE GÖTÜRÜLMESİNE SEBEP OLMAMAK GEREKİYOR'

Türkiye gündemindeki konulara da değinen TİM Başkanı Büyükekşi, “Türkiye'nin 12 yıl gibi kısa bir sürede, hem ekonomide hem dış politikada hem demokraside hem de iletişim, ulaşım ve sağlıkta katettiği yol dünya ülkeleri tarafından övgüyle anılırken siyasi tartışmaların, bu kazanımları geriye götürmesine sebep olmaması gerekiyor. Hele hele çözüm süreci gibi sonuca ulaştığında ülkemize çağ atlatacak çok önemli bir proje devam ederken negatif gündem oluşturmamak gerekiyor. Biz Türkiye'deki gündemin ekonomiden kaymamasını, dünyadaki toparlanmayı algılamasını istiyoruz. Gündemin ekonomiden sapması, iş dünyası ve sivil toplumun temsilcileri olan bizleri son derece rahatsız ediyor. Şu hususu bir kez daha hatırlamak istiyoruz, hepimiz aynı gemideyiz. Bu ülke hepimizin. Yaşanan çekişmelerden, iktisadi performans zarar görür. Bu çekişmelerden kaybeden sadece siyasiler, işadamları değil, kaybeden Türkiye olur, kaybeden biz oluruz, çünkü bakıyoruz yurtdışında güneşli günler var, çok büyük fırsatlar var. Bizim bunu ıskalamamamız gerekiyor. Bundan faydalanmamız gerekiyor.” dedi.

Toplantı sonunda Bakan Zeybekci ve TİM Başkanı Büyükekşi, Denizli'de en çok ihracat yapan şirketlere plaket verdi. CİHAN

Yorumlar