Ticaret müşavirlerinden Rusya pazarı ile ilgili öneriler

Rusya’da faaliyette bulunan Rus -Türk İşadamları Derneği (RUTİD) Yönetim Kurulu üyeleri Moskova’da görev sürelerini tamamlayan Ticaret Müşavirleri Atilla Kızılarslan, Hakkı Karabörklü ve Murat Nesimoğlu ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Ticaret müşavirlerinden Rusya pazarı ile ilgili öneriler

Rusya’da faaliyette bulunan Rus -Türk İşadamları Derneği (RUTİD) Yönetim Kurulu üyeleri Moskova’da görev sürelerini tamamlayan Ticaret Müşavirleri Atilla Kızılarslan, Hakkı Karabörklü ve Murat Nesimoğlu ile akşam yemeğinde bir araya geldi. RUTİD Başkanı Esat Sarı yemekte yaptığı konuşmada Rusya’da faaliyette bulunan iş adamlarına sağladığı destek nedeni ile müşavirlere teşekkür etti.
Rusya’da tam bir ekip çalışması ortaya koyan 3 müşavirin aynı anda görevlerinin sona ermesinin kısa vadede Türk iş dünyası açısından kayıp olduğuna değinen Sarı, “Birlikte çalışmaktan memnun olduk. Yeni görev alanlarında müşavirlerimize başarılar diliyor, ülkemize faydalı işler yapmanızı ümit ediyoruz.” dedi.

Toplantıya, RUTİD yönetim kurulu üyeleri bayan giyim Gizia ve Joymiss ortaklarından, RUTİD Tekstil Komitesi Başkanı Barış Köseliören, Viko Rusya ve Belarus Temsilcisi Murat Bayrıdost, Medas Group sahiplerinden Yücel Gündüz, TUSKON Rusya Temsilcisi Ali Tırnava, İnfo Group’tan Hakan Doğrugüven, Başbakanlık Yatırım Tanıtım ve Destek Ajansı Rusya ve BDT ülkeleri Temsilcisi Eduard Zubairov ve RUTİD Genel Sekreteri Recep Dönmez katıldı.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Ticaret Baş müşaviri olarak 2009’dan bu yana görev yapan Kızılarslan, “Üç arkadaşımız güzel bir ekip oluşturduk. Arızasız başarılı bir dönem geçirdik. İş adamlarımız açısından randevu sistemi bile yoktu. Müşavirlikte her zaman bir arkadaşımız vardı.” dedi. Samimi ortamda geçen akşam yemeğinde konuşan Kızılarslan, Rusya’nın artık tamamı ile resmi ticarete yöneldiğini, iş dünyasının gelecek planlarını bu yönde yapmalarını istedi.

RUSYA EKONOMİSİ DAHA ŞEFFAF HALE GELİYOR

Rusya ile ticaret hacminin artırılmasında önemli katkıları olan müşavirler, çoğu zaman inisiyatif alarak sorunları çözmeye çalıştıklarını belirtti.

Rusya ile son dönemde yaşanan hal sorununu değerlendiren Ticaret Müşaviri Nesimoğlu, Moskova Belediyesi’nin teklifleri olduğunu, tüm bunların değerlendirildiğini söyledi. Nesimoğlu, “Rusya tekstil sektöründe olduğu gibi artık pazarlarda da tamamı ile resmi bir yapıya dönüşüyor. Aslında yeni sistem önceki dönemdeki risk ve diğer masraflar dikkate alındığında ek maliyet getirmiyor. Türk meyve ve sebze ihracatçılarının bu yeni kayıtlı yapıya geçmeleri gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA’DA KURUMSALLAŞMAK VE YERELLEŞMEK LAZIM

Rusya pazarının her geçen gün daha da şeffaf hale geldiğini teyit eden Köseliören de, “Rusya pazarında kurumsallaşmak ve yerelleşmek çok önemli. Rusya’da belirli bir ölçekle ve doğru kurumla iş yapmak gerekiyor. Türkiye’de tıkanıp Rusya’da çözüm aramaya gelenler bazen küçük birikimlerini de kaybedebiliyor. Rusya pazarında doğru kurulum çok önemli…” ifadelerini kullandı. Köseliören, Çerkezovski ve diğer pazarların kapatılmasının ardından bir kısım Türk girişimcilerin zarar gördüğünü, bazı firmaların markalaşma ve mağazalaşma dönüşümünü başarılı bir şekilde gerçekleştiremediklerini hatırlattı.

Türk girişimcilere Rusya’ya girmek için hızlı hareket etmeleri ve yatırım yapmaları önerisinde bulunan Ticaret Müşaviri Karabörklü de Rusya’nın her geçen gün resmi hale geldiğini, Dünya Ticaret Örgütü üyeliği çerçevesinde yapılanmasını sürdürdüğünü belirtti.
Toplantıda konuşan Viko Rusya Belarus Genel Müdürü Bayrıdost da tekstil ve gıda sektöründe yaşanan pazarların kapatılması yönündeki çalışmaların kendi sektörleri açısından da yaşandığını söyledi. İnşaat malzeme pazarlarının da kapatıldığını ifade eden Bayrıdost, “Burada iş yapan bazı şirketler yasal zemine hızlı bir şekilde geçiş yaptı.” dedi.

Programın sonunda RUTİD yöneticileri Ticaret Müşavirlerine Rusya manzaralarının bulunduğu tablolar hediye etti. CİHAN

Yorumlar