Turizm sendikası, turizm emekçisinin hakkını arayacak

Antalya merkezli kurulan Pak Turizm İşçileri Sendikası 1. Olağan Genel Kurulu’nu Uluslararası Antalya Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi. Türkiye’nin 29 ilinden gelen sendika üyeleri yeni yönetimi belirledi.Toplantıya, Mülayemet...

Google Haberlere Abone ol
Turizm sendikası, turizm emekçisinin hakkını arayacak

Antalya merkezli kurulan Pak Turizm İşçileri Sendikası 1. Olağan Genel Kurulu’nu Uluslararası Antalya Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi. Türkiye’nin 29 ilinden gelen sendika üyeleri yeni yönetimi belirledi.

Toplantıya, Mülayemet Çalışanlar Konfederasyonu (Mülkon) Genel Başkanı Mevlüt Toruk, Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu (AKSİYON İŞ) Genel Başkanı Muammer Burtaç Giray, dernek üyeleri ve turizm çalışanları katıldı. Kongrede Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanlığı’na seçilen Musa Uyar, 2,5 milyon turizm işçisinin ekmek yediği 1 milyon 800 bin işçinin de kayıt dışı çalıştırıldığı sektörde işçilerin yasal haklarının aranması için çaba sarf edeceklerini söyledi. Musa Uyar, Türkiye’de şirketlerin ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet gücü elde etmek için, düşük maliyet ve yüksek verimlilik adına işyerlerini yıllarca sendikasızlaştırdığını, bunun da turizmde kayıt dışılığın önünü açtığını aktardı.

Toplantıda her yıl turizm sezonu başlangıcında konuşulan ancak bir türlü çözüme kavuşturulamayan sorunlar da ele alındı. Türkiye’ye her yıl 30 milyon turistin geldiğini ve yaklaşık 30 milyon dolar civarında da değer ortaya çıktığını belirten Uyar, turizmde yaşanan sıkıntıların ancak sendikalaşarak önüne geçilebileceğini söyledi. Pak Turizm İşçileri Sendikası’nın 4,5 ay önce 7 arkadaş tarafından kurulduğunu ifade eden Uyar, demokratik ve hukuk devleti olmanın en önemli özelliklerinden birisinin de örgütlenme özgürlüğü olduğunu aktardı.

“SENDİKACILIKTA YENİ VİZYON”

‘Sendikacılıkta Yeni Vizyon’ sloganı ile çalışma hayatlarına devam ettiklerini vurgulayan Musa Uyar, Pak Turizm İşçileri Sendikası olarak emek ile sermayeyi ruh ve ceset gibi bir bütün kabul ederek, bir yandan çalışmanın alkışlanmasını diğer taraftan işverenin hakkının ve iş hukukunun çiğnenmemesini, taraflar arasındaki iş barışının sağlanmasını hedeflediklerini belirtti.

“TURİZMDE 8 SENDİKA VAR, BİZ ŞİMDİDEN 4. SIRADAYIZ”

Türkiye’de 145 işçi sendikası ve 5 işçi konfederasyonu bulunduğunu hatırlatan Musa Uyar, “Pak Turizm İşçileri Sendikamız iş kolunda kurulan 8. sendika olup, üye sayısı sıralamasında daha şimdiden 4. bırada bulunmaktadır. Yönetim kurulumuzun ve siz saygıdeğer üyelerimizin bu samimi gayretleri 2014 yılı sonuna kadar ülke barajı olan yüzde 3, yani 22 bin 500 üyeye ulaşacağımız hususunda ciddi ümitli olduğumu ifade etmek isterim.” şeklinde konuştu.

20 İŞÇİ SENDİKASI GÜÇ BİRLİĞİ YAPTI

Ocak 2014 itibari ile PAK ismiyle 20 işçi sendikası kurulduğunu hatırlatan Uyar sözlerini şu şekilde tamamladı: “Türkiye sendikal hayatımızda 20 iş kolunun hepsinde bir anda sendika kurulması bir ilktir. Bugün alacağımız kararla merkezi Ankara’da kurulmuş olan AKSİYON İŞ Sendikamıza katılmış olacağız. Sendikamızın bulunduğu noktaya gelmesinde ciddi gayretler gösteren kurucu arkadaşlarıma ve Türkiye’nin 29 ilinden gelerek genel kurulumuza sahip çıkan siz sendikamızın aile fertlerine ve yakından uzaktan davetimize icabet ederek bizleri onurlandıran bütün dostlarımıza gönülden teşekkür ediyorum." CİHAN

Yorumlar