THK Üniversitesi Rektörü: Havacılıkta bir çağ atlatıldı

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Bal, yolcu taşımada dünyada yıllık ortalama yüzde 5 seviyelerinde gerçekleşen yolcu trafiği büyüme hızının, Türkiye için yüzde 16 olduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
THK Üniversitesi Rektörü: Havacılıkta bir çağ atlatıldı

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Bal, yolcu taşımada dünyada yıllık ortalama yüzde 5 seviyelerinde gerçekleşen yolcu trafiği büyüme hızının, Türkiye için yüzde 16 olduğunu ifade etti. Ban, “Bu büyüme hızın rekor. Havacılık sektöründe adeta bir çağ atlatıldı. ”dedi.

THK Ünivresitesi’nin düzenlediği, Sivil Havacılık Sektörü. Teknolojileri ve Eğitimi” paneline Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Bal ve Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici katıldı.

Toplantıda konuşan Rektör Ban, Türkiye’nin havacılık tarihi ile ilgili bilgi verdi.
Yaşanan gelişmelerle birlikte, son 10 yılda özellikle 2002 yılında başlamak üzere, havacılık sektöründe adeta bir çağ atlatıldığını ifade eden Ban, “Ulaşımın her alanda yapılan yatırımlarla gelişmiş ülkelere yaklaşılmış ve ülkemiz o devlerle yarışabilir hale gelmiştir. Yani günümüze gelindiğinde artık şunu diyebiliyoruz: ‘Biz havada bir numaraya yakınız.’ ”diye konuştu.
Ban, Türk sivil havacılığının da çok hızlı bir büyüme içerisine girdiğini belirterek, dünyada yıllık ortalama yüzde 5 seviyelerinde gerçekleşen yolcu trafiğini büyüme hızının, Türkiye için yüzde 16’larda seyrettiğini de kaydetti. Bu büyüme hızını “rekor” olarak nitelendiren Ban, “Üstelik 2015 yılı için öngörülen bu artış 2005 yılı sonunda yakalanmıştır. 2002 yılında 8 milyon 729 bin olan iç hat yolcu sayısı 2012 de yüzde 641 gibi rekor bir artışla 64 milyon 721 bine ulaşmış. Aynı şekilde 25 milyon olan dış hat yolcu sayısı da yüzde 78’lik bir artış kaydederek 65 milyon 630 bin rakamına ulaşmıştır. Sadece yolcu sayısı olarak değil yük trafiğinde de çok ciddi artışlar vardır. Bununla birlikte 2003 yılına kıyasla uçak trafiğinde de iç hatlar yüzde 283 lük dış hatlarda da yüzde 125’lik transit uçuştan yüzde 83 lük artış yaşanmıştır.” bilgilerini verdi.

Türkiye’nin bu gün dünyanın 16’ncı, Avrupa’nın 6’ncı ise büyük ekonomisine sahip olduğunu ifade eden Ban, şöyle devam etti:

“Sivil havacılıkta da geri kalmamız asla düşünülemez. Sivil Havacılık sektöründeki hızlı gelişme havacılık alanında eğitim görmüş takviye personelin kendi alanında iş bulabilme imkanını da arttırmıştır.”

Programın sonunda, Rektör Ünsal Ban Orhan Birdal’a bir plaket verdi.
CİHAN

Yorumlar