TSE, ATEX Yönetmeliği’nde onaylanmış kuruluş oldu

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), muhtemel patlayıcı ortamlarda kullanılan teçhizatın ve koruyucu sistemlerin güvenli olarak piyasaya arzı için gerekli emniyet kuralları ile uygunluk değerlendirme prosedürlerine ilişkin usul ve esasları...

Google Haberlere Abone ol
TSE, ATEX Yönetmeliği’nde onaylanmış kuruluş oldu

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), muhtemel patlayıcı ortamlarda kullanılan teçhizatın ve koruyucu sistemlerin güvenli olarak piyasaya arzı için gerekli emniyet kuralları ile uygunluk değerlendirme prosedürlerine ilişkin usul ve esasları belirleyen ATEX Yönetmeliği’nde onaylanmış kuruluş olarak atandı.

Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de tehlikeli alanlarda kullanılması amaçlanan ekipmanları üreten üreticilerin, ATEX Yönetmeliğine uygunluk belgesi alma zorunluluğu bulunuyor. TSE, ATEX Yönetmeliği’nde ‘onaylanmış kuruluş’ olmak için 2013 yılı Nisan ayında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurusunu gerçekleştirdi. 2013 yılı Temmuz ayında akreditasyonunu tamamlayan Enstitü, 10 Haziran 2014 tarihi itibarıyla da Avrupa Birliği tarafından ‘onaylanmış kuruluş’ olarak atandı. TSE’nin Avrupa Birliği direktifleri çerçevesinde onaylanmış kuruluş olarak atandığı direktif sayısı 10’a yükseldi.

MİLYONLARCA DOLAN ÜLKEDE KALACAK

TSE’nin onaylanmış kuruluş olması ile Türkiye’de ATEX kapsamındaki ürünlerin belgelendirilmesi için yurtdışı kuruluşlara ödenen milyonlarca dolar belgelendirme ücretinin ülkede kalması sağlanacak. ATEX belgelendirme faaliyetlerine başlaması ile aynı zamanda tehlikeli alanlarda uygun ekipman kullanılmasının yaygınlaştırılması sağlanarak, oluşacak tehlikelerin ve büyük maddi kayıpların önüne geçilmesi sağlanacak. TSE’nin bu alandaki çalışmalarıyla, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ATEX kapsamında gerçekleştirdiği Piyasa Gözetimi çalışmaları işbirliği içinde sağlanabilecek.

Patlayıcı ortamlarda kullanılmak istenen ürünlerin Avrupa’da serbest ticaretini kolaylaştırmak için gerekli teknik ve yasal şartları saptayan 'Yeni Yaklaşım' direktiflerinden biri olan yönetmelik, yanıcı gaz, buhar, duman ya da tozların mevcudiyetiyle ortaya çıkan muhtemel patlayıcı ortamlarda kullanılabilecek ekipman ve koruyucu sistemleri ve muhtemel patlayıcı ortamlar dışında kullanılan, ancak patlama tehlikelerine karşı ekipman ve koruyucu sistemlerin emniyetli çalışması için gerekli olan veya buna katkı sağlayan emniyet cihazları, kumanda cihazları ve düzenleyici cihazları kapsıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE 2003 YILINDA ZORUNLU OLDU

Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de tehlikeli alanlarda kullanılması amaçlanan ekipmanları üreten üreticilerin, ATEX Yönetmeliğine uygunluk belgesi alma zorunluluğu bulunuyor. Avrupa Birliği zorunlu uygulamayı 1 Temmuz 2003 tarihinde başlattı, Türkiye’de ise 31 Aralık 2003 tarihinden itibaren zorunlu uygulamaya geçildi. Yönetmelik Türkiye’de halihazırda 2006 yılında revize edilmiş haliyle, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sorumluluğu kapsamında zorunlu uygulanıyor.

Yönetmeliği göre; maden ocakları, kömür madeni işletmeleri, rafineriler, akaryakıt, LPG, doğalgaz depolama ve dağıtım tesisleri, kimyasal tesisler, çimento fabrikaları, geri dönüşüm tesisleri, limanlar, su arıtma sistemleri, enerji işletmeleri, pamuk iplik depo ve işletme yerleri, kozmetik imalatçıları, ağaç işleme tesisleri, gıda sanayi gibi pek çok sektörde ATEX Belgesi zorunlu. Türkiye’de ATEX Belgesi alma zorunluluğu bulunan alanlarda faaliyet gösteren yaklaşık 200 yerli firma olduğu tahmin ediliyor. CİHAN

Yorumlar