TESK: Ticket firmaları esnaftan daha çok kazanıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeme içme piyasasında yoğun bir şekilde kullanılmaya başlayan yemek kartlarından (ticket) yüzde 7 ila 11 arasında komisyon kesilmesine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
TESK: Ticket firmaları esnaftan daha çok kazanıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeme içme piyasasında yoğun bir şekilde kullanılmaya başlayan yemek kartlarından (ticket) yüzde 7 ila 11 arasında komisyon kesilmesine tepki gösterdi. Palandöken, “Yemek kartlarından alınan komisyonlar lokantacı, büfeci, pizzacı, pastacı gibi 10 binlerce esnafımızı isyan ettirdi. Kazanmadığı parayı komisyona veriyorlar. Ticket firmalarının elleri esnafın cebinde. Komisyonlar mutlaka aşağıya çekilmeli.” dedi.

Ankara Hamburger, Pizza ve Piknik İşletmecileri Odası'nı ziyaret ederek Başkan Mustafa Keskinbaşoğlu ile görüşen Bendevi Palandöken, piyasada 4 milyar lirayı aşan miktarda ticket fişi kullanıldığını söyledi. Pazarda hızla büyüyen birkaç yabancı şirketin tekelleşmeye giderek komisyonları yüksek tuttuğunu söyleyen Palandöken, şöyle devam etti: “Ortalama yüzde 7-8’lerden yüzde 11’lere kadar çıkan yüksek komisyonlar alınıyor. Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor. Bu kadar yüksek komisyonlarla esnafımızın emeğine ortak olunuyor. Esnaf yüzde 11 kazanamazken, yemek kartı firmalarına aşırı oranda komisyon olarak ödüyor. Bu esnaf nasıl geçinsin, faturasını, vergisini, işçi maaşlarını ve sigorta giderlerini nasıl ödesin? Ticket firmaları şu an esnafımızdan daha çok kazanmaktadırlar.”

“YEMEK ÇEKLERİ AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR”

Yemek fişlerinin amacı dışında da kullanıldığını kaydeden Bendevi Palandöken, “Piyasayı ele geçirmiş büyük yemek kartı şirketleri arasında komisyon oranlarında bir rekabet olmadığı gibi ödemeler de keyfi olarak geciktirilerek esnafımıza ikinci darbe vuruluyor. Yemek kartları kullanıcı sayısı arttıkça, komisyonların düşmesi beklenirken, bizde aksine oranlar yükseliyor. Ayrıca yemek kartlarının üye iş yeri dışında yani amacının dışında kullanılmasına müsaade ediyorlar. Giyim kuşam, hatta kontör alımında bile kullanılan yemek çekleri sistemde kaçağa yol açıyor. Çalışanlarına yemek kartı dağıtan firmalar da çalışanlarının yemek yemeyerek veriminin düşmesine neden olduğu için kartların başka alışverişlerde kullanılmasına karşı çıkıyor. Ayrıca kart firmalarının alt yapı eksiklikleri, sık sık bozulan POS makineleri, yüksek servis ücretleri, habersiz yapılan sigorta ve ekstra kesintiler esnafın kazancını daha da düşürmektedir. Avrupa Birliği ülkelerindeki oranlar dikkate alınmalı. Mutlaka alınan komisyonlara bir sınırlama getirilerek, kullanımına yönelik yasal düzenleme yapılmalıdır.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar