"Suriye savaşında en fazla Gaziantep ve Hatay gibi sınır illeri etkilenir"

Zirve Üniversitesi Orta Doğu Statejik Araştırmalar Merkezi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.

Google Haberlere Abone ol
"Suriye savaşında en fazla Gaziantep ve Hatay gibi sınır illeri etkilenir"

Zirve Üniversitesi Orta Doğu Statejik Araştırmalar Merkezi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Afacan, Türkiye’nin Suriye’yle girebileceği olası bir savaştan en fazla Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay gibi illerin etkileneceğine dikkat çekerek, böyle bir savaşta yeni yeni toparlanan Güneydoğu Anadolu’nun her yönden etkileneceğini savundu. Yrd. Doç. Afacan, 2002 yılındaki Irak Savaşı'nı ABD'nin 200 milyar dolar olarak öngörmesine rağmen 2 trilyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye zirvesine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında geçen olası bir savaşın özellikle sınır bölgesindeki şehirlere kritik etkilerinin kaçınılmaz olduğunu ifade den Yrd. Doç. Dr. Afacan, “Türkiye ile Suriye arasında olası bir savaşın genelde Türkiye’ye, özelde ise sınır bölgesindeki Kilis, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa gibi illere ne gibi etkileri olacağı önemlidir. Bunları iyi etüt etmek, Türkiye’nin ulusal çıkarları ve bölgesel değişim ve dönüşümleri anlama açısından kritik öneme haizdir. Gaziantep gibi bölgede sanayi ve ekonominin kalbi sayılan şehirlerin ciddi problemlerle karşılaşması büyük olasılıktır. Hali hazırda 200 bini aşkın Suriyeli sığınmacının yaşadığı kent, sosyo-ekonomik problemlerin yanında olası savaşın getirebileceği etnik, kültürel ve mezhepsel kamplaşmalar, sosyal dokuya ciddi zarar verebilir. Özellikle yüksek ekonomik büyüme ve buna bağlı istihdam arzı sekteye uğrayabilir.Bunların daha da ötesinde, Suriye ile 900 km olan hali hazırda denetimini sağlamada sıkıntı yaşadığımız sınırın güvenliği çok daha problemli hale gelecektir. Mültecilerin ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi grupların denetimsiz geçişi milli güvenliği daha tehlikeye atma potansiyeli yüksektir.” dedi.

Suriye ile olası bir savaşta Türkiye’ye büyük maliyetler çıkacağını detaylarıyla anlatan Afacan, şöyle devam etti; “Suriye krizinde ciddi angajmanları ve risk değerlendirmeleri olan Rusya, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün, ABD, AB, Hizbullah ve El-Kaide gibi aktörlerin nasıl pozisyon alacaklarını iyi hesaplamak gerekir. Özellikle Rusya, İran gibi ülkeler ve Hizbullah ve El-Kaide ilintili örgütlerin Türkiye’ye ciddi maliyet çıkarma potansiyelleri vardır. Çoğu zaman bu maliyetler net bir şekilde hesaplanamamakta, potansiyel sorunların hepsini öngörmek mümkün olmamaktadır.”

IRAK'TA 200 MİLYARI ÇOK BULAN ABD'YE SAVAŞIN MALİYETİ 2 TRİLYON DOLAR OLDU

ABD’nin 2003’teki Irak savaşını örnek veren Afacan, savaşın maliyetine şu bilgileri vererek dikkat çekti; “ABD Başkanı George W. Bush’un Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lawrence B. Lindsey olası Irak savaşının ABD’ye ekonomik maliyetini 200 milyar dolar olarak tahmin etmiştir. Lindsey’in öngördüğü yüksek rakamı beğenmeyen Bush, Irak Savaşı başlamadan Aralık 2002’de direktörü görevinden almıştır. 2014 itibariyle, Irak savaşının ABD’ye maliyeti beklenenin 10 katı yani 2 trilyon doları geçmiştir. Ekonomi dışı maliyetleri burada ifade etmeye gerek bile yoktur. Türkiye’nin Suriye ile savaş girmesi, savaşa girmeme opsiyonunun önüne geçirecek kadar ulusal çıkarlarını tehlikeye sokacak somut veriler var mıdır? Varsa, bunları etkisizleştirecek, savaş dışındaki bütün olasılıkların tek tek tetkik edip tüketilmesi noktasına gelinmiş midir? Eğer gelindiyse, bu noktaların Türkiye’nin müttefikleri özellikle ABD ve önde gelen Avrupa Birliği ülkeleri ile net bir şekilde kominikasyonu sağlanmalı ve destekleri alınmalıdır.”
CİHAN

Yorumlar