Türkiye Ziraatçılar Derneği: Tarım arazilerinin imara açılması ihanettir

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Aksaray’ın Taşpınar beldesinde 3 bin dekarlık tarım arazisinin imara açılmasına tepki gösterdi. Arazi ile ilgili İl Tarım Kurulu'nun 22 gün önce verdiği 'red' kararı ardından,...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Ziraatçılar Derneği: Tarım arazilerinin imara açılması ihanettir

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Aksaray’ın Taşpınar beldesinde 3 bin dekarlık tarım arazisinin imara açılmasına tepki gösterdi. Arazi ile ilgili İl Tarım Kurulu'nun 22 gün önce verdiği 'red' kararı ardından, tekrar neden olur verdiğini anlamadığını ifade eden İbrahim Yetkin, “Kanuna rağmen, tutup da tarım arazilerinin imara açılması, tarım arazilerinin kaybolması bana göre cinayettir, ihanettir. Çünkü, dünyada verilen savaşın hepsi gıda ile ilgili. Gıdada güçlü olan kazanacak. Tarım arazilerinin imara açılmasını son derece tehlikeli, yanlış ve taraflı görüyorum." dedi.

İbrahim Yetkin, TZD genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları ile ilgili toplantının ardından gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. Tarım arazilerinin toplulaştırılması ile ilgili kanunun doğru bir kanun olduğunu vurgulayan Yetkin, tarım arazilerinin imara açılmasının doğru olmadığını ifade etti. Toprağın sınırlı ve ekiliş amaçlarının belli olduğunu anlatan Yetkin, Türkiye’de tarım işletmelerinin büyüklüğünün 60 dönüm civarında olduğunu, bunun Avrupa ortalamasının ise 140-160 dönüm arasında değiştiğini aktardı. Şimdiki kanunun ise bölünme oranını 20 dönüme getirdiğini kaydeden Yetkin, bunun geç kalınmış da olsa olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.

Yetkin, “Bu kanuna rağmen, tutup da tarım arazilerinin imara açılması, tarım arazilerinin kaybolması bana göre cinayettir, ihanettir. Neden ihanettir? Çünkü, dünya verdiği savaşın hepsi gıda ile ilgili. Gıdada problem var. Gıdada güçlü olan kazanacak. Tarım arazilerini imara açılmasını son derece tehlikeli görüyorum, yanlış taraflı görüyorum. Gelecek açısından son derece tehlikeli buluyorum.” şeklinde konuştu.

"AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULAMAK LAZIM"

Yetkin, Aksaray’da yaşanan olayda 22 gün sonra kurulun aldığı karardan dönmesi ile ilgili de şu yorumda bulundu: “İşte bir şey değişmiş. Dengeler mengeler, ilişkiler, diyaloglar. Yani normal olarak bu tarım arazisi verilmezdi, bitti. İkinci defa ne değişti? Toprak mı gitti ne geldi yani? Belli şekilde ne oldu. Ne olduğunu onlar tabi daha iyi biliyorlardır. Bunların üzerine gitmek lazım. Ağır yaptırım uygulamak lazım. Dünyada bunun örnekleri var. Ciddi cezai müeyyideler uyguluyorlar.” TZD Başkanı, ‘Dernek olarak itirazınız olacak mı?’ sorusuna da ”Tabi canım, bizim zaten bu konuda, açıklamalarımız da var.” diye cevap verdi.

CİHAN

Yorumlar