Tekin’den Babacan’a: Bankalar müşteri onayı olmadan para alabilir mi?

Bankaların, kullanılmayan hesaplardan müşterinin onayı ve bilgisi olmaksızın ücret alıp alamayacağı tartışmaları devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, bu konuda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan...

Google Haberlere Abone ol
Tekin’den Babacan’a: Bankalar müşteri onayı olmadan para alabilir mi?

Bankaların, kullanılmayan hesaplardan müşterinin onayı ve bilgisi olmaksızın ücret alıp alamayacağı tartışmaları devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, bu konuda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan açıklama isteyerek, "Hesaplarını kapatmayan ya da bildirim alamadığı için hesap kapatmayı yapamayan vatandaşlara, bankalar tarafından uygulanacak olan 1 yıllık kart işletim ücreti tutarı nasıl belirlenecektir?" diye sordu.

Gürsel Tekin, TBMM Başkanlığı'na Ali Babacan tarafından cevaplanması talebiyle soru önergesi verdi. Önergede, Türkiye Bankalar Birliği ve BDDK’nın birlikte yayımladığı bir düzenleme ile 1 Eylül 2013 itibarıyla, 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat hesapları ve diğer bankacılık ürünlerinden müşterilere bilgi verilmeksizin ücret alınamayacağı yönünde karara vardığına işaret etti. Tekin, "Ancak bazı basın organlarında 9 - 10 Nisan 2014 tarihlerinde, 'Kullanılmayan banka hesaplarına dikkat' başlıklı haberler yer almıştır. Haberlerde, bankaların kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerden hesap işletim ücreti alacağı, bu türlü hesapların 28 Nisan 2014 tarihine kadar kapatılması gerektiği belirtilmiştir." diyerek, şu soruları sordu:

* Bankalar, kullanılmayan hesaplardan müşterinin onayı ve bilgisi olmaksızın ücret alabilmekte midir?

* Bankaların, müşterilerine hareketsiz hesaplara ilişkin yaptıkları bilgilendirmelerden iletişim bilgileri güncel olmayan ve haberdar olmayan tüketicilerin mağduriyetlerinin önlenmesi için ne gibi önlemler alınmaktadır?

* Yapılan düzenlemenin amacının müşterilerin hesaplarından ücret alınmasını önlemek olması gerekirken, kapatılmayan hesaplardan ücret alınacak olmasında hangi tüketici yararı gözetilerek bu düzenleme çıkarılmıştır.

Bankalar Birliği verilerine göre, hareketsiz hesap olarak tanımlanan ve 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat hesapları ve diğer bankacılık ürünlerinden hesabı olan toplam tüketici sayısı nedir? Bu hesapların toplam TL cinsinden değeri nedir?

* Tüketici hesap açarken sözleşmeyi kurye ile müşterinin ayağına gönderen ve bütün kolaylıkları sağlayan bankalar, iş hesap kapatmaya gelince bin bir türlü zorluk çıkarmaktalar. Hesap kapatmak isteyen müşteriler her banka için ayrı bir uygulama ile karşılaşmakta, bu garabet nedeniyle vatandaş mağdur edilmektedir. Vatandaşın hesap kapatırken karşılaştığı zorlukların giderilmesi için standart bir düzenleme getirmeyi düşünüyor musunuz?

* Hesaplarını kapatmayan ya da bildirim alamadığı için hesap kapatmayı yapamayan vatandaşlara, bankalar tarafından uygulanacak olan 1 yıllık kart işletim ücreti tutarı nasıl belirlenecektir?

CİHAN

Yorumlar