Türk inşaat fuarı Aşkabat'ta açıldı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen Aşkabat Yapı İnşaat Fuarı 2014'ün açılışını gerçekleştirdi. Sergi Köşkü’nde açılan fuara, Türkiye’den 117 firma katılıyor. Fuarı, Meridyen Fuarcılık...

Google Haberlere Abone ol
Türk inşaat fuarı Aşkabat'ta açıldı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen Aşkabat Yapı İnşaat Fuarı 2014'ün açılışını gerçekleştirdi. Sergi Köşkü’nde açılan fuara, Türkiye’den 117 firma katılıyor.

Fuarı, Meridyen Fuarcılık ile Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası ortaklaşa düzenledi. Fuarın açılışına, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Palvan Taganov, Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, bakanlar, sivil toplum kuruluş temsilcileri, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Fuarın açılış töreninde Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Taganov, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un mesajını okudu. Türkmen lider mesajında, Türkmenistan ile Türkiye ilişkilerinin yeni döneme girdiğini söyleyerek, iki ülke arasında; inşaat, eğitim, kültür, enerji, iletişim ve tekstil sektörlerinde aktif işbirliği yapıldığını belirtti. Berdimuhamedov, Türk şirketlerinin kendisini güvenli ortak olarak kanıtladığını ve Türkmenistan’ın sosyo-ekonomik kalkınma programı kapsamında sanayi tesislerini, konutları, tekstil fabrikalarını, turistik tesisleri inşa ettiklerini kaydetti.

TÜRKMEN-TÜRK ÜNİVERSİTESİ EĞİTİMDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi’nin Türkmenistan’daki eğitim reformları kapsamında önemli rol oynadığını söyleyen Berdimuhamedov, bu eğitim kurumunun yeni yerleşkesinin inşaatının tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi. Yeni eğitim kompleksi başkent Aşkabat’ın çehresini değiştireceğini belirten Türkmen lider, ayrıca iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin de bir sembolü olacağını kaydetti.

Fuarın açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerinin katlanarak devam edeceğini söyleydi. Zeybekci, Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret ile ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi, ekonomik, kültür alanlarında daha da gelişeceğini söyleyen Bakan, fuarcılık alanında da işbirliği yapacaklarını belirtti. Türkmenistan'ı bu yıl 83’ncüsü yapılan Uluslararası İzmir Fuarı’na davet ettiklerini belirten Zeybekci, bir sonraki yıl Türkmenistan’ın bu fuarda onur konuğu olarak görmek istediklerini kaydetti. Bakan Zeybekci,Türkmenistan ile sadece iki ülke de değil, aynı zamanda üçüncü ülkelerde, Orta Asya bölgesinde, Avrupa Birliği bölgesinde ortaklaşa iş yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Fuarda, 117 Türk firması, yapı, inşaat malzemeleri, inşaat makineleri, kapı-pencere, ısıtma-soğutma, elektrik, aydınlatma alanlarında ürünlerini sergiliyor. Bu şirketlerin 72’isi ilk defa Türkmenistan’daki fuara katılıyor.

Türkiye'nin Türkmenistan'a yönelik ihracatı 2013'te bir önceki yıla göre yüzde 32,4 artarak 1,9 milyar dolar, ithalatı ise yaklaşık yüzde 115,4 artarak 654 milyon dolara çıktı.

Türkmenistan, Türk müteahhitlerinin en aktif oldukları ülkelerin başında geliyor. Türk firmalarının bugüne kadar Türkmenistan'da üstlendikleri 881 projenin toplam değeri 40,9 milyar dolara ulaştı. Türkmenbaşı Liman Projesi başta olmak üzere Türk firmalarınca yapımı devam eden ve tamamlanan Olimpiyat Kompleksi, Aşkabat Havaalanı projesi, yüksek kalitede otoyollar, enerji santralleri ve enerji nakil hatları ile Aşkabat'ın çehresini değiştiren idari binalar önemli projeler arasında yer alıyor.

CİHAN

Yorumlar