Türkiye İnovasyon Buluşmaları İzmir’den Anadolu’ya yayılacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, inovatif çalışmaların ihracatla buluşması amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, İzmir’den Anadolu’ya açılacak. İlk durak İzmir olacak. İzmir etkinliği,...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye İnovasyon Buluşmaları İzmir’den Anadolu’ya yayılacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, inovatif çalışmaların ihracatla buluşması amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, İzmir’den Anadolu’ya açılacak. İlk durak İzmir olacak. İzmir etkinliği, 29-30 Mayıs 2014 tarihlerinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı ve İnovasyon Komite Üyesi Sabri Ünlütürk'ün katılımıyla yapılacak.

Türkiye İnovasyon Haftası’na 6 bin ziyaretçinin katılımı hedefleniyor. Ege Bölgesi’nde bulunan üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, teknoparklar, ar-ge merkezleri ve üst düzey şirketlerin CEO’ları davet edildi. İki gün sürecek etkinlikte Ege Bölgesi’ndeki üniversiteler ve ar-ge merkezleri stantlarında inovatif çalışmalarını tanıtma fırsatı bulurken EİB ve Denizli İhracatçılar Birliği’nin yaptığı tasarım yarışmaları ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda başarılı olan projeler de tanıtılacak. Türkiye’de firmaların çoğunluğunun halen proje bazlı ve inovasyon odaklı çalışma yaklaşımından uzak faaliyet yürüttüğünü belirten Ünlütürk, “Bu yüzden uluslararası arenada istenen düzeyde rekabet gücüne ulaşamıyorlar. Örneğin ar-ge ve inovasyona yönelik birçok mevcut hibe kaynağının, firmalar tarafından kullanılmadığını görüyoruz. Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliği, şehrimiz ve bölgemizdeki inovasyon kültürünün gelişmesi için önemli bir fırsat olacaktır. Bu etkinlik kapsamında dünyaca ünlü birçok isim İzmir'e gelerek bizlere deneyimlerini aktaracak, birçok yenilikçi proje sergilenme olanağı bulacak.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE HER YIL 800 BİN GENÇ İŞ HAYATINA KATILIYOR

Türkiye’de her yıl iş dünyasına katılma çağına gelen 800 bin genç olduğuna dikkat çeken EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk, bunların iş bulabilmesi için Türkiye’nin yeni yatırımlara ihtiyacı olduğunu vurguladı: “İstihdamı arttıracak yeni iş sahalarının inovasyon, ar-ge, tasarım ve markalaşma sacayağı üzerine kurulması için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Türkiye’nin en önemli dış ticaret kentlerinin başında gelen İzmir’in, bu çalışmalara öncülük etmesi gerektiğine inanıyoruz. 2023 yılı için Türkiye’nin belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine, bugünkü ortalama ihraç fiyatıyla ulaşabilmesi için mevcut üretimini yaklaşık üç kat arttırma zorunluluğu bulunuyor. Bu kadar kısa sürede bunu sağlamanın mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Bunun için Hannibal’ın dediği gibi, 'Ya yeni bir yol bulacağız, ya yeni bir yol yapacağız'. Yeni yol da inovasyon, ar-ge, tasarım ve markalaşma olarak önümüze çıkıyor.”

‘TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARET AÇIĞI DEĞİL, İNOVASYON AÇIĞI VAR’

Sabri Ünlütürk, Türkiye’nin dış ticaret açığı yerine inovasyon açığı olduğu gerçeğinin kamuoyu ve yetkililer nezdinde algılanmasını sağlayacağına inandıkları Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İzmir etkinliğine büyük önem verdiklerini kaydetti. 2013 yılında İstanbul’da düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerine, üç gün boyunca 26 bini aşkın kişinin katıldığını aktaran Ünlütürk, “Etkinlikler kapsamında 47 üst düzey konuşmacıyı katılımcılarla buluşturduk. İhracatçı birliklerimizin düzenlediği tasarım yarışmaları ve ar-ge proje pazarlarından seçilen 516 ödüllü proje sergiledik. 55 ar-ge merkezi, 57 üniversite, işadamları, CEO’lar, Türkiye’nin dört bir yanından gelen inovasyon uzmanları etkinliklerimize katıldı. Bu başarılı organizasyondan aldığımız güçle bu yıl Türkiye İnovasyon Haftası’nı İstanbul dışına da taşımaya karar verdik. Böylece inovasyonu Anadolu’ya yaymayı hedefledik. Anadolu’nun inovasyon kıvılcımını, 2014 yılı için 29-30 Mayıs tarihlerinde İzmir’den ateşleyeceğiz.” dedi.

EGE BÖLGESİ DIŞ TİCARET FAZLASI VERİYOR

Ege Bölgesi’nin ihracatta Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci sırada yer aldığını dile getiren Ünlütürk, 2013 yılında 18,3 milyar dolarlık ihracata imza attığını, ithalatının ise 17,6 milyar dolar seviyesinde kaldığını kaydetti. Türkiye’nin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 60 seviyelerindeyken Ege Bölgesi’nde yüzde 104’e ulaştığını aktaran Ünlütürk, şunları kaydetti: “Ege Bölgesi, dış ticaret fazlası veren bölge olma özelliğini 2013 yılında da sürdürdü. İnovasyon, ar-ge, tasarım ve markalaşma konusunda yapılacak çalışmalar meyvelerini vermeye başladıkça Ege Bölgesi’nin dış ticaretteki güçlü konumunu pekiştireceğine inanıyorum. İzmir, toplam dokuz adet üniversite barındıran bir şehir olarak bilim, teknoloji altyapısına ve beşeri sermayeye sahiptir ve Türkiye’de sanayinin yoğunlaştığı ikinci bölgedir. Altı tanesi faal olmak üzere toplam 10 adet OSB ile Türkiye’nin en fazla sayıda OSB’ye sahip ili İzmir’dir. İzmir, bilim ve teknolojinin katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi için gerekli olanaklara sahiptir.” CİHAN

Yorumlar