Tanıtım işe yaradı, Japonya’ya kanatlı ürün satacağız

Türkiye tavuk ve yumurta sektöründe faaliyet gösteren 450 işletmenin üyesi olduğu Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG), son zamanlarda bazı doktorlar tarafından gündeme getirilen ‘Tavuk eti kanser yapıyor, yumurta tüylenmeye yol açıyor’ eleştirileri üzerine medya.

Google Haberlere Abone ol
Tanıtım işe yaradı, Japonya’ya kanatlı ürün satacağız

Türkiye tavuk ve yumurta sektöründe faaliyet gösteren 450 işletmenin üyesi olduğu Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG), son zamanlarda bazı doktorlar tarafından gündeme getirilen ‘Tavuk eti kanser yapıyor, yumurta tüylenmeye yol açıyor’ eleştirileri üzerine medya turu düzenledi. Has Tavuk Kesimhane ve Burdan yumurta tesislerinin kapılarını gazetecilere açan sektör temsilcileri adına KTG Başkanı Şahin Aydemir müjdeyi verdi: "Türk tavuğu kaliteli olduğu için Brezilya tavuğundan ton başına 400 dolar daha fazla. Gerekli hijyen denetimlerinden sonra Japonya’ya ihracat başlıyoruz."

Balıkesir’in Susurluk ilçesinde faaliyet gösteren Has Tavuk Kesimhanesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan KTG Başkanı Şahin Aydemir, Türkiye’nin, tavukçuluk sektörünün ulaştığı noktadan dolayı tüm dünyadan teveccüh gördüklerini söyledi. En son olarak Japonya’nın Türkiye’den tavuk ve tavuk ürünlerini alma kararını ilettiğine dikkat çeken Aydemir, "Önümüzdeki hafta içerisinde Türkiye’ye gelerek resmi heyetle, Türkiye’den tavuk ürünlerinin açılışını serbest bırakma konusunda Türkiye’deki işletmeleri kontrol ve denetime geleceklerini ifade etmiş, bu denetimlerden sonra Türkiye ‘deki tavuk ürünlerini Japonya pazarında görme imkanına ulaşacağız. 62 ülkeye yumurta ve beyaz et olarak ihracatımız var. Kalitemiz nedeniyle Brezilya, Arjantin gibi ülkelerden ton başına 400 dolardan pahalı satmamıza rağmen kalitemiz sebebiyle Türk tavuk ürünleri tercih ediliyor. 360 adet yumurta kutusunda bile diğer ülkelerden 4 dolar daha pahalı olmamıza rağmen bizim ürünler tercih ediliyor. Japonya’ya tavuk ve tavuk ürünleri satacağız, beyaz et satacağız, katma değeri fazla ürünler satacağız." diye konuştu.

'ŞEHİR EFSANELERİNE KULAK ASMAYIN'

Dr. Yavuz Dizdar’ın televizyon programlarında ‘Tavuk eti kanser yapıyor, yumurta tüylenmeye yol açıyor’ gibi açıklamalarının sektörü baltaladığını savunan Aydemir şöyle devam etti: "Tavuk sektörünün tüm süreçlerini medyaya göstermekten kıvanç duyuyoruz. Ülkemizdeki tavukçuluk sektörü uygulamış olduğu teknoloji ile dünyanın en ileri teknolojisine sahiptir. Halkımızın ihtiyacı olan sağlıklı, doğal hayvansal protein kaynakları üretilir. Gerek et gerekse yumurta tesislerinde sağlıklı üretimin nasıl gerçekleştiğini göstermek için kapılarımızı açtık. Şehir efsanelerine kurban edilmeyecek kadar ciddi, baştan sona, çiftlikten sofraya gıda güvenliği zinciri içerisinde üretim yapan tavukçuluk sektörünün nasıl insan sağlığına verdiği önemi medya gözüyle bakmanızı istedik. Türkiye’de doğrudan 600 bin dolaylı yoldan 3 milyon kişi bu sektörden ekmek yiyor. Yıllık 7 milyar dolar ekonomiye katkısı olan sektör, yıllık 1 milyar 32 milyon dolar ihracat yapıyor. Dünyada yumurta ihracatında ikinci, beyaz et ihracatında ise dünyada 7’inci sıradayız. Çiftçiyi üretim noktasında destekleyen, mısır üretimi noktasında destekleyen. Bu sayede tamamen yerli mısır kullanılmaktadır. Sektörün mısır üreticisine verdiği destekle çiftçi, yerli mısırı üretmenin avantajını görmüş ve üretmeye başlamıştır. Türkiye’deki fason üreticilik modeli dünyaya örnek olmuştur. Köyden kente göçü engelleyen, insanların yerinde kalarak gelir sağlaması anlamında büyük öneme sahiptir."

'HİÇBİR İŞLETMEDE KUŞ GRİBİNE RASTLANMADI'

Yumurta sektöründe bin 100, damızlık ve tavuk eti üretiminde 100’e yakın firmanın hizmet verdiğini anlatan KTG Başkanı Şahin Aydemir, fason üreticilerle birlikte sektördeki işletmeci sayısının binlerle ifade edildiğini dile getirdi. Türkiye’de 2005 yılındaki kuş gribi vakasından sonra hiçbir işletmeden kuş gribine rastlanmazken köy tavuklarında vakalara rastlanıldığını belirten Aydemir şöyle devam etti: "En küçüğünden en büyüğüne tüm işletmelerimiz devletin veterinerleri tarafından kontrol edilmektedir. Tavukçuluk ve yumurta sektörü; her barkodundan geriye doğru üretim zincirini kontrol edebileceğiniz tek sektördür. Çiftlikten sofraya gıda güvenliği olan tek sektördür. 2012 yılında 15 bin 120 adet raflardan alınan test edilen hiçbir üründe sağlığa aykırı olumsuz madde bulunmayan tek sektörde tavukçuluk sektörümüz. Ne yazık ki; sektörün gerçeklerini bilmeden yanlış bilgilendirmeler yaparak, halkımızın geleceğine zarar verdiğini bilmeyen, yanlış ifade eden şehir efsanesiyle kendi menfaatleri için çalışan insanların bu sektörü kötülediklerini görüyoruz. Yumurta, anne sütünden sonra dünyadaki en sağlıklı besin olarak gösteriliyor, yumurtayı bile tereddütle çocuklarımıza yedirmeye başladık. Halbuki; çocukların beyin hücrelerinin oluşması, gelişmelerinin sağlıklı olması için, görme bozukluklarının giderilmesi için, genç kadınların göğüs kanseri riskini azaltmak için, yüzde 98’si sindirilebilir yumurtayı herkesin tüketmesi gerekiyor. Beyaz et içerdiği özellikler itibariyle çok sağlıklı ve yağ özelliğinin de düşük olması sebebiyle her yaş döneminde rahatlıkla kullanılabilecek sağlıklı protein kaynağıdır."

'1 MİLYON 900 BİN TON TAVUK ÜRETİMİ VAR'

Türkiye’de yıllık 1 milyon 900 bin ton tavuk eti üretimi olduğunu anlatan KTG Başkanı, Has Tavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, "Yıllık 16 milyar adet yumurta üretimi söz konusu. Dünyanın yumurta ihracatında dünya ikincisi, üretiminde 7’inci sıra. Beyaz et üretiminde dünya 11’incisi ihracatında ise 7’inci sıradayız. 2013 hedefini 2013 yılında gerçekleşmiş tek sektörüz. Türkiye tavukçuluk sektöründeki hijyentesi dünyanın hiçbir ülkesinde yok, buna ABD’de dahil. Yalan, yanlış yanıltıcı haber vermek değil. Bilgi artık avucumuzun içerisinde. İnsanlar konuşuyor, kimse sorgulamıyor. Bir tavuk günde üç yumurta verir mi? Bir tavuğun yumurta oluşturma süresi maksimum 24,5 saattir." dedi.

KENDİ EVİME GELDİĞİ İÇİN BURADAYIM

Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyen Teknolojileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar ise Dr. Yavuz Dizdar’ın konuşmalarının toplum tarafından endişeye yol açtığını söyledi. Prof. Dr. Tayar şunları kaydetti: "Bu, benim için neden önemli? Bu söylentiler benim evime geldiği için buradayım. Benim annem bile 'Ya Mustafa, yumurtalarda böyle bir şey varmış, çocuklara yedirmeyin.' O kuşku, o söylenti benim evime kadar geldi. Şimdiye kadar ciddiye almıyordum. Yoğurda vuruldu laftalar, yoğurt, yumurta, dünyanın en mükemmel gıdadır. Yumurtadan ucuz kaliteli bir protein kaynağı yok, Tavuk eti ve yumurta her yaş için son derece önemli. Biz tüketilmesini yaygınlaştırmak için çalışırken, televizyona çıkıp ‘Biz bakkala sorduk, yumurtayı yıkıyorlar’ Yumurta yıkanmaz. Yumurtanın etrafı kaplanırsa ayrı bir tekniktir. Google okur yazarlığı yanlış bilgilendirmeye yol açıyor. Dihidrojen oksit dünyanın en tehlikeli maddesi, öldürür kanser yapar. Dihidrojen oksit yüksek miktarda ise deri yanıklarını yüzde 30 oranında sebebidir. Dihidrojen oksit; sudur. Böyle anlatırsam suyu olur mu? Doğru her zaman doğru anlaşılmaz. Yavuz Dizdar popüler, kıskanıyorum da. Tüm kadın programında var. Kitabı satıyor. Ciddiye alıp okuyorum. Referans olarak mahalle bakkalına güvenilir mi? 30 yıl veteriner fakültesinde gıda güvenliği için kendimi parçalıyorum, birisi minare eğri diyor. İşi gücü bırakıp her gün bir yerde olmam lazım."

MEDYA MENSUPLARI KESİMDEN, PARÇALANMAYA TÜM ÜRETİM NOKTALARINI GEZDİ

Has Tavuk Kesimhanesi’ndeki basın toplantısında ilginç görüntüler de yaşandı. Gazetecilerin oturduğu masaya yeni doğmuş civcivler getirildi. Sektör temsilcileri, ‘her şey doğal, işte bakın’ diyerek civcivleri basın mensuplarının ellerine verdi. Gazeteciler de civcivleri severken ortaya ilginç görüntüler çıktı. Basın toplantısının ardından medya mensupları için kesimhanenin kapıları ardına kadar açıldı. Üretim çiftçiliğinden gelen tavukların kamyonlardan indirilmesi ve kesim ünitesine gitmesinden başlayan medya turunda konuşan KGT Başkanı Şahin aydemir ‘helal kesim’ konusuna da açıklık getirdi. Aydemir, şunları kaydetti: "Baştan sona hijyen önemlidir. Sadece tavuğu elle kesmiş olmanız, keserken ‘Bismillah’ demeniz değil, baştan sona hijyen sistemini, hijyen kurallarını uygulamak önemlidir. Bu tesislerde da canlının getirilişten son noktaya kadar hijyen birinci kural olarak tercih edilmiştir. Bu anlamda dikkat edilerek üretim yapılmaktadır.”

BURDAN YUMURTA DA KAPILARINI GAZETECİLERE AÇTI

Has Tavuk Kesimhanesi’ndeki medya turunda tavuğun elle kesilip, makineler kanalıyla paketleme ünitelerine kadar gelmesi kameralar tarafından görüntülendi. Susurluk’taki incelemelerin ardından gazeteciler Bursa’nın Karacabey ilçesindeki Burdan Yumurta Tesisleri’ne götürüldü. Tam 2 buçuk milyon yumurtalık tavuğun bulunduğu kümeslerin de gazetecilere gezdirildiği tesislerde günlük 2 milyon adet yumurta üretimi yapıldığı açıklandı. Yumurtaların kümesten itibaren el değmeden paketlenmesine şahitlik eden gazetecilerin sorularını KTG Başkanı Şahin Aydemir ve Matlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı tarafından cevaplandırıldı. CİHAN

Yorumlar