Toptancıdan tüketiciye Ramazan fırsatçıları uyarısı

Sebze ve meyve fiyatları el yakıyor. Bakliyat ve kuru gıdanın da geri kalır yanı yok. Fiyatların artışında, mevsim normallerinin üzerinde görülen yağışlar yüzünden uğranılan zarar gerekçe gösteriliyor. Ancak Ramazan'a iki hafta gibi...

Google Haberlere Abone ol
Toptancıdan tüketiciye Ramazan fırsatçıları uyarısı

Sebze ve meyve fiyatları el yakıyor. Bakliyat ve kuru gıdanın da geri kalır yanı yok. Fiyatların artışında, mevsim normallerinin üzerinde görülen yağışlar yüzünden uğranılan zarar gerekçe gösteriliyor. Ancak Ramazan'a iki hafta gibi bir süre kalması spekülasyon iddialarını da gündeme getiriyor. İstanbul Gıda Toptancıları Tüccarları Derneği (İGTOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karlı, her sene Ramazan öncesi bazı fiyatlarda suni artışlar yaşandığını belirterek, tüketiciyi uyardı: "Fırsatçılar kendilerine göre spekülasyon yapıyor ama bunlara itibar etmeyin. Kalite ve fiyatı gıda merkezlerine sorun, öyle alış veriş yapın."

Ramazan alış verişinin vaz geçilmez mekanlarından Rami Kuru Gıda Hali'nde hareketlilik başladı. Dolayısıyla gıda fiyatları da gündeme geldi. Bazı ürünlerin fiyatlarında değişiklik olabileceğini ancak her artışı spekülasyon olarak değerlendirmenin doğru olmayacağını ifade eden İGTOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karlı, konuyla ilgili olarak Cihan'a yaptığı değerlendirmede, tüketicilere fiyat karşılaştırması yapmalarını önerdi. Karlı, “Birkaç ay evvel kuru fasulye ile ilgili önemli fiyat artışı vardı. Ürünün kilogramının 16-17 liraya geldiği ifade edildi kimileri tarafından abartılarak. Esasında böyle bir şey o dönem de yoktu. Kuru fasulyede o dönem Arjantin’den gelen kuraklık nedeniyle bir miktar artış vardı. Şu an kuru fasulye fiyatları normal. Geçen sene nohut 6-7 lirayı bulmuştu, bu sene nohut 2,5 ila 4,5 lira aralığında, ürünün en iyisi 5 lira. Kuru fasulye de bu sene 4 ile 7,5 lira aralığında oynuyor. Bu o dönem de böyleydi Ramazan’a yönelik değildi.” dedi.

Fiyatlarda Ramazan dolayısıyla önemli bir artış olmayacağını öne süren Mustafa Karlı, şöyle devam etti:

“Tabii oruç döneminde belli ürünler için spekülatif haberler maalesef olur. Bunlar normal. Zaman zaman ‘ayçiçek yağı şuraya gitti’ denir. Ama ayçiçek yağı tam aksine indi. 18 litre yağ 75-80 lira idi, şu an 65-70 liradır. 70 lirayı bulmaz, 66 liradır. Burada fırsatçılar kendilerine göre spekülasyon yapıyor ama ben bunlara çok itibar edilmemesi gerektiği kanaatindeyim. Ramazan ayı bereket ayıdır. Biz Rami esnafı olarak duyarlıyız, kendi kar marjımızdan fedakârlık ederek tüketicilerin Ramazan ayında kaliteli ürünleri uygun fiyatlardan almalarını arzu ediyoruz. Örnek vereyim Malatya’ya gittim, orada kimi bölgelerde kayısı yok, kimi bölgelerde yeterli değil. Ama ben inanıyorum insanların elinde stoklar var. Bunu da fiyatları artırmadan satacaklardır.”

CİHAN

Yorumlar