Tekstilde katma değeri 400 katına çıkaracak merkez İzmir’de kuruluyor

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), tekstile değer katacak bir işbirliğine imza attı.

Google Haberlere Abone ol
Tekstilde katma değeri 400 katına çıkaracak merkez İzmir’de kuruluyor

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), tekstile değer katacak bir işbirliğine imza attı. İki kurumun ortaklığında kurulacak Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi, sektörde katma değeri 300-400 kata kadar çıkan teknik tekstil alanında araştırmalar yapacak. Tıbbi alandan iş güvenliğine kadar pek çok teknik ve koruyucu tekstil ürünlerinin ar-ge çalışmaların yapılacağı merkez, İzmir’i ihracatta üst noktalara taşıyacak. Sağlayacağı bilgi teknolojisiyle de bu alanda merkez yapacak. Araştırılacaklar arasında, gramı 200 doları geçen tıbbi tekstil ürünleri de yer alacak. DEÜ Tınaztepe Kampüsü’nde kurulacak merkezin bütçesi 5 milyon lira olacak, bunun yüzde 75’i İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’ndan sağlanacak.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören, Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Yeşilpınar ile DEÜ Üniversite Sanayi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Bayram, merkezin kuruluş sürecini anlatmak amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri’nde bir basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Ünlütürk, kurulacak merkezde başta koruyucular olmak üzere teknik tekstil alanında ar-ge çalışmaları yapılacağını, bu sayede Ege Bölgesi’nin teknik tekstil ihracatında sıçrama yapacağını kaydetti. Bölgedeki firmaların rekabet gücünü ve ihracatlarını arttırmak için gerekli kaynakları sağlamak ve altyapıyı oluşturmak için çalıştıklarını ifade ederek, “Türkiye’nin ihracatta ortalama kilogram fiyatı 1,5 dolar seviyesinde. Tekstil ihracatında bu fiyat 10-15 dolara çıkıyor, konfeksiyon ürünlerinde 20-25 doları buluyor. Teknik tekstilde ise bu rakam 30 ile 50 dolar arasında değişiyor, yani katma değeri iki üç katına kadar çıkarmak mümkün. Tıbbi teknik tekstilde ise bu oran 300-400 kata çıkıyor, yani damar dokusunu takviye eden tekstil malzemesinin 1 gramı bile klasik tekstil ürününe göre 300-400 kat daha pahalı. Böylesi katma değerli ürünler, Türkiye’nin ve bölgemizin gelişmesine de katkı sağlayacak.” dedi.

TIBBİ TEKSTİLDE TÜRKİYE’DE TEK MERKEZ OLACAK

Türkiye’nin bugün yaklaşık 2 milyar dolarlık teknik tekstil ihracatı bulunduğunu kaydeden Birlik Başkanı Ünlütürk, şöyle devam etti: “Son 10 yılda teknik tekstillerin ülkemiz tekstil ve konfeksiyon ihracatındaki payı yaklaşık iki katına çıktı ve yüzde 25’lik paya ulaştı fakat hâlâ dünya pazarında yüzde 1 civarında payımız var. Bu merkez, başta koruyucu teknik tekstiller olmak üzere tıbbi teknik tekstiller alanında da hizmet verecek, Türkiye’deki tek merkez olacak.”

'GELECEK TEKNİK TEKSTİLDE'

Sektörün son yıllarda teknik tekstile doğru bir dönüşüm süreci geçirdiğine dikkat çeken Sabri Ünlütürk, “Teknik tekstillerin dünya tekstil ve hazır giyim üretimindeki payı yüzde 25. Teknik tekstillerin kullanım alanları itibariyle birçok sanayi dalını içermesi, bu oranın daha da artacağı tahminlerini kuvvetlendiriyor. Bu alanda ülkemizin verilerine baktığımızda, üretim ve ihracatta net bir artış trendi görüyoruz ancak bu artışı daha da ivmelendirmek ve sürdürülebilir kılmak adına teknoloji ve ar-ge altyapımızı güçlendirmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

‘SANAYİ İLE ÜNİVERSİTEYİ ENTEGRE EDECEK’

Rektör Yardımcısı Özgören ise Türkiye’nin ilk sağlık teknoparkını açtıklarını belirterek, şunları kaydetti: “İlgimizi çeken ikinci tematik konu ise teknik tekstil oldu. Birliğin bize teklifte bulunmasını memnuniyetle kabul ettik. Üniversiteler bugüne kadar yeterli hızda sanayiyi destekleyemedi ama bugün üniversitelerin teknoparklar oluşturması, sanayiyle işbirliğini artırdı. Bölgemizde yapacağımız doğru dönüşümle bu kent, bir cazibe merkezi haline gelebilir.”

Prof. Dr. Yeşilpınar da teknik tekstil merkezinin sanayi ile akademi süreçlerini entegre edeceğini, bu bağlamda Türkiye için oldukça büyük bir gereklilik olduğunu söyledi.

TEKNİK TEKSTİL

Teknik tekstiller, estetik veya dekoratif özelliklerinden ziyade sahip oldukları teknik ve performans özellikleri için imal edilen materyaller ve ürünleridir. Teknik tekstiller 12 sınıfa ayrılmaktadır: Tarım, bina ve inşaat, giyim, jeotekstiller, ev, endüstriyel, hijyen ve tıbbi, taşımacılık, ambalaj, koruyucu giysiler, spor ve boş zaman tekstilleri, ekoloji ve çevre teknik tekstilleri. CİHAN

Yorumlar