Türk İşi İcatla Bedavaya Kesintisiz Elektrik Sağlanacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde gerçekleştirilen projeyle rüzgar ve güneşten elde edilen enerji, akülere ve hidrojen tüplerinde depolanıp, kesintisiz elektrik sağlanacak.

Google Haberlere Abone ol
Türk İşi İcatla Bedavaya Kesintisiz Elektrik Sağlanacak

Dünyada artan enerji gereksinimi insanoğlunu seçenek çözüm metodları arayışına sokuyor. Ucuz enerji elde etme arayışı bitmiyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde bu bölgede ciddi bir icata imza atıldı.

UCUZ VE BEDAVA ENERJİ

Teknoloji ve Mühendislik Fakültesi'nde gerçekleştirilen TÜBİTAK yönünden desteklenen 'akıllı şebeke İdare sistemi' projesiyle yel ve güneşten elde edilen enerji, akülere ve hidrojen tüplerinde depolanarak, aralıksız elektrik kaynağı sağlanacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Projede yer piyasa AKÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Oğuz, söz konusu sistemin, müşterilerin istek ettiği enerjiyi etken bir biçimde karşılaması mecburiyetinde artan enerjinin hidrojen jeneratörü yardımıyla hidrojen gazına dönüştürüldüğünü anlattı.

ARTAN ENERJİ SAKLANIYOR

Bu gazın da 760 litrelik hidrojen tüplerinde depolanarak enerjinin gereksinim bulunduğu zamanlarda, yel ve güneşin yetmediği durumlarda, yakıt pili kullanılarak elektrik enerjisine dönüşümünü gerçekleştirdiklerini dile getiren Oğuz, buradan da artan elektriğin batarya gruplarında depolandığını vurguladı.

İŞLETMELERDE KULLANILABİLİR

Söz konusu çalışmanın, iri ölçekli işletmelere de rahatlıkla uygulanabileceğini aktaran Oğuz, maliyeti yüksek bulunduğu için şu anda küçük bir bölgede sistemin kullanıldığını kaydetti.

'ELEKTİRİĞİN OLMADIĞI BÖLGELER İÇİN İDEAL'

AKÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yönetken ise tasarladıkları uyum yardımı ile kırsal bölgelerde elektrik şebekesinden müstakil şekilde elektrik üretilebileceğini anlatım etti. Yönetken, elektrik dağıtım hattının götürülemediği veya zor arazi şartlarından ötürü elektrik şebekesinin ulaşamadığı bölgelerde etraf aydınlatması, tarımsal sulama, güvenlik sistemlerinin devamlılığının sağlanması bunun şeklinde bir takım esas gereksinimlerin söz konusu çalışmayla sağlanabileceğini anlattı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar