Tarımsal kredi dönüşleri yüzde 98'e tırmandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sıfır faiz ve düşük faizli kredi uygulaması ile birlikte tarımsal kredilerin geri dönüşünde sevindiren rakamlar ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Tarımsal kredi dönüşleri yüzde 98'e tırmandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sıfır faiz ve düşük faizli kredi uygulaması ile birlikte tarımsal kredilerin geri dönüşünde sevindiren rakamlar ortaya çıktı. 2002 yılında geri dönüş oranı Ziraat Bankası’nda yüzde 38, Tarım Kredi Kooperatifleri'nde ise yüzde 71 seviyelerinde iken 2013 yılı sonu itibariyle bu rakam Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde yüzde 98’e tırmandı.

Kredilerin geri dönüş oranının yüzde 98’lerde seyri ise hem üreticinin hem de tarımsal kredi veren Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri'nin yüzünü güldürdü. Tarımsal maliyetlerin azaltılarak, üreticinin gelir seviyesini yükseltilmesini hedefleyen düşük faizli kredi uygulaması kredi kullanımında da büyük artış sağladı. Tarımın finansmanında önemli rol üstlenen tarımsal kredilerde uygun koşullar ve düşük faiz uygulamasının yanında sürdürülebilir bir politika benimsenerek; üreticilerin uygun koşullarda finansman ihtiyacı karşılandı ve üretimde sürdürülebilirlik sağlandı.

11 yıl önce tarımsal yatırım ve işletme kredilerinde faiz oranları Ziraat Bankası'nda yüzde 59, Tarım Kredi Kooperatifleri'nde yüzde 69 iken, bugün üreticilere verilen kredilerin faiz oranı sıfır ile yüzde 8,25 aralığında uygulanıyor. 2004 yılında başlatılan sübvansiyonlu yani faiz indirimli tarımsal kredi uygulamasının kapsamı her yıl genişletildi, birçok tarımsal konu sıfır faizli kredi kapsamına alındı. Bugün üreticiler; sulama, hayvancılık, su ürünleri, kanatlı sektörü, tohumculuk, yem bitkileri üretimi gibi konularda faizsiz kredi kullanma imkanına sahip.

Bu cazip uygulamalar tarıma yatırım yapmak isteyen girişimcileri harekete geçirdi. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde kullanmak üzere 2013 yılı içinde Ziraat Bankası'ndan 314 bin üretici 11,8 milyar TL, Tarım Kredi Kooperatifleri’nden de 409 bin üretici 5,2 milyar TL olmak üzere toplam 729 bin üretici 17 milyar TL tarımsal kredi kullandı. Tarımsal kredi bakiyesi ise 2013 yılı sonu itibariyle toplamda 24 milyar TL oldu.

2010 yılında başlayan hayvancılığa faizsiz kredi uygulaması kapsamında hayvancılık için 4 yıl içinde toplam 7,5 milyar TL faizsiz kredi kullandırıldı. CİHAN

Yorumlar