Tarımda üretici fiyatları haziranda geriledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarının Mayıs ayında artmamasının ardından Haziran ayında yüzde 0,18 gerilediğini bildirdi.Bayraktar, yaptığı açıklamada Haziran ayında tarımın...

Google Haberlere Abone ol
Tarımda üretici fiyatları haziranda geriledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarının Mayıs ayında artmamasının ardından Haziran ayında yüzde 0,18 gerilediğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada Haziran ayında tarımın genelinde üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 0,18, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 0,20 gerilediğini, ormancılık ürünlerinde yüzde 0,42, balıkçılıkta yüzde 0,09 arttığını aktardı.

Üretici fiyatlarının Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde tarımın genelinde yüzde 7,37, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,87 arttığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarımda üretici fiyatları genel enflasyonun altında kalmıştır. Üreticimiz, 2013 Ekim ayından bu yana hemen her türlü tabii afeti yaşamasına karşın bin bir güçlükle ürettiği ürün, genel enflasyonun altında değerlenmiştir. Bu da üreticimiz için sıkıntı kaynağıdır. Haziran ayında fiyatlar, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0,86, pirinç dışındaki tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 3,36, lifli bitkilerde yüzde 0,49 içecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerde yüzde 12,20 arttı. Haziran ayında fiyatlarda canlı kümes hayvanları ve yumurtada yüzde 5,48, diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,39, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 0,09, yumuşak çekirdekli ve sert çekirdekli meyvelerde yüzde 0,77, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,91, canlı sığırlar, mandalar ile bunlardan elde edilen işlenmemiş sütte yüzde 0,90, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,42 artış oldu.

Fiyatlar, çeltikte yüzde 3,76, sebze ve kavun-karpuz, çok yıllık bitkisel ürünlerde, kök ve yumrularda yüzde 1,23, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde yüzde 6,30, yağlı meyvelerde yüzde 0,64 ve koyun ve keçiler ile bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında yüzde 0,89 geriledi.

İşlenmemiş tütünde fiyatlar değişmedi.”

Haziran ayında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,36 artmasına karşın tarımda üretici fiyatlarının yüzde 0,18 gerilemesinin, üreticinin uygun fiyatla ürün ürettiğini gösterdiğini dile getiren Bayraktar, “üreticinin uygun fiyatla ürettiği ürünü, tüketici de makul fiyatla tüketebilmelidir.” dedi.

Gıda ve alkolsüz içeceklerde, Haziran ayında enflasyon yüzde 0,36, Haziran itibarıyla son bir yıllık enflasyon yüzde 12,47, on iki aylık ortalamalara göre enflasyon ise yüzde 11,10 olmuştu.

CİHAN

Yorumlar