Transit geçişle Gürcistan üzerinden Rusya'ya ihracatın önü açıldı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Gürcistan Kazbegy-Lars Verhni Gümrük Kapısı’ndan yaş meyve, sebze ve gıda ürünlerinin Rusya Federasyonu’na ihracatının önündeki engellerin kalktığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Transit geçişle Gürcistan üzerinden Rusya'ya ihracatın önü açıldı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Gürcistan Kazbegy-Lars Verhni Gümrük Kapısı’ndan yaş meyve, sebze ve gıda ürünlerinin Rusya Federasyonu’na ihracatının önündeki engellerin kalktığını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Sochi Limanı’nın kapatılmasından sonra yaşanan olumsuzlukları gidermesi ve bölge ihracatına yeniden aktivite kazandırılması amacıyla Rusya Federasyonu’na Gürcistan üzerinden transit geçişle ihracata imkân sağlayan Kazbegy-Lars Verhni Kapısı’nın yaş sebze-meyve ihracatına açılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını hatırlattı. Bir yılı aşkın bir süredir Gürcistan üzerinden transit geçişli karayolu ile ulaşımı sağlayan Kazbegy-Lars Verhni Gümrük Kapısı’ndan yaş meyve, sebze ve gıda ürünlerinin Rusya Federasyonu’na girişine izin verilmediğine değinen DKİB Başkanı Gürdoğan, “Ve nihayet, gerekli işlemler tamamlanmış ve söz konusu kapıdan yaş meyve sebze ihracatının önündeki engeller artık tamamen kaldırılmış bulunmaktadır. Rusya tarafından gerekli izin için prosedürler tamamlanmış olup firma listeleri onaylanıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tekrardan alternatif kapı olan Kazbegy-Lars Verhni Kapısı üzerinden yaş meyve, sebze ihracatına açılması ve Samsun’a kayan bu sektör ihracatımızın tekrardan kısmen de olsa bölgeye dönecek olmasının bölgenin istihdam ve ticaret hacminde yeniden canlanmaya sebebiyet vereceğine inanıyorum.” dedi.

Gürdoğan, yoğun çabalar sonucu açılan kapısı sayesinde, Türkiye’den en kısa sürede karayolu ile Gürcistan üzerinden Rusya Federasyonu’na ulaşımı sağlayan Kazbegy-Verhni Lars Kapısı’nın yeni bir ihracat güzergâhı olarak ihracatçıya büyük katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. Ayrıca, söz konusu kapı üzerinden Rusya Federasyonu’na ürün sevkiyatı yapacak olan araçların dönüş yükü olarak geçmişte olduğu gibi kereste, hububat gibi ürünleri ithalat yoluyla bölgeye taşıyacak olmasının da bölge ticaretine katkı sağlayacağını dile getirdi.

“BÖLGENİN EN ÖNEMLİ SORUNU; İSTİHDAM”
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde her geçen yıl artan göç olayına da vurgu yapan DKİB Bakanı Gürdoğan, “Bu durum göz önüne alındığında bölgenin en önemli sorununun istihdamdan kaynaklanan kaygılar olduğu aşikârdır. Halkımızın iş ve aşa her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğu bugünlerde hayali değil de yere basan, somut ve gerçekçi olan projelerin hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bunun için siyasilerimizin seçimlere yaklaştığımız şu günlerde, bölgenin ekonomisini ve lojistik önceliklerini öne çıkaracak projelerle ilgili neler yapabileceklerini halka anlatmaları gerekmez mi? Ya da var olan projelerimizi etkin bir şekilde takip etmeleri gerekmez mi? Bugün Çamburnu’ndaki alanla ilgili yapılmış olan çalışmalar ve projeler belli mutabakatlar sağlanmasına rağmen halen bekletilmektedir.” ifadelerini kullandı.



CİHAN

Yorumlar