Türk-Rus Hükümetler Arası KEK 14. Dönem Toplantısı

- Rusya Enerji Bakanı Novak: - "Türk Akımı Projesi imzalandı. Bu tarihi bir anlaşma. Bunun gerçekleşmesi bizim ikili iş birliğimizin gelişmesine yardımcı olacaktır” - "Yakın zamanda imzalayacağını ümit ettiğim Ticari, Ekonomik, Bilimsel ve Teknik Alanlarda İşbirliği Orta Vadeli Programı, ikili ilişkilerimizde bir nevi yol haritası olacak" - "Bugünkü toplantıda pek çok ticari ve ekonomik konuyu inceleme fırsatı bulduk. Sorunları tespit ettik. En önemlisi de sorunların çözüm yollarını belirledik"

Google Haberlere Abone ol
Türk-Rus Hükümetler Arası KEK 14. Dönem Toplantısı

İSTANBUL (AA) - Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı Projesi'nin imzalanmasına ilişkin, "Bu tarihi bir anlaşma. Bunun gerçekleşmesi bizim ikili iş birliğimizin gelişmesine yardımcı olacaktır.” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bakan Novak Türk-Rus Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 14. Dönem Toplantısı'nda KEK protokolünü imzaladı.

İmza töreninde konuşan Novak, KEK toplantısını Dünya Enerji Kongresi’yle beraber yapmayı kararlaştırdıklarını belirterek, "Bu bize hem kongreye hem de açılış toplantısına katılma imkanı verdi. Devlet Başkanımız da bu enerji kongresine katıldı biliyorsunuz. Sayın Erdoğan’la ikili görüşme yaptılar. Ticari ve ekonomik mevcut olan bütün konular görüşüldü. Bunlar bizim ilişkilerimize ve KEK toplantısına ivme kazandırmıştır. Rus ve Türk heyetleri 3 gündür önemli konuları görüşüyorlar. Kapsamlı olarak ticari ve ekonomik işbirliğimizi ele aldılar. Biraz sonra imzalayacağımız bu protokolü hazırladıkları için teşekkür ediyorum." diye konuştu.


- "Türkiye bizim için çok önemli bir partner”


Türkiye’nin Rusya için önemli bir partner olduğunu vurgulayan Novak, "Ağustos ayında ikili görüşmeler sırasında aşamalı olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi üzerine mutabakata varıldı. Öncelikli adımlar belirlendi. Durumlar analiz edildi. Liderlerimiz G20’de Çin’de görüşme fırsatı buldular. 10 Ekim’de ayrıca bir görüşme yaptılar. Orada net bir şekilde iki ülkenin ekonomik ilişkilerini yeniden normalleştirme ve üst düzeye çıkarma niyetlerini belirttiler.” ifadelerini kullandı.

Novak, Rusya istatistiklerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacminde 7 ay içerisinde yüzde 40’lık bir azalma olduğunu belirterek, bu azalmanın uluslararası piyasada fiyatların düşmesinden ve fiziki olarak da karşılıklı ticaretin azalmasından kaynaklandığını bildirdi.

Novak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yakın zamanda imzalanacağını ümit ettiğim Ticari, Ekonomik, Bilimsel ve Teknik Alanlarda İşbirliği Orta Vadeli Programı, ikili ilişkilerimizde bir nevi yol haritası olacak. Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gelişmesinde bizim koordineli çalışmalarımız da etkili olacak. Özellikle ticaretteki engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapacağız. Özellikle antidamping, gümrük vergileri ve bizim de ilgi alanımıza giren çeşitli ürünlere uygulanan vergi konularını inceleyeceğiz."


- "Türk şirketlerini, üretimlerini Rusya’da yapmaları için çağırıyoruz”


Nükleer alanda iş birliğine çok önem verdiklerini belirten Novak, "Türk Akımı Projesi imzalandı. Bu tarihi bir anlaşma. Bunun gerçekleşmesi bizim ikili iş birliğimizin gelişmesine yardımcı olacaktır.” ifadesini kullandı.

"Türk tarafının stratejik yatırımcı statüsünü ve ruhsatını verme konusundaki niyeti bizim için çok önemli.” diyen Novak, bunun Türkiye’den gelecek yatırımlar dahil potansiyel yatırımcıları çekmeye yardımcı olacağını ve bu konunun karara bağlanmasını beklediklerini söyledi.

Novak, "Biz Türk şirketlerini, üretimlerini Rusya’da yapmaları için çağırıyoruz. Aynı şekilde Rus firmalarının Türkiye gelmeleri için çağrıda bulunuyoruz.” dedi.


- "Sürücü vizelerinin kolaylaştırılması için çalışmalar yürüteceğiz


Ulaştırma alanıyla ilgili olarak karayolu ulaştırmasında geçiş belgeleri konusunu görüştüklerini bildiren Bakan Novak, "Bir sonraki kara ulaştırması komisyon toplantısında bu ilişkilerin normalleşmesi için hangi adımlar atılacağı konuşulacak. Aynı şekilde dışişleri bakanlıklarımız da sürücü vizelerinin kolaylaştırılmasına yönelik çalışma yürütecekler. Özellikle uluslararası taşıma yapan tüm sürücüler için geçerli olacak bir vize sistemi üzerine çalışılacak.” bilgilerini paylaştı.

Novak, tarım alanındaki konulara ilişkin olarak şunları kaydetti:

“Hem Türk ürünlerinin Rus pazarına, Rus ürünlerinin de Türk pazarına girişini görüştük. Özellikle Türk bitkisel ürünlerinin Rus pazarına girişi görüşüldü. Rus et ve süt ürünlerinin de Türkiye pazarına girişi için aktif bir şekilde görüşüleceğini ümit ediyoruz. Rusya’da mandalina, narenciye, portakal, kayısı ve nektarin için piyasanın açılması kararlaştırıldı. Mutlaka üzüm konusuna da çalışacağım. Bu konunun da en kısa zamanda çözeceğimizi düşünüyorum."


- “Charter uçuşları düzenli bir şekilde yapılıyor"


Novak, turizmle ilgili olarak, "Turizmde tur satışları ve charter uçuşları artık düzenli bir şekilde yapılıyor. Rusya tarafı da Türk turistlere ilgi duyuyor. Bu konuda kullanılmamış bir potansiyelimiz var. Bu konuda şu anda Rus turizm ürünlerinin satışına ilişkin çalışmalar yürütülüyor.” dedi.

Bölgesel iş birliğine de büyük önem verdiklerinin altını çizen Novak, "Moskova’da, St. Petersburg’da aktif bir şekilde Türk yatırımlarını görüyoruz. Türk yatırımcılar, Tataristan’ı çok iyi biliyorlar. Bölgesel bazda yapılan bu iş birliği, yeni projelerin çıkmasına yardımcı olacaktır. Çeçenistan Cumhuriyeti de Türk tarafıyla ilişki kurma niyetlerini belirtti.” ifadelerini kullandı.

Novak, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Finans ve bankacılık alanında Rus ve Türk bankaları arasındaki iş birliğinin gelişeceğini ümit ediyorum. En kısa sürede yerel paraların kullanılmasıyla ilgili çalışmaları hızlandırmak ve yerel paraların kullanımını artırmak için çalışmalar yürüteceğiz. Su ve orman işleri konusunda çalışma grubu kurulmasına karar verildi. Telekominikasyonla ilgili olarak roaming ve tarifelerde ücretlerin düşürülmesi için çalışma bekliyoruz. Rusya’dan turist hareketliliğine bakarsak bu önemli ve güncel bir konu.

Türk-Rus iş konseylerinin çalışmalarının yeniden başlatılması, bizim firmalarımızın iş birliğini sürdürdüğünün bir gösterisidir. Onların iş birliği, bizim iş birliğimizin güçlendirilmesine yardımcı olacaktır. Ben bu vesileyle Türk şirketlerini, ilgili kurum ve kuruluşları 1-3 Haziran 2017’de tarihlerinde St. Petersburg’da yapılacak foruma davet ediyorum. Bugünkü toplantıda pek çok ticari ve ekonomik konuyu inceleme fırsatı bulduk. Sorunları tespit ettik. En önemlisi de sorunların çözüm yollarını belirledik. Ortak çalışmalar gösterdi ki karşılıklı ilişkilerin gelişmesi için maksimum çaba göstermeye niyetliyiz."


Yorumlar