Türk müteşebbis KOSGEB desteği ile 70 aparatlı damperli araç yaptı

Bursa’da FCB Ar-Ge mühendislik hizmetleri isimli bir firma tarafından motoru dışında tamamen yerli en az 70 ataçmanlı (aparat) damperli bir araç geliştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Türk müteşebbis KOSGEB desteği ile 70 aparatlı damperli araç yaptı

Bursa’da FCB Ar-Ge mühendislik hizmetleri isimli bir firma tarafından motoru dışında tamamen yerli en az 70 ataçmanlı (aparat) damperli bir araç geliştirildi.

Son yıllarda özellikle üniversite-sanayi işbirliği ve Ar-Ge çalışmaları konusunda yapılan çalışmalar meyvelerini bir bir vermeye başladı. Son olarak Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK) çalışmaları kapsamında üretilen çok amaçlı aparatlı iş makinası takdir topladı.

İstenen motor bulunamadığından dolayı motoru dışında yüzde 70 oranında yerli olan aracın büyük bir kısmı KOSGEB desteği ile hayata geçirildi. Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından organize edilen Bilim ve Teknoloji Haftası'nda da görücüye çıkarılan araç en çok ilgi çeken projelerden biri oldu.

YÜZDE 70 YERLİ

Makinayı yapan FCB Mühendislik Ar-Ge Müdürü Burak Altan, projenin çok amaçlı hidrosatik tahrikli, çok amaçlı bir iş makinası olduğunu belirterek, “Ucunda ki ataçmanlar değişerek belediyelerle, parklarda, bahçelerde ve inşaat sektöründe çok amaçlı olarak kullanılabilir. Tamamen hidrosatik tahriplidir. 4 tekerlekli bağımsız süspansiyon sayesinde değişik arazi koşullarında çok rahat çalışabilme özelliğine sahip. Çim biçme makinasından tutun da yol süpürme aracına kadar, kepçesi, folklift tırnağına kadar 70 küsur tane ataçman takılabiliyor. Önünde şu anda ki gibi ve arkasına aynı şekilde ataçmanlar eklenebiliyor. İhtiyaca göre de modifiye edilebilir bir araç.” dedi.

Türkiye’de ilk üretilen bir modelde araç olduğunu anlatan Burak Altan, firmalarla yapılacak görüşmelerden sonra seri üretime geçileceğini söyledi. Araçta hala denemelerin devam ettiğini ifade eden Altan, aracın fiyatının da denemeler ve firmalarla yapılacak görüşmelerden sonra ortaya çıkacağını kaydetti.
Bir kısmı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteği ile gerçekleştiğini anlatan firma Ar-Ge Müdürü Burak Altan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir buçuk yıllık bir proje süresi var. Şu anda bir yılı geçmiş durumda. Projenin 2014 mayıs ayında tamamen bitmesi öngörülüyor. Şu anda zaten denemeler aşamasındayız. Denemeler bitince seri üretime geçilecek.”

Burak Altan, istenen güç ve özelliklerde motor üretimi Türkiye’de yapılamadığından dolayı aracı ancak yüzde 70 yerli üretimle yaptıklarını sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar