Tezer: Daralma Nisan'da da yüzde 30 devam etti, endişe verici bir durum

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Sekreteri Özgür Tezer, otomotiv satışlarındaki daralmanın Nisan ayında yüzde 30 seviyelerinde devam ettiğini belirterek, “Bu endişe verici bir durum, yılın toplamına da yansıyacak görünüyor.”...

Google Haberlere Abone ol
Tezer: Daralma Nisan'da da yüzde 30 devam etti, endişe verici bir durum

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Sekreteri Özgür Tezer, otomotiv satışlarındaki daralmanın Nisan ayında yüzde 30 seviyelerinde devam ettiğini belirterek, “Bu endişe verici bir durum, yılın toplamına da yansıyacak görünüyor.” dedi.

Özgür Tezer, Rekabet Kurumu ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) işbirliği ile UÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nde düzenlenen ’12. Rekabet Hukuku ve İktisadında Güncel Gelişmeler Sempozyumu’na katıldı. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Dr. Erce, otomotiv sektörünün yılın ilk 4 ayında yüzde 25 daralma yaşamasını değerlendirdi.

"73 BİN 500 OLAN PAZAR, 53 BİN SEVİYELERİNDE KAPANDI"

En büyük problemin kur seviyelerindeki değişiklikten kaynaklandığını ifade eden Tezer, şöyle konuştu: "Hükümetin aldığı orta vadeli program hedefinde kredileri sınırlandırması, kredilerin sürelerinin düşmesi, kredi faizlerinin artışı tabi çok büyük etken oldu. ÖTV’nin artışını da atlamamak lazım. Yılbaşı itibariyle ÖTV’de de bir artış yaşandı. Bütün bunların getirdiği bir sonuç yüzde 30’un üzerinde pazarda bir daralma söz konusu oldu. Bugün Nisan sonuçları da açıklandı. Geçen sene 73 bin 500 olan Pazar, 53 bin seviyelerinde kapandı. Dolayısıyla Nisan ayında da satış rakamları yüzde 30 seviyelerinde daralmaya devam etti. Bu endişe verici bir durum, yılın toplamına da yansıyacak görünüyor."

"KARLARIMIZDAN FERAGAT EDİYORUZ, DARALMA HALA YÜZDE 30"

Sektör temsilcilerinin daralmayı aşabilmek için çeşitli tedbirler aldığına dikkat çeken Tezer, şunları ifade etti: "Üreticiler araçları bir şekilde üretiyorlar ve bunların müşterilerle buluşması gerekiyor. Kampanyalar yapılmak zorunda. Bugün yüzde 30’lara varan daralmayı başka türlü aşma şansımız yok. Karlarımızdan mümkün olduğunca feragat ediyoruz. Kampanyaları artırıyoruz, kredi seçenekleri artırmaya çalışıyoruz, ikinci el satışlarda destek vermeye çalışıyoruz. Bütün bunların sonucu hala Pazar yüzde 30 daralıyor. Çok tahmin yapmak zor ama bu seviyede daralmanın yıl sonuna kadar gideceğini söyleyebiliriz." CİHAN

Yorumlar