Torba Yasa yurtdışından emekli olacakları etkileyecek

Avrupa'da yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı yurtdışından borçlanarak emekli olma hayalleri kurarken, yeni çıkacak 'Torba Yasa'nın yeni emekli olacak bazı vatandaşların maaşlarını olumsuz yönde etkileyecek. Berlin Çalışma ve Sosyal Güvenlik...

Google Haberlere Abone ol
Torba Yasa yurtdışından emekli olacakları etkileyecek

Avrupa'da yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı yurtdışından borçlanarak emekli olma hayalleri kurarken, yeni çıkacak 'Torba Yasa'nın yeni emekli olacak bazı vatandaşların maaşlarını olumsuz yönde etkileyecek. Berlin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Ahmet Nazif Garipağaoğlu, emekli maaşlarında değişim olacağını, fakat bu değişikliğin kişiden kişiye değişeceğini ifade etti. Ayrıca yeni yasa ile 'Mavi Kart' sahiplerine de emekli olma hakkı doğacak.

Kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen yasa tasarısı görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmeye devam ederken, çıkacak yasanın yurtdışından borçlanarak emekli olmayı planlayan Türk vatandaşlarına etkileri de şimdiden tartışılmaya başlandı. Bazı haber sitelerinde yurt dışından borçlanarak emekli olacak vatandaşlara ödenecek emeklilik maaşının yeni yasa ile neredeyse yarı yarıya düşürüleceği iddia edilirken, konu hakkında sorularını yanıtlayan Berlin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Ahmet Nazif Garipağaoğlu, bu haberlerin çok abartılı olduğunu söyledi.

Mecliste görüşmeleri devam eden Torba Yasa'nın çıkmak üzere olduğunu ifade eden Garipağaoğlu, "Bu yasa ile vatandaşlara ödenecek emekli maaş miktarlarında değişim olacaktır. Ancak, bu değişiklik borçlanılacak zorunlu süreler dikkate alındığında kişiden kişiye farklı olacaktır. Bundan dolayı farkın ne kadar olacağına dair bir rakam vermek sağlıklı olmaz." diyerek emeklilik maaşlarının yarı yarıya düşeceği haberlerinin yanlış olduğunu ifade etti.

YASA HERKESİ ETKİLEMEYECEK

Ayrıca bu yasanın herkesi de etkilemeyeceğini sözlerine ekleyen müşavir, yasa ile mavi kartlıların Türk vatandaşı olarak geçirilen süreleri borçlanabileceklerini ve Almanya’da ilk kez çalışılmaya başlanılan tarihin Türkiye’de sigortalı çalışılmaya başlanılan tarih olarak kabul edileceğini belirtti ve kanun çıktıktan sonra gerekli açıklamaları yapacaklarını anlattı. Konu hakkında en doğru bilginin Başkonsolosluklarda görevli Çalışma ve Sosyalişler ataşeliklerinden alınabileceğine de dikkat çeken Garibağaoğlu, hali hazırdaki uygulamaya göre yurtdışından borçlanarak emekli olacak vatandaşların, seçebildikleri üç farklı döneme göre emekli olabildiklerini ve bu dönemlere göre alınacak emeklilik maaşlarının miktarının belirlendiğini hatırlattı.

Bu dönemlerin, 31.12.1999 günü ve öncesi, 01.01.2000 ila 30.09.2008 ve 01.10.2008 günü sonrası olduğunu anlatan Garibağaoğlu, en çok emekli maaşının 1999 yılı öncesi dönem seçildiğinde ödendiğine parmak bastı. Müşavir, şimdiye kadar borçlanmalarını yapanların bu değişiklikten etkilenmeyeceğini belirtdi.

Garibağaoğlu ayrıca, emeklilik için borçlanma başvurusu yapıp, onay alan vatandaşların hemen paralarını yatırmalarını tavsiye etti ve parayı yatıran kişilerin yeni uygulamadan etkilenmeyeceklerini kaydetti. CİHAN

Yorumlar