Tek ülkeden yapılan seyehat ve el çantaları ithalatına kota konuldu

Ekonomi Bakanlığı, seyahat çantaları, el çantaları gibi mahfazaların ithalatında korunma önlemi uygulanmasına ilişkin tarife kontenjanı esasını belirledi. Belirlenen esaslara göre; tarife kontenjanı miktarı 5 milyon 360 bin 706 adet olacak....

Google Haberlere Abone ol
Tek ülkeden yapılan seyehat ve el çantaları ithalatına kota konuldu

Ekonomi Bakanlığı, seyahat çantaları, el çantaları gibi mahfazaların ithalatında korunma önlemi uygulanmasına ilişkin tarife kontenjanı esasını belirledi. Belirlenen esaslara göre; tarife kontenjanı miktarı 5 milyon 360 bin 706 adet olacak. Ancak her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için bir dönemde verilecek tarife kontenjanı 1 milyon 786 bin 902 adeti geçemeyecek.

Ekonomi Bakanlığı'nın 'İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliği' Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre 1 Nisan 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan 'Seyahat Çantaları, El Çantaları ve Benzeri Mahfazaların İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar' çerçevesinde açılan tarife kontenjanının başvuru ve dağıtım ile kullanım usul ve esaslarını içeriyor.

Tarife kontenjanı miktarı, ek mali yükümlülüğün uygulandığı her bir dönem için, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli tarife kontenjanı kapsamı eşyanın tamamı için toplam 5 milyon 360 bin 706 adet olarak belirlendi. Ancak her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için bir dönemde verilecek tarife kontenjanı 1 milyon 786 bin 902 adeti geçemeyecek.

BAŞVURU USUL VE ESASLARI

Tarife kontenjanı başvurularının değerlendirmesi için İthal Lisansı Başvuru Formu'nun usulüne uygun bir şekilde doldurularak tam ve eksiksiz bir şekilde Ekonomi Bakanlığı'na gönderilmesi gerekecek. Bir başvuruda ancak bir ithal lisansı talep edilebilecek. Tebliğ kapsamında yapılan beyanın doğruluğuyla ve ithal mallarla ilgili incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya Bakanlık yetkili olacak. Başvuruda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık olduğu durumlarda söz konusu tutarsızlık başvuru sahibi tarafından giderilinceye kadar talep karşılanmayacak. Bakanlık, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belge isteyebilecek.

TARİFE KONTENJANINI İLK BAŞVURUYU YAPAN ALACAK

Tebliğe göre; tarife kontenjanı, başvuru sırasına göre ilk gelen ilk alır yöntemiyle dağıtılacak. Başvuru sırasının belirlenmesinde Bakanlık genel evrak giriş tarih ve numarası esas olacak postadaki gecikmeler dikkate alınmayacak. Bir ithal lisansında verilebilecek tarife kontenjanı miktarı 5 bin kilogramı (brüt) ve 5 bin adedi (her iki koşulu birden sağlayarak) geçemeyecek. Bir ithal lisansı sadece bir ülke veya gümrük bölgesi için düzenlenecek. Tebliğ 8 Nisan 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. CİHAN

Yorumlar